Home > Πρώτο Θέμα > Πιθανή η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σήμερα και στη Δράμα – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών προς ενίσχυση στα Νοσοκομεία

Πιθανή η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σήμερα και στη Δράμα – Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών προς ενίσχυση στα Νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών προς ενίσχυση στα Νοσοκομεία

Πιθανή η επιστράτευση ιδιωτών

γιατρών σήμερα και στη Δράμα

Προς το παρόν μόνο δύο εθελοντές ιδιώτες γιατροί πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Δράμας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ χθες Πέμπτη 18 Νοεμβρίου σε ΦΕΚ, η εντολή του πρωθυπουργού προς τον  υπουργό  Υγείας κ. Πλεύρη και προς την αναπληρώτρια υπουργό  Υγείας κα. Γκάγκα, ώστε το Υπουργείο Υγείας να  προχωρήσει στην επίταξη ιατρών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ και την εντολή του πρωθυπουργού, η επίταξη των ιατρών θα γίνει για τις ειδικότητες των Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Γιατρών και ισχύει για ένα μήνα.

Χαρακτηριστικά, στο ΦΕΚ αναφέρονται τα παρακάτω: [Εξουσιοδοτούμε τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός].

Γεωργιάδης: Δύσκολο να βρεθούν γιατροί στη Δράμα

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι γιατροί που θα επιστρατευτούν στη Δράμα. Το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε μόλις χθες, και πιθανότατα από σήμερα, θα γνωρίζουμε ίσως νεώτερα σχετικά με το πόσοι και ποιοι ιδιώτες γιατροί θα επιστρατευτούν στη Δράμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στη Δράμα, αυτή την ώρα υπάρχουν 3 ιδιώτες πνευμονολόγοι, συν ένας ακόμα, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει από 1 Νοεμβρίου τη διεύθυνση της Κλινικής Covid στο Νοσοκομείο, ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στους υπόλοιπους ιδιώτες πνευμονολόγους γιατρούς στην  πόλη της Δράμας, καθημερινά δίνεται μια τεράστια μάχη, καθώς εξετάζουν τουλάχιστον 80 περιστατικά τη μέρα.

Όσον αφορά το ζήτημα του εθελοντισμού, μέχρι στιγμής μόνο ένας γιατρός Καρδιολόγος πηγαίνει εθελοντικά στο Νοσοκομείο Δράμας εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Τούμπανος, ενώ δεν έχει δηλώσει κανένας άλλος. Το πρόβλημα είναι ότι, όσοι δηλώσουν να είναι εθελοντές ή και αν ακόμα επιστρατευτούν ορισμένοι σήμερα, θα πρέπει να αφήσουν τους ασθενείς τους και να ασχοληθούν με το Νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τους χρόνιους ασθενείς από άλλα νοσήματα.

Γι’ αυτά τα ζητήματα, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναδέλφους που να έχουν ζητήσει να μεταβούν εθελοντικά στο Νοσοκομείο» και διευκρινίζει:

«Από τους 3 Πνευμονολόγους που έχουμε και οι 3 καίγονται καθημερινά. Οι Παθολόγοι, από τους 8-9  που είναι στη Δράμα, οι  6-7 είναι πάνω από 65 χρόνων και δεν θα μπορούσαν να πάνε στο Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής έχουμε τον Καρδιολόγο κ. Τούμπανο  και τον Πνευμονολόγο τον κ. Κωνσταντινίδη που έχει αναλάβει και την κλινική Covid».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ακόμα και οι Γενικοί Γιατροί πνίγονται, γιατί βλέπουν όλους τους υπόλοιπους ασθενείς».

Αναφορικά με την επιστράτευση, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα νεότερο» και τονίζει: «Αλλά, αν πάρουν και τους 3 Πνευμονολόγους στο Νοσοκομείο, έξω δεν θα έχουμε κανέναν για να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά».

Βασιλείου: Ανεμβολίαστες οι τοπικές κοινωνίες

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, σημειώνει ότι μέχρι χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε κανένα νεότερο για την επιστράτευση ιατρών.

Στην ερώτηση αν λειτουργεί ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο μας, είπε ότι, «χρειάζεται αναισθησιολόγος για να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια. Εδώ διασωληνώνονται και φεύγουν σε άλλα Νοσοκομεία».

Στη διαπίστωση ότι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, το ποσοστό του εμβολιασμού στη Δράμα έχει ανέβει στο 47%, η κα. Βασιλείου σημείωσε: «Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένη μ’ αυτό το ποσοστό, ούτε και με το 50% ούτε και με το 67%. Χρειάζεται πολύ περισσότερο απ’ αυτό».

Η ίδια σημειώνει ότι, «η κατάσταση έχει ξεφύγει, οι πνευμονολόγοι μας έξω βλέπουν 80 περιστατικά τη μέρα. Καθημερινά μαθαίνουμε ότι νέοι άνθρωποι φεύγουν από δίπλα μας».

Όσον αφορά το ζήτημα του εμβολιασμού, η ίδια σημειώνει ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα συνέχεια, ότι η μάσκα αποτελεί μέσον προστασίας».

Ιδιαίτερα τονίζει ακόμα η κα. Βασιλείου, ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Θεωρούν οι Νευροκοπιώτες ότι επειδή είναι απομακρυσμένη περιοχή δεν θα νοσήσουν; Πρέπει να πεθάνει κάποιο σημαίνον πρόσωπο στην τοπική κοινωνία για να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα;»

Κυριακίδης: «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία»

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη και του ανέφερε σχετικά με την πιθανότατα να υπάρχει μεγάλο ποσοστό κατοίκων που είναι ανεμβολίαστοι στην περιοχή του λεκανοπεδίου.

Όπως απάντησε μάλιστα ο ίδιος, «τέτοια στοιχεία εμείς δεν έχουμε. Τα μόνα στοιχεία που μας δίνουν, είναι τα κρούσματα και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα ποσοστό όπως όλη η Δράμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχω καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση. Αν κάποιοι έχουν μια τέτοια πληροφόρηση, εμείς δεν το ξέρουμε».

Ερωτώμενος αν έχει έρθει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο για πιθανή ενημέρωση των κατοίκων για τον εμβολιασμό, ο δήμαρχος Νευροκοπίου είπε ότι «δεν έχουμε έρθει σε επαφή και δεν γνωρίζω αν έχουν κάνει κάτι γι’ αυτό. Εμείς έχουμε κάνει όλα τα βήματα και τις κινήσεις ως Δήμος, αυτές που όρισε η ΚΕΔΕ, και από εκεί και πέρα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία».