Home > Πρώτο Θέμα > Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας Δράμας πρότυπο στις λύσεις βασισμένες στην Φύση

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας Δράμας πρότυπο στις λύσεις βασισμένες στην Φύση

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας Δράμας

πρότυπο στις λύσεις

βασισμένες στην Φύση

  Εκπαίδευση φοιτητών του Τμ.  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΔΙΠΑΕ, στην Αγία Βαρβάρα

Ενημέρωση φοιτητών για το έργο ΒΑΑ του Δήμου Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΑΡΚΟ της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό χώρο για την πόλη της Δράμας. Για το λόγο αυτό, μπορεί να προσφέρει ακόμα και ώρες εκπαίδευσης για τους φοιτητές του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Στο πλαίσιο του μαθήματος Διαχείριση Υδρολογικών Λεκανών, 67 φοιτητές του συγκεκριμένου Τμήματος της Δράμας, στις 18 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν το πάρκο της  Αγίας Βαρβάρας  Δράμας.

Κατά την επίσκεψη των φοιτητών,  αντιπρόσωποι του Εργαστηρίου Εδαφολογίας, Γεωμορφολογίας και Παρόχθιων Περιοχών, GERi Lab τους ενημέρωσαν για την μοναδικότητα των αστικών παρόχθιων περιοχών και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν.

Οι φοιτητές στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ενημερωτικό κιόσκι και τις ενημερωτικές πινακίδες που εγκαταστάθηκαν μέσω του υπό-έργου «Παρακολούθηση και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών Δήμου Δράμας» στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας. Το GERi Lab εκπροσωπούσαν ο Υπεύθυνος Καθηγητής Γιώργος Ζαΐμης, και οι ερευνητές του Πασχάλης Κουταλάκης, Γιώργος Γκιάτας, Γιώργος Παγώνης, Ιορδάνης Κασαπίδης και Κώστας Κρικόπουλος.

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Ζαΐμης, εξηγεί ότι «οι προπτυχιακοί φοιτητές ενημερωθήκαν και εκπαιδεύτηκαν στις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο στο τρέχον πρόγραμμα «BSB963 Protect-Streams-4-Sea» (Προστατέψτε τα ρέματα για την θάλασσα) με τίτλο «Protecting streams for a clean Black Sea by reducing sediment and litter pollution with joint innovative monitoring and control tools and nature-based practices» (Προστασία ρεμάτων για μια καθαρή Μαύρη Θάλασσα με τη μείωση της ρύπανσης από ιζήματα και σκουπίδια με κοινά καινοτόμα εργαλεία παρακολούθησης και ελέγχου και πρακτικές που βασίζονται στη φύση)».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, το ΔΙΠΑΕ και η έδρα UNESCO Con-E-Ect είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Joint Operational Programme  BLACK SEA BASIN 2014-2020.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος http://websites3.teiemt.gr/p4sea/.

Η εκπαίδευση

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των φοιτητών, ο κ. Ζαΐμης σημειώνει ότι, «εκπαιδεύτηκαv στην χρήση μυλίσκου για τον υπολογισμό της παροχής των ρεμάτων, στα erosion pins (ράβδοι διάβρωσης) για την εκτίμηση της πρανικής διάβρωσης, στα runoff plots (δειγματολήπτες απορροής), για την εκτίμηση της επιφανειακής απορροής και διάβρωσης, στα Gerlach traps (δειγματολήπτες φερτών υλικών) για την εκτίμηση της ποσότητας των φερτών υλικών και στη χρήση υποβρύχιου drone  και sonar για την αποτύπωση της κοίτης του ρέματος».

Όπως επίσης διευκρινίζει, «ο απώτερος σκοπός του έργου με την χρήση των παραπάνω μεθοδολογιών είναι η καλύτερη παρακολούθηση των υδάτινων ρύπων και η δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για την μείωση τους.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στις Nature-based Solution (λύσεις βασισμένες στην Φύση), οι οποίες είναι ένας μεγάλος στόxoς όσον αφορά τα αστικά περιβάλλοντα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την UNESCO. Γενικά οι παρόχθιες περιοχές και τα ρέματα που διαπερνούν τη πόλη της Δράμας, καθώς και τα περιβάλλοντα δάση, καθιστούν το νομό ένα περιβαλλοντικό θησαυρό. Οι περιοχές αυτές, λοιπόν, αποτελούν εξαιρετικά φυσικά εργαστήρια που μπορούν να συγκροτήσουν αξιοσημείωτα εκπαιδευτήρια για τους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Για τους παραπάνω λόγους η πόλη της Δράμα θεωρείτε ιδανική ως κέντρο για το συγκεκριμένο Τμήμα».