Home > νέα > Έξι εντυπωσιακά μαρμάρινα γλυπτά κοσμούν το Κ. Νευροκόπι

Έξι εντυπωσιακά μαρμάρινα γλυπτά κοσμούν το Κ. Νευροκόπι

Έξι εντυπωσιακά μαρμάρινα

γλυπτά κοσμούν το Κ. Νευροκόπι

 

 

Έξι εντυπωσιακά μαρμάρινα γλυπτά, μεγάλων διαστάσεων, κοσμούν από σήμερα το δήμο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Είναι οι δημιουργίες έξι καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής με την επωνυμία «Marble Peak» και οι οποίοι για ένα μήνα εργάστηκαν συστηματικά με πολύ όρεξη ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, προσφέροντας ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα που ικανοποίησε τόσο τους διοργανωτές όσο και τον κόσμο.

Οι αρχικοί ενδοιασμοί που υπήρχαν για την επιτυχία του εγχειρήματος, σήμερα ένα μήνα μετά, όχι μόνο έχουν εκλείψει, αλλά όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης «δημιουργήσαμε ένα θεσμό κι ας έχουμε κάνει μόνο μια διοργάνωση. Ξεκινήσαμε ήδη να συζητάμε για το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής που υποσχόμαστε να είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο. Νομίζω ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες αυτή η προσπάθεια εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, ικανοποιώντας όλους μας».

«Αν βοηθούσαν περισσότερο οι καιρικές συνθήκες», συνεχίζει ο δήμαρχος, «κι αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός που εμπόδισε πολύ κόσμο, μαθητές και φοιτητές να επισκεφτούν το συμπόσιο και να δουν από κοντά πως ένας άψυχος όγκος μαρμάρου κυριολεκτικά μεταμορφώνεται σε ένα έργο τέχνης, τότε νομίζω θα μιλούσαμε σήμερα για μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση. Έστω κι έτσι όμως ο κόσμος αγκάλιασε το συμπόσιο, αγκάλιασε όλους τους γλύπτες που για ένα μήνα ήρθαν εδώ στην Ελλάδα, στο Κάτω Νευροκόπι, τους φιλοξενήσαμε, τους γνωρίσαμε από κοντά, τους αγαπήσαμε και το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας φάνηκε στη δουλειά τους».

Ανάδειξη της αξίας του μαρμάρου

Έχοντας δίπλα του τα λατομεία του Βώλακα, (από τα μεγαλύτερα στη χώρα, όπου εξορύσσεται το μοναδικό λευκό δολομιτικό μάρμαρο με τεράστια ζήτηση παγκοσμίως λόγω του ιδιαίτερου συνδυασμού χρώματος και μοτίβων), ο δήμος Κ. Νευροκοπίου έδωσε την ευκαιρία στον πολύ κόσμο να γνωρίσει μέσα από το συμπόσιο γλυπτικής το μάρμαρο. Όχι όμως μόνο ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά ως μια μορφή παραγωγής τέχνης και πολιτισμού που υφίσταται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 29 Οκτωβρίου, φιλοξενήθηκαν έξι γλύπτες μαρμάρου από ισάριθμες χώρες που στο διάστημα ενός μήνα φιλοτέχνησαν τα έργα τους. Οι γλύπτες ήταν οι: Giorgie Cpajak (Σερβία), Viktar Kopach (Λευκορωσία), Nilhan Sesalan (Τουρκία), Ciprian Hopirtena (Ρουμανία), Kamen Tanev (Βουλγαρία), ενώ από την Ελλάδα συμμετείχε ο Προσοτσανιώτης στην καταγωγή Οδυσσέας Τοσουνίδης. Τα έργα αυτά για ένα διάστημα θα εκτεθούν όλα μαζί στο χώρο του παλιού Επαρχείου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διάφορους δημόσιους ανοιχτούς χώρους του δήμου Κ. Νευρκοπίου.

Η δράση «Marble Peak», τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του δήμου Κ. Νευροκοπίου, της ΑΜΚΕ Emphasis, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης και της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Το Κ. Νευροκόπι σημείο αναφοράς πολιτισμού

Ο πάρεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχικής προσπάθειας.

«Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη του μαρμάρου μέσω ενός συμποσίου γλυπτικής στο δήμο Κ. Νευροκοπίου. Ο δήμαρχος και όλο το δημοτικό συμβούλιο, αγκάλιασε την πρόταση μας και μπήκαν οι βάσεις για μια άψογη συνεργασία με σκοπό να παράξουμε πολιτισμό και για ένα μήνα να γίνει το Κ. Νευροκόπι σημείο αναφοράς πολιτισμού.

Η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ανέλαβε τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των γλυπτών που συμμετείχαν, για ένα μήνα. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης την παραχώρηση των όγκων μαρμάρου μέσω των μελών του. Ο δήμος Νευροκοπίου και το υπουργείο Πολιτισμού μέσω της πρότασης που κατέθεσε η ΑΜΚΕ Έμφασης, την κάλυψη των αμοιβών και εξόδων την διοργάνωσης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια ανέλαβε η Βίκυ Κωνσταντινίδου, ιστορικός τέχνης, για την υλοποίηση του συμποσίου. Όπως καταλαβαίνεται η προσπάθεια ήταν συμμετοχική και η προσπάθεια συλλογική».

«Όσο δύσκολο φάνταζε η διοργάνωση ενός τέτοιου συμποσίου», συνεχίζει ο κ. Καλλίας, «δεν ήταν τελικά τίποτα μπροστά στην τεράστια προσπάθεια που έκαναν οι γλύπτες για να ολοκληρώσουν τα έργα τους, μέσα σε συνθήκες βροχής, κρύου, ομίχλης. Αυτοί είναι οι λόγοι που όλοι εμείς σήμερα νιώθουμε χαρούμενοι. Σε αυτούς χρωστάμε την επιτυχία του συμποσίου. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους, τους γλύπτες μας, το ΔΣ του φορέα που εκπροσωπώ, της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την πλήρη στήριξη της προσπάθειας και τέλος όλους όσοι αγκάλιασαν τη πρότασή μας και τη προσπάθεια για την υλοποίηση του συμποσίου. Οι προετοιμασίες για το 2ο Συμπόσιο γλυπτικής μόλις ξεκίνησαν…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ