Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Δράμας κ. Καλλινικίδη στον «Π.Τ.»
«Η Ονειρούπολη δεν
θα είναι ξέφραγο αμπέλι…»
► Αυστηρός έλεγχος στα σπιτάκια της Ονειρούπολης με πιστοποιητικά εμβολιασμένων, νόσησης και rapid test
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ για την Ονειρούπολη, έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στη σύνταξη του νέου Κανονισμού της μεγάλης χριστουγεννιάτικης γιορτής, καθώς θα πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, μιας και η Ονειρούπολη διοργανώνεται πλέον από το Δήμο και όχι από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία όπως είναι γνωστό, έχει πλέον κλείσει.
Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η φετινή διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιανουαρίου 2022 και φυσικά θα περιέχει όλα όσα είχαν και οι προηγούμενες εκδηλώσεις, με τα εμπορικά σπιτάκια, τα παιχνίδια, τις συναυλίες και τις όποιες εκδηλώσεις.
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, σημειώνει ότι προέχει η σύνταξη και η ψήφιση του νέου Κανονισμού και από εκεί και πέρα όλα θα τρέξουν γρήγορα, ώστε να είμαστε μέσα στα απαιτούμενα χρονιά όρια για να ανοίξει η Ονειρούπολη.
Στον τομέα που δίνει τη μεγαλύτερη βάση ο ίδιος, είναι το ζήτημα της ασφάλειας και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του Covid που επικρατεί. Και με ιδιαίτερη αυστηρότητα, στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ότι «η Ονειρούπολη δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι…», τονίζοντας ότι την όποια ευθύνη για ότι συμβεί «δεν θα την αναλάβει κανένας εμμονικός ανεμβολίαστος»!
Νέος Κανονισμός
Αναφερόμενος στο ζήτημα των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση αλλαγής του Κανονισμού και από εκεί και πέρα μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία, με την έννοια για το τι θα κάνουμε». Όπως είπε μάλιστα, «επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις που έρχονται και ένα μεγάλο θέμα είναι ό,τι αφορά τον Covid».
Αναφερόμενος στον Κανονισμό, σημειώνει ότι αυτός «θα απλουστευτεί, θα ανοιχτεί ως προς την αγορά του, ούτως ώστε όλα τα κακώς κείμενα τα οποία υπήρχαν στον Κανονισμό να διορθωθούν. Υπήρχαν για παράδειγμα δράσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να μπουν στην Ονειρούπολη, γιατί δεν προβλέπονταν από τον Κανονισμό. Αυστηροποιήθηκαν επίσης πάρα πολύ τα πρόστιμα σε ότι αφορά την καθαριότητα και την τακτοποίηση γύρω από ένα εμπορικό σπιτάκι. Και επίσης, δεν κατονομάζονται πλέον τα παιχνίδια. Διότι η τεχνολογία προχωράει, έρχονται καινούρια παιχνίδια και με τον παλιό Κανονισμό, δεν μπορούσε κανείς να μας προτείνει ένα καινούριο παιχνίδι. Τη διαπραγμάτευση πλέον θα την κάνει η Διαπαραταξιακή Επιτροπή και όλα τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στο Δήμο».
Σε ερώτηση για το ζήτημα των δημοπρασιών για τα παιχνίδια, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού σημειώνει ότι, «η διαδικασία θα ανοίξει μετά την ψήφιση του Κανονισμού και θα γίνει η κλήρωση όπως γινόταν και παλιά. Οι τιμές για να συμμετάσχει κάποιος δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν οι ίδιες όπως ήταν. Και όπως είπαμε, η διαπραγμάτευση θα γίνεται από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή και τα χρήματα θα κατατίθενται ως παράβολο στο Δήμο».
Προτάσεις
Στην ερώτηση για τις προτάσεις που κατατίθενται αυτή την ώρα, ο κ. Καλλινικίδης τόνισε ότι «υπάρχουν προτάσεις από Συλλόγους, από φορείς, από μεμονωμένους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Ονειρούπολης και είναι αρκετά τα αιτήματα που έχουμε λάβει».
«Δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι…»
Όσον αφορά το πώς θα λειτουργήσει η Ονειρούπολη φέτος, με τα σχετικά υγειονομικά μέτρα που υφίστανται για την προστασία από τον Covid-19, ο κ. Καλλινικίδης σημειώνει ότι η συζήτηση αυτή θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως μάλιστα σημειώνει «είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά και αφετέρου με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με μια ολόκληρη πόλη, η οποία περιμένει να ζήσει από την Ονειρούπολη που περιμένει να δουλέψει το Δεκέμβριο».
«Άρα λοιπόν – και εκφράζω τις δικές μου απόψεις τις οποίες θα στηρίξω στο Δημοτικό Συμβούλιο – εγώ σαν αντιδήμαρχος σε καμιά περίπτωση δεν θα υποστηρίξω ποτέ, ότι η Ονειρούπολη πρέπει να γίνει ένα «ξέφραγο αμπέλι», να μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και όπως νομίζει. Δεν θα ρισκάρουμε δηλαδή τη λειτουργία της Ονειρούπολης, για τις εμμονές ορισμένων ανθρώπων. Προσωπικά αυτή την άποψη θα ακολουθήσω. Δεν ξέρω τι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Καλλινικίδης
Στην ερώτηση για το πώς θα ελέγχεται ένας τόσο μεγάλος και ανοιχτός χώρος όπως αυτός που καταλαμβάνει η Ονειρούπολη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξήγησε: «Είναι προφανές ότι σε ένα χώρο, εξωτερικό, ελεύθερο, μπορεί ο καθένας να διέρχεται και να εισέρχεται. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν τα σπιτάκια των δράσεων, στα οποία προφανώς εκεί θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος. Και ακόμα, είναι υπό εξέταση, ώστε να δούμε πώς θα ελέγχονται οι άνθρωποι όσον αφορά τις συναυλίες».
Σημείωσε ακόμα ιδιαίτερα ο ίδιος, «… ξέφραγο αμπέλι δεν θα είμαστε. Και είμαστε υπέρ του αυστηρού ελέγχου, δεδομένου ότι υπάρχουν παιδιά. Και αυτό το λέω γιατί, αν για παράδειγμα εντοπιστεί ένα κρούσμα στο Σπιτάκι του Άη Βασίλη και αναγκαστούμε να το κλείσουμε για 15 μέρες, σχεδόν τινάζεται η οργάνωση της Ονειρούπολης. Γιατί να το ρισκάρουμε αυτό; Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σ’ αυτή την περίπτωση; Σίγουρα φαντάζομαι δεν θα την αναλάβει κανένας εμμονικός ανεμβολίαστος».