Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης
των αγροτών που χρησιμοποιούν
Μέση Τάση ρεύματος
Την επέκταση των μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, αποφάσισαν από κοινού οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα με συνεργασία του Κώστα Σκρέκα και του Σπήλιου Λιβανού, αναστέλλεται από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με χρήση Μέσης Τάσης.
Το μέτρο αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης». Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα επωφεληθούν επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:
– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
– Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
– Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.
Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, τόνισε: «Έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίχως προστασία απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη. Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, επεκτείνουμε τη στήριξη και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Για τη μόνιμη και σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του κόστους άρδευσης».