Παράταση αιτήσεων ζητάει τα ΓΕΩΤΕΕ για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών
Ιδιαίτερα μεγάλο το ενδιαφέρον
για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών
στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Γ. Κιτσουκάκης: Έχει υπερκαλυφθεί ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται η διαδικασία αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», με την τελική προθεσμία στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Και θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα εδώ ότι, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης έχει αδικηθεί σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ για τις 13 Περιφέρειας της χώρας, και η Περιφέρεια ΑΜΘ από αυτά παίρνει μόνο το 8,4%, που μεταφράζεται στο ποσό των 37,3 εκατ. ευρώ και μάλιστα μειωμένο κατά 1,8% από το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2016.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο από νέους γεωργούς στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ, το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητάει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την 3η πρόσκληση για Μέτρο «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών»
Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, η προθεσμία λήγει στις 14 Δεκεμβρίου και σε επαφές που είχε με μελετητές και υποψήφιους νέους αγρότες διαπίστωσε τα προβλήματα που δημιουργεί η ασφυκτική προθεσμία του ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων των νέων αγροτών, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες.
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο των Νέων Γεωργών είναι πολλά και μεταξύ άλλων, μεγάλο ρόλο παίζει και η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, για την ανάσχεση της οποίας η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρά μέτρα στην είσοδο των πολιτών και την παραμονή τους σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε αυτές. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν ήδη αναφορές από συναδέλφους μελετητές για νόσηση, είτε των ιδίων, είτε του στελεχιακού δυναμικού των γραφείων τους με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διαδικασία λόγω επιβληθείσας καραντίνας.
Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση βεβαιώσεων κι άλλων δικαιολογητικών από δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα Τμήματα Αγρ. Ανάπτυξης (ΤΑΑΕ) και τα Υποθηκοφυλακεία, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας που δέχονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί λόγω της Πανδημίας, καθώς επίσης και λόγω της ασάφειας των απαιτούμενων δικαιολογητικών που ζητάνε τα ΤΑΑΕ για την έκδοση της βεβαίωσης του Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη.
Υπάρχουν παράλληλα κι άλλα ενεργά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, οι προθεσμίες των οποίων τρέχουν παράλληλα με αυτή των Νέων Γεωργών, όπως για παράδειγμα η Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος του Π.Α.Α. 2014-2020». Η πρόσφατη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή τη δράση έγινε πολύ σωστά προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους μελετητές Γεωπόνους.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το σύστημα ΠΣΚΕ έδινε τη δυνατότητα οριστικοποίησης της αίτησης του υποψήφιου Νέου Γεωργού, όχι άμεσα αλλά μετά την παρέλευση επτά (7) ημερών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων με αποτέλεσμα να καθίσταται έωλη σε οποιαδήποτε προσφυγή από κάποιον δικαιούχο η ίδια η πρόσκληση».
Γ. Κιτσουκάκης: Ιδιαίτερα μεγάλο το ενδιαφέρον
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, ο οποίος σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την περιοχή μας, ώστε να ετοιμάσουν το φάκελό τους για το πρόγραμμα».
Όπως λέει ο ίδιος, «έχει υπερκαλυφθεί ο αριθμός των ατόμων που αιτούνται. Αυτό σημαίνει ότι τότε θα πάμε σε δύο επιλογές. Ή θα μειωθεί το ποσό που θα πάρουν, ή διαφορετικά οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα απορριφθούν. Όλο το ζήτημα, η έγκριση δηλαδή, είναι θέμα μοριοδότησης. Οι αιτούντες επιβάλλουν ένα φάκελο, μοριοδοτούνται με τα δεδομένα που έχουν και από εκεί και πέρα εγκρίνονται με σειρά προτεραιότητες».
Διευκρινίζοντας ο ίδιος, «επειδή κάποιες φορές όσοι εγκρίνονται, δεν ολοκληρώνουν πάντα το πρόγραμμα, τότε έρχονται οι υπόλοιπο στη σειρά, οι επιλαχόντες επί της ουσίας και τους αναπληρώνουν».
Ερωτώμενος για το τι ακολουθείται συνήθως σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Κιτσουκάκης σημειώνει: «Από τη δική μου πείρα, ειδικά σε περιόδους και χρονιές είναι πονηρές για εκλογές, μπαίνουν σχεδόν όλοι. Ή θα μπει η πρώτη παρτίδα, θα διαμαρτυρηθούν οι υπόλοιποι, θα τους βάλουν κι αυτούς και μετά θα μοιράσουν το ποσό. Αν για παράδειγμα η προκήρυξη γράφει 35.000 ευρώ πρώτης εγκατάστασης, θα το διαιρέσουν με τα άτομα που θέλουν να βάλουν και θα το μοιράσουν ανάλογα».
Τα ποσά ανά Περιφέρεια
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης 37.300.000 ευρώ, η Κεντρική Μακεδονίας 62.200.000 ευρώ, η Δυτική Μακεδονίας 30.500.000 ευρώ, η Θεσσαλία 44.500.000 ευρώ, η Στερεά Ελλάδα 37.900.000 ευρώ, η Ήπειρος 33.200.000 ευρώ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 11.700.000 ευρώ, η Περ. Δυτικής Ελλάδας 44.100.00 ευρώ, η Περ. Πελοποννήσου 39.500.000 ευρώ, η Περ. Αττικής 10.800.000 ευρώ, η Περ. Νοτίου Αιγαίου 12.000.000 ευρώ, η Περ. Βορείου Αιγαίου 19.000.000 ευρώ και η Περιφέρεια Κρήτης 37.300.000 ευρώ.
Γεωργική εκμετάλλευση νοείται η οικονομική μονάδα που αποτελείται από γη, ζώα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται την πρωτογενή γεωργική παραγωγή για παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
Το φυσικό πρόσωπο που αιτείται για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την ηλικία του 41ου έτους της ηλικίας του.