Δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΙΑΑΜΑΘ στον «Π.Τ.»
Υλοποιούνται σημαντικά έργα
στην ΠΕ Δράμας για τη διαχείριση
των απορριμμάτων
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της ημερίδας για την ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.
Ο κ. Βογιατζής, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, έκανε ιδιαίτερο λόγο για τη μονάδα βιοαποβλήτων της οποίας η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο μεγαλύτερο απορριμματικό ρεύμα του χαρτιού – χαρτονιού καθώς και στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, για το όποιο όπως είπε, χρήζει αναβάθμισης.
Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι «το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων υλοποιείται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ σε συνεργασία με τους 22 Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ και συμπεριλαμβάνει και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων που εκπονεί ο κάθε Δήμος για τα διοικητικά του όρια και αντιμετωπίσει τα θέμα αρμοδιότητας του Δήμου».
Όπως τόνισε μάλιστα, «οι ρόλοι των Δήμων και του περιφερειακού φορέα, είναι τελείως διακριτοί, έχουν την απόλυτη υποχρέωση να οργανώσουν τα δίκτυα χωριστής συλλογής και για την ανακύκλωση και για τα βιοαπόβλητα και τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα και ο περιφερειακός φορέας αναλαμβάνει να διαχειριστεί αυτά που συγκεντρώνονται από την αποκομιδή των Δήμων και να εξασφαλίσει την ανάκτηση που προβλέπει ο νόμος καθώς και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος».
Σημείωσε μάλιστα, ότι, «στα πλαίσια αυτά, είμαστε σε φάση αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου, το οποίο δεν θα έχει ριζικές αλλαγές σε σχέση με αυτό του 2016, ενώ θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις για την επίτευξη των στόχων. Οι στόχοι που έχουν επιβληθεί με το νέο Εθνικό Σχέδιο είναι πάρα πολύ υψηλοί και πηγαίνουμε σε ένα ποσοστό ταφής του 10%, σε σχέση με το 26% που ήταν ο στόχος του προηγούμενου περιφερειακού σχεδίου».
Στην Π.Ε. Δράμας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βογιατζής, για τους Δήμους της ΠΕ Δράμας, η οποία έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις τους. Όπως τόνισε, «οι Δήμοι θα πρέπει άμεσα να οργανώσουν τα δίκτυα χωριστής συλλογής, να τα σχεδιάσουν, να τα αναπτύξουν, να φροντίσουν για την ορθολογική διαχείριση και αποκομιδή τους, για τη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και από εκεί και πέρα εμείς θα αναλάβουμε τη διαχείριση των υλικών που θα συλλεγούν από τα δίκτυα αυτά».
Όπως είπε μάλιστα, «στο επόμενο διάστημα θα υπογράψουμε την σύμβαση για την κατασκευής της Μονάδας Βιοαποβλήτων της Δράμας, μια πολύ σημαντική και απαραίτητη υποδομή, για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια των κάδων και των χώρων. Ήταν και ένας από τους λόγους, που δεν καταφέραμε να την εντάξουμε στην προηγούμενη πρόσκληση για την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων στο Δήμο Δράμας. Αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνιέται τώρα και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και τη χρηματοδότηση του δικτύου των κάδων και των απορριμματοφόρων.
Αυτή η μονάδα θα εξυπηρετεί το Δήμο Δράμας και το Δήμο Δοξάτου, δίνοντας λύσεις στο κομμάτι της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων».
Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Βογιατζής, ότι «έχει ήδη κατασκευαστεί και περιμένουμε την προμήθεια του εξοπλισμού στη μονάδα βιοαποβλήτων του Παρανεστίου, κατασκευάζεται η μονάδα βιοαποβλήτων της Προσοτσάνης η οποία θα εξυπηρετεί το Δήμο Προσοτσάνης και Δήμο Νευροκοπίου και με τις υποδομές αυτές κλείνουμε το θέμα των βιοαποβλήτων».
Όσον αφορά τα υπολειπόμενα σύμμεικτα από τον πράσινο κάδος, «σήμερα οδηγούνται στη μονάδα μηχανικής διαλογής της Δράμας και το υπολειπόμενο υπόλειμμα οδηγείται στο ΧΥΤΑ Καβάλας για υγειονομική ταφή. Αυτή η επεξεργασία θα λαμβάνει χώρα μέχρι την λειτουργήσει η ΜΕΑ Καβάλας, ένα σημαντικό έργο το οποίο θα δημοπρατηθεί στο επόμενο διάστημα. Εκτιμούμε ότι μέσα στην επόμενη τριετία, αυτή η μονάδα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, η οποία εκτός από την Π.Ε. Δράμας θα εξυπηρετεί και την Π.Ε. Καβάλας».
Αναβάθμιση του ΚΔΑΥ Δράμας
Ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε επίσης και στη λειτουργία της ανακύκλωσης και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των Δήμων: «Εμείς έχουμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, το οποίο χρήζει αναβάθμισης, αυτό όμως εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσουν οι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας, να διαχειριστούν την ανακύκλωσή τους.
Άρα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα τοπικά σχέδια των Δήμων της Δράμας για να δούμε πώς σκέφτονται αυτοί να διαχειριστούν την ανακύκλωση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με τις όποιες μετατροπές και τροποποιήσεις χρειαστούν στη δική μας εγκατάσταση».
Τόνισε ακόμα ο κ. Βογιατζής, ότι «προς το παρόν το ΚΔΑΥ Δράμας λειτουργεί με τον μπλε κάδο με κίτρινο καπάκι για χαρτί – χαρτόνι και είναι το μεγαλύτερο απορριμματικό ρεύμα από τα ανακυκλώσιμα και συνολικά θα σας πω ότι είναι μεγέθους πάνω από 50% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας. Είναι κρίσιμο και μπορεί πολύ εύκολα να συλλεγεί.
Οι Δήμοι έχουν ήδη αναπτύξει μια πρώτη φάση από τα δίκτυα του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι. Το επόμενο διάστημα αυτά θα πρέπει να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν περισσότερο, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο θέμα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς είναι πολύ κρίσιμο κομμάτι του όλου συστήματος».
Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «μας ενδιαφέρει να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες μπορούμε. Δηλαδή, αν αναπτυχθεί σωστά και πετύχουμε τους στόχους στη χωριστή συλλογή του χαρτιού και του χαρτονιού, το ΚΔΑΥ της Δράμας μπορεί οριακά να καλύψει τις ποσότητες αυτές».
Σταθμοί Μεταφόρτωσης
Τέλος και αναφορικά με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ο ίδιος είπε ότι, «αυτή την ώρα στην ΠΕ Δράμα κατασκευάζονται ΣΜΑ προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλη αυτή την κίνηση των απορριμμάτων.
Σήμερα κατασκευάζεται ο Σταθμός Προσοτσάνης, ενώ έχει κατασκευαστεί ο ΣΜΑ του Παρανεστίου και βρίσκεται σε φάση κατασκευής ο ΣΜΑ του Δοξάτου. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι Δήμοι θα έχουν ΣΜΑ και θα μπορούν εύκολα και ανεμπόδιστα να κάνουν τη μετακίνηση των απορριμμάτων με σκοπό τη μεταφορά τους και την επεξεργασία τους στις δομές τις οποίες ετοιμάζουμε και κάποιες που ήδη λειτουργούν».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «η ΠΕ Δράμας έχει προχωρημένες υποδομές, οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των ρευμάτων που διαλέγονται στην πηγή. Υστερεί στο κομμάτι της επεξεργασίας των υπόλοιπων σύμμεικτων, διότι η μονάδα που θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα, στο δυτικό τομέα, έχει χωροθετηθεί στην Καβάλα. Από εκεί και πέρα, τολμώ να πω ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, η ΠΕ Δράμας θα έχει ένα σημαντικό ρυθμό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά μονάδων επεξεργασίας και περιμένουμε επίσης από τους Δήμους να προχωρήσουν και τα Πράσινα Σημεία και Πράσινες Γωνιές Ανακύκλωσης, προκειμένου να διαχειριστούμε το 50% των αποβλήτων τα οποία θα πρέπει να διαχωριστούν στην πηγή».