25 Νοεμβρίου – Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
81 κακοποιημένες γυναίκες
φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα
της Ένωσης Κυριών Δράμας
Δράσεις από την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας
Συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Ένωσης Κυριών κας Τσιαμούρα και της αντιδημάρχου κας Τόλιου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ Δράσεων για την Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, έχει προγραμματίσει για σήμερα 24 και αύριο 25 Νοεμβρίου, η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, καθώς και μια έκθεση ζωγραφικής.
Αναλυτικότερα, οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που είναι στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και στα πλαίσια του Via Drama.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν και αυτές αφορούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Δράση: «Ώρα να μιλήσεις» 24 Νοεμβρίου, ώρα 17.00 στην Ένωση Κυριών Δράμας. Θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών Δράμας. Ο καθένας μπορεί να γράψει το δικό του μήνυμα.
Δράση: «Εγκαίνια» 25 Νοεμβρίου ώρα 11.00 στο δημαρχείο της πλατείας Ελευθερίας Δράμας. Εγκαίνια του χώρου Δημόσιου Θηλασμού και φροντίδας βρέφους και παιδιού του Δήμου Δράμας.
Δράση: «Με λένε Σοφία», στην GALLERY 13 (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, πεζόδρομος). Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Αιμιλίας Ξανθοπούλου και παρουσίαση αντικειμένου και μαρτυριών θυμάτων έμφυλης βίας που φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας της Ε.Κ.Δ. Διάρκεια έκθεσης 25 ως 30 Νοεμβρίου.
Στην έναρξη της έκθεσης χαιρετισμούς θα απευθύνουν διαδικτυακά ότι:
Μαρία Συρεγγγέλα: Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέμα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Μαρία Φωλά, EEA Grants Adviser Norwegian Embassy in Athens.
Την έκθεση επιμελείται η GALLERY 13.
Τσιαμούρα: «Δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί
ξανά το νήμα της ζωής καμιάς γυναίκας»
Τόσο για τις εκδηλώσεις, όσο και για την ημέρα Εξάλειψης κατά της Βίας των Γυναικών, δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε η πρόεδρος της Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας (Ε.Κ.-Σ.Α.Φ.) κα. Αλίκη Τσιαμούρα.
Αναφερόμενη αρχικά και πολύ σύντομα στο έργο της Ε.Κ.-Σ.Α.Φ., η κα. Τσιαμούρα, θύμισε ότι «η Ε.Κ.-Σ.Α.Φ., ίδρυσε τον πρώτο Ξενώνα για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά στην Ελλάδα το 1995. Έχουμε φιλοξενήσει εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε στείλει εκατοντάδες Δραμινές γυναίκες σε άλλους Ξενώνες, ώστε να είναι ασφαλείς».
Συμπλήρωσε μάλιστα λέγοντας: «Είμαστε εδώ να προσφέρουμε την θαλπωρή, την αγάπη και την στήριξη που χρειάζονται για να ορθοποδήσουν. Ψυχολογική, νομική και υλική υποστήριξη, εύρεση εργασίας, δημιουργική απασχόληση είναι μερικές μόνο από τις παροχές μας. Τα τελευταία 5 χρόνια, 81 κακοποιημένες γυναίκες φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα και 647 άτομα κάλεσαν στην γραμμή βοήθειας 2521-58888».
Η ίδια, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών. Ο εγκλεισμός της πανδημίας ήταν η αφορμή για επιπλέον περιστατικά αλλά δεν ήταν η αιτία» και αναφέρθηκε στο επόμενο πρόγραμμα που ετοιμάζει: «Πιστεύοντας, λοιπόν, ότι πρέπει να σταματήσουμε την κακοποίηση από τη «ρίζα» της, το επόμενο έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, που οραματίστηκα εδώ και πολλά χρόνια, θα αφορά τη συμβουλευτική και τη διαχείριση του θύτη της έμφυλης βίας».
Σημείωσε ακόμα η κα. Τσιαμούρια, ότι, «κάθε χρόνο, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ., πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια του Via Drama. Έτσι και φέτος, η Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ., σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού». (σ.σ. Το πρόγραμμα αναφέρεται παραπάνω).
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, σημείωσε ότι, «η βία κατά των γυναικών, είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση κτλ. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της» και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι, «η βία δεν είναι μόνο θέμα μιας ημέρας. Όλοι μαζί μέσω της παιδείας, της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί ξανά το νήμα της ζωής καμιάς γυναίκας».
Τόλιου: «Μια κοινωνική προσφορά»
Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας, κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα.
Η κα. Τόλιου αναφέρθηκε στη δημιουργία και λειτουργία της αίθουσας Φροντίδας Βρεφών και Θηλασμού, η οποία θα λειτουργήσει από τις 26 Νοεμβρίου στο παλιό δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας. (Ο «Π.Τ.» έχει ήδη σχετικό δημοσίευμα στις 24/11).
Πρόκειται για μια αίθουσα στο ισόγειο του παλιού δημαρχείου, όπου οι μητέρες της πόλης μας, θα μπορούν, εφόσον βρίσκονται στην ανάγκη, να μπορούν να προσφέρουν στα βρέφη τους την απαραίτητη φροντίδα ή ακόμα και να θηλάσουν τα παιδιά τους. Αρχικά οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από 07.30 το πρωί μέχρι και 15.30 το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια και ανάλογα με τις ανάγκες που θα εμφανιστούν, θα μπορεί να γίνει σχετική τροποποίηση στις ώρες λειτουργίας της.
Όπως είπε η κα. Τόλιου, «η δημοτική αρχή έχοντας κοινωνική προσφορά και όραμα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φιλικό και φιλόξενο χώρο για μητέρες και βρέφη, την αίθουσα φροντίδας βρεφών και θηλασμού. Είναι μια πράξη αναγνώρισης, αλλά και αρχή αλλαγής στάσεων και αντιλήψεων».
Σημείωσε μάλιστα, ότι, «με τη δημιουργία του χώρου αυτού, ο Δήμος Δράμας δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του απέναντι στις μητέρες, καθώς διαπιστώθηκε πως υπήρχε αναγκαιότητα για τη δημιουργία αυτής της ξεχωριστής γωνιάς, τόσο για τις εργαζόμενες του κτιρίου, όσο και για τις επισκέπτριες που συναλλάσσονται με τις δημοτικές υπηρεσίες, αλλά όμως και για τις μητέρες που βρίσκονται στο κέντρο με τα μωρά τους για κάποια άλλη εργασία και προκύπτει ανάγκη φροντίδας».