Σε δύσκολη θέση οι επισιτιστές
στη Δράμα με τα νέα μέτρα
για τους εμβολιασμένους
Δηλώσεις των προέδρων του Σωματείου Ζυθεστιατόρων και Καφετεριών Δράμας
Από 2.000 ευρώ και κλείσιμο μαγαζιού τα πρόστιμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ θέση φαίνεται ότι βρίσκονται επισιτιστές και οι ιδιοκτήτες καφετεριών στην πόλη της Δράμας, καθώς με τις πρώτες βροχές της εποχής και τα ταυτόχρονα μέτρα για εμβολιασμένους, είδαν την πελατεία τους να μειώνεται σημαντικά.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται, μετά από τις συζητήσεις που είχαμε χθες, με τους δύο προέδρους των Σωματείων της πόλης μας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Χατζηπαντελής καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας κ. Ηλιάδης, επισημαίνουν ότι με τις πρώτες βροχές αφενός, και τα νέα μέτρα από το περασμένο Σαββατοκύριακο μόνο για εμβολιασμένους, είδαν την πελατεία τους να μειώνεται σημαντικά ακόμα και στο 1/3 από άλλες φορές. Τονίζουν ακόμα ότι η Αστυνομία διενεργεί συχνούς ελέγχους σε όλα τα καταστήματα μέχρι και τρεις φορές τη μέρα, ενώ είναι πολύ δύσκολο οι ίδιοι να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντελή, «δυστυχώς έχουμε πολλά προβλήματα. Βρισκόμαστε στη Δράμα, σε μια περιοχή που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, οπότε χάνουμε στατιστικά τους μισούς πελάτες. Σαν να είμαστε σε μερικό lockdown. Από το Σάββατο που επιβλήθηκαν τα μέτρα, η Αστυνομία κάνει συχνούς ελέγχους, ακόμα και τρεις φορές τη μέρα στα μαγαζιά μας. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό γιατί οι παρέες των αποκλειστικά εμβολιασμένων είναι πολύ λίγες».
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηπαντελής, «σε μια επίσκεψη που κάναμε στους συναδέλφους, ήταν πολύ λίγοι οι πελάτες μέσα στα μαγαζιά. Οι περισσότεροι κάθονται έξω, πράγμα που σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος στην επιχείρηση, γιατί θα πρέπει να θερμάνουμε και τον εξωτερικό χώρο πλέον. Και αυτό ανεβάζει το κόστος, καθώς η θέρμανση έχει αυξηθεί πάρα πολύ».
Σε ερώτηση κατά πόσο τα μαγαζιά μπορούν να κάνουν σωστούς ελέγχους, ο κ. Χατζηπαντελής σημειώνει: «Εμείς κάνουμε αναγκαστικά έλεγχο γιατί τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά. Ξεκινούν από 2.000 ευρώ ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα και κλείσιμο του μαγαζιού και φτάνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ».
Διευκρινίζει ακόμα ο ίδιος, ότι «όσοι έχουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τους θερμάνουν αν και θα πρέπει και πάλι να είναι ανοιχτοί από δύο πλευρές. Διαφορετικά είναι κλειστοί και οι εξωτερικοί, και πάλι ισχύουν τα μέτρα για εμβολιασμένους μόνο».
Τονίζει ιδιαίτερα ακόμα ότι «είναι πολύ δύσκολο για εμάς να ταυτοποιούμε τα στοιχεία του καθενός. Θα πρέπει να ζητάμε ακόμα και ταυτότητες για να δούμε αν το άτομο που δείχνει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτό και δεν δείχνει κάποιου άλλου το πιστοποιητικό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού αν είναι το ίδιο άτομο. Και είναι αρκετά δύσκολο αυτό».
Μείωση στο ένα τρίτο της πελατείας
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας κ. Ηλιάδη, να δηλώνει ότι σιγά – σιγά προσαρμόζονται στα νέα μέτρα «και αυτό δημιουργεί πρόβλημα βέβαια για τους ανεμβολίαστους, αλλά και γενικότερα στα μαγαζιά που δεν μπορούν να τους δέχονται μέσα».
Όπως λέει μάλιστα «υπάρχει μια σχετική κίνηση όχι όμως η αναμενόμενη. Είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν πλέον στο μαγαζί και ακόμα οι περισσότεροι προτιμούν να κάθονται έξω. Η επισκεψιμότητα, κυρίως στα νυχτερινά μαγαζιά έχει πέσει στο 1/3, ούτε καν στο μισό. Και πλέον από εδώ και πέρα όλα τα καταστήματα στο εσωτερικό είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Φυσικά, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς όσο προχωράει ο χειμώνας, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε και τους εξωτερικούς χώρους, οπότε και εκεί θα ισχύει μόνο για εμβολιασμένους».
Αναφερόμενος και ο ίδιος στα πρόστιμα, σημειώνει ότι ανάλογα με τα τετραγωνικά, ξεκινούν από 2.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ για τα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά και υπάρχει περίπτωση να σφραγιστεί και το μαγαζί.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «όλοι οι επαγγελματίες είμαστε προβληματισμένοι, γιατί δεν είναι μόνο το μέτρο, αλλά και η εφαρμογή του. Πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν, μπορεί να σου ξεφύγει κάποιος. Πρέπει συνέχεια να είσαι σε επαγρύπνηση και να κάνεις τον χωροφύλακα. Γινόμαστε κι εμείς πολλές φορές πιεστικοί και στο τέλος γινόμαστε εμείς οι κακοί με τον κόσμο».