Ιδιαίτερα δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας του έρχεται
Μεγαλύτερο επίδομα
θέρμανσης για καυσόξυλα
ζητούν Νευροκόπι και Παρανέστι
► Δήμαρχος Νευροκοπίου: Πολύ χαμηλό το περσινό επίδομα για καυσόξυλα˙ μόνο 235 ευρώ
► Δήμαρχος Παρανεστίου: Στο Παρανέστι έχουμε μακρύ χειμώνα 8 μήνες
► Ερώτηση Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή για το ζήτημα των καυσόξυλων
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα λέγονται μέχρι και τώρα και ανάλογα με τις προβλέψεις που υπάρχουν, ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος και βαρύς σε σχέση με τον προηγούμενο.
Τα οικονομικά προβλήματα που έθεσε στο προσκήνιο η πανδημία του Covid-19, ενίσχυσαν και ανέδειξαν ακόμα περισσότερο την φτώχεια, την ανέχεια και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών της χώρας, αλλά κυρίως στο Νομό Δράμας και στους ορεινούς Δήμους.
Με το που μπαίνει ο Οκτώβριος, ένα από τα ζωτικότερα ζητήματα που τίθενται άμεσα, είναι η αγορά καυσίμων θέρμανσης. Είτε αυτά είναι πετρέλαιο κυρίως, πέλετ αλλά και καυσόξυλα στην περιοχή μας, ενώ λιγότεροι συμπολίτες μας χρησιμοποιούν φιάλες αερίου.
Και βέβαια, η συζήτηση που γίνεται, στρέφεται κυρίως στην χρήση των καυσοξύλων στους δύο ορεινούς Δήμους του Νομού Δράμας, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου.
Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, και τη φετινή χρονιά τα καυσόξυλα θα επιδοτηθούν με το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, την επιδότηση για καυσόξυλα θα δικαιούνται μόνο όσοι καταναλωτές έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν προβλέπονται επιδοτήσεις για τα καυσόξυλα. Να σημειωθεί ότι και στα καυσόξυλα υπάρχουν φέτος ανατιμήσεις, χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες, όσο στα υπόλοιπα.
Κ. Νευροκόπι και Παρανέστι
Η κατάσταση που επικρατεί το χειμώνα στους δύο κατά βάση ορεινούς Δήμους της Δράμας, στο Κ. Νευροκόπι και στο Παρανέστι, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στις περιοχές αυτές, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ακόμα και -10 και -20 βαθμούς στο Νευροκόπι κυρίως, ενώ η ιδιαιτερότητα του Παρανεστίου είναι ο μακρύς χειμώνας στην περιοχή.
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το επίδομα και τι ακριβώς θα γίνει μ’ αυτό. Αυτή την ώρα είμαστε σε επαφή με το Υπ. Οικονομικών και με τον κυβερνητικό βουλευτή, για να διεκδικήσουμε το επίδομα για καυσόξυλα, εκεί που το αφήσαμε πέρυσι. Έχουμε στείλει στο Υπουργείο ορισμένα στοιχεία που μας δίνει το δίκτυο που έχει τοποθετηθεί σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο, τα οποία δείχνουν την ιδιαιτερότητα του Νευροκοπίου και διεκδικούμε ώστε το Νευροκόπι να πάρει το επίδομα που του αξίζει και όπως μας το είχαν υποσχεθεί».
Σε ερώτηση για το αν από το περσινό επίδομα οι Νευροκοπιώτες έμειναν ικανοποιημένοι, ο κ . Κυριακίδης σημειώνει πως «πέρσι ήμασταν ικανοποιημένοι επειδή δόθηκε το επίδομα, όμως με τα 235 ευρώ που δόθηκαν για καυσόξυλα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Φέτος διεκδικούμε να γίνει αυτό που πρέπει για να μπορέσουν οι δημότες μας να τα βγάλουν πέρα».
Αντίστοιχα, για το ίδιο θέμα και μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Ανέστης Καγιάογλου, σημειώνει ότι «κάθε χρόνο παίρνουν οι κάτοικοι της περιοχής καυσόξυλα, ποτέ όμως δεν είναι αρκετά» και τονίζει: «Όσον αφορά το επίδομα πέρσι δεν μείναμε ικανοποιημένοι. Είχαμε κάνει αίτημα για να αυξηθεί, γιατί, το μοναδικό στοιχείο δεν είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και πόσες μέρες έχεις χειμώνα στην περιοχή. Αν οι θερμοκρασίες στο Νευροκόπι είναι -10 και στο Παρανέστι -2 μέσο όρο, εμείς έχουμε χειμώνα για 8 μήνες. Ενώ για παράδειγμα η πόλη της Δράμας ή η Θεσσαλονίκη έχουν χειμώνα για λιγότερο καιρό. Στην περιοχή μας ο χειμώνας διαρκεί πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας και αυτό είναι το σημαντικό στο όλο ζήτημα. Γι’ αυτό θέλουμε να το δει με καλύτερο μάτι η πολιτεία και να κοιτάξει εμάς τους μικρούς ορεινούς Δήμους να τους βοηθήσει».
Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος, «ένα παραπάνω είναι ότι οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η διάρκεια του χειμώνα και οι ηλικιακές ομάδες στην περιοχή μας».
Ερώτηση στη Βουλή από Χ. Κεφαλίδου
Στο μεταξύ, το ζήτημα των καυσοξύλων φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου. Με ερώτησή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τονίζει ότι οι Νομοί Κιλκίς, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης όπως και άλλοι νομοί, συγκαταλέγονται στους ορεινούς νομούς της χώρας, με τον χειμώνα να κρατάει στις περισσότερες περιοχές του πάνω από οκτώ μήνες. Το δασαρχείο παρέχει στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων μόλις τέσσερα κυβικά καυσόξυλων με χαμηλό τίμημα. Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιστοιχεί σε δύο τόνους καυσόξυλων που αρκεί μόλις για ένα μήνα θέρμανσης.
Όπως σημειώνεται επίσης, «επιπλέον δίνεται το δικαίωμα στους κατοίκους να περισυλλέγουν για ένα μήνα ξερά ξύλα και υπολείμματα υλοτομίας προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά. Όμως, τα ξερά κλαδιά και ξύλα είναι ελάχιστα, δεν αρκούν και βρίσκονται σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες -χαράδρες, ρέματα κλπ- γεγονός που δυσκολεύει πολύ την αποκομιδή τους και τις περισσότερες φορές την καθιστά αδύνατη».
Στην ερώτησή της ακόμα, η κα. Κεφαλίδου θίγει και το ζήτημα της ηλικίας, όπως ανάφερε παραπάνω και ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, επισημαίνοντας ότι «στα χωριά μας έχουν απομείνει κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι αδυνατούν οι ίδιοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία περισυλλογής και επειδή είναι κάτοικοι με χαμηλά εισοδήματα».
Και σημειώνοντας ότι «ο φετινός χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος και από οικονομική σκοπιά και από πλευράς των ολοένα αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και επειδή χρειαζόμαστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στον τόπο τους», ερωτά τους υπουργούς αν προτίθενται να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τη ένταξη και της καυσοξύλευσης στο επίδομα θέρμανσης για την τρέχουσα περίοδο, καθώς και αν προτίθενται να αυξήσουν την ποσότητα των χωρικών με χαμηλό τίμημα, ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να καλύπτουν τις πάγιες και ουσιώδεις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων στα ορεινά χωριά».