Ξεκίνησαν από χθες 179 δικηγόροι να γνωμοδοτούν για συντάξεις
Τρεις πρώτοι πιστοποιημένοι
δικηγόροι στη Δράμα
για την έκδοση συντάξεων
Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.».
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΟΥΛΕΙΑ έπιασαν από χθες Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, οι πρώτοι 179 δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αναμένεται να βοηθήσουν στην γρηγορότερη διαδικασία έκδοσης των συνταξιοδοτήσεων ασφαλισμένων.
Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές από το Υπ. Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ, η σύμπραξη των δικηγόρων στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, μπορούν να αναλάβουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τέως ΙΚΑ, του τέως ΟΓΑ και του τέως ΟΑΕΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.
Συνολικά πρόκειται για 179 δικηγόρους οι οποίοι έχουν πλέον πιστοποιηθεί, ενώ ξεκίνησε πλέον και ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης 1.200 λογιστών και δικηγόρων. Από τη Δράμα έχουν πιστοποιηθεί ήδη από τον πρώτο κύκλο 3 δικηγόροι και έπεται συνέχεια, καθώς αναμένεται να πιστοποιηθούν και άλλοι.
Όπως σημειώνει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πούλιος, οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι «εκπαιδεύτηκαν συνολικά 20 διδακτικές ώρες και στη συνέχεια έδωσαν εξετάσεις, οι οποίες μάλιστα ήταν και εξαιρετικά δύσκολες, από τις οποίες πέρασε ένα 30%, καθώς είχαν 50 ερωτήσεις να τις απαντήσεις σε 60 λεπτά».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Πούλιος, «στη Δράμα έχουν ήδη πιστοποιηθεί οι πρώτοι τρεις ενώ στη συνέχεια θα έχουμε και άλλους συναδέλφους».
Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, «εμείς από την αρχή ήμασταν υπέρ ως Δικηγορικοί Σύλλογοι, απλώς θεωρούμε ότι η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αυτό, διότι δεν θα έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο όσον αφορά την έκδοση των συντάξεων, αλλά η νομοθεσία που ψηφίστηκε, προβλέπει ότι θα έχουν ευθύνη, ενδεχομένως αν υπάρξει κάποιο λάθος στον υπολογισμό της σύνταξης. Με βάση αυτό το δεδομένο, η αποζημίωση που θα παίρνουν αντίστοιχα για την όλη διαδικασία, είναι πάρα πολύ μικρή. Αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους, εφόσον μπαίνουν στη διαδικασία αυτή».
Ερωτώμενος για το ζήτημα της ευθύνης, ο κ. Πούλιος απαντά ότι, «την ευθύνη θα έχουν μαζί με τον υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του δικηγόρου είναι καθαρά γνωμοδοτικός. Παρά ταύτα ο νόμος προβλέπει ότι ο δικηγόρος θα έχει την ίδια ευθύνη, που θα έχει και ο υπάλληλος ο οποίος θα υπογράφει την πράξη συνταξιοδότησης».
Όπως εξηγεί ο κ. Πούλιος, «σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ασφαλισμένος που θέλει να προβεί σε συνταξιοδότηση, θα επιλέγει τον πιστοποιημένο δικηγόρο που επιθυμεί, θα τους ανατίθεται ο φάκελος, θα γνωμοδοτεί και με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, θα βγαίνει η πράξη του αρμόδιου υπαλλήλου του ασφαλιστικού φορέα, με την οποία θα απονέμεται η σύνταξη». Επί της ουσίας ο δικηγόρος δεν θα κάνει κάποια άλλη γραφειοκρατική δουλειά, εφόσον υποτίθεται ότι όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου είναι έτοιμα στον ασφαλιστικό του φορέα.
Η διαδικασία
Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να επιλέγονται από τον ασφαλισμένο που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, για να αναλάβουν τη συνταξιοδοτική του υπόθεση. Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις) και, αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο.
Στη συνέχεια, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.
Η αποζημίωση
Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:
Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:
Α.) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης,
Β.) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορέα.
Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.
Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.