Home > Πρώτο Θέμα >  Τι πραγματικά συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Κυριαζίδης στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας

 Τι πραγματικά συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Κυριαζίδης στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 Τι πραγματικά συμβαίνει

με το Χιονοδρομικό

Κέντρο Φαλακρού;

 Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Δ. Κυριαζίδης στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, πριν από δέκα μέρες περίπου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι για τη φετινή χιονοδρομική περίοδο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν θα λειτουργήσει.

Όπως  συγκεκριμένα ανέφερε σε σχετικό δελτίο Τύπου: [Το Χ.Κ. Φαλακρού κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει καθ’ ότι κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν βάζει την υπογραφή του, προκειμένου να έρθει σε μένα ως πολιτικό προϊστάμενο η εισήγηση και στη συνέχεια να πάρω την τελική απόφαση, καθώς επίσης και σε συνδυασμό με την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η κοινωνία της Δράμας ξέρει, βλέπει και έχει ιδίαν αντίληψη και άποψη για την προσφορά και τη δραστηριότητα όλων μας.]

Ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και ο βασικός άνθρωπος στη λειτουργία του Χ.Κ.Φ., είναι ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Δράμας/Περιφέρεια ΑΜΘ.

Είναι ο άνθρωπος, που χρόνια τώρα με τη δουλειά του, τις μελέτες και την άοκνη προσπάθειά του, επί της ουσίας κρατάει ανοικτό το Χ.Κ.Φ. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους, όλη την ιστορία του Χιονοδρομικού, τι πραγματικά συμβαίνει πίσω απ’ όλα  όσα ακούγονται. Είναι ο άνθρωπος, που έφτασε σε αίσιο τέλος τις μελέτες για την επισκευή και συντήρηση των παλαιών αναβατήρων και ήδη έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται σε διαδικασία ανακήρυξης αναδόχου.

Ο «Πρωινός Τύπος», ζήτησε να μιλήσει μαζί του και ο ίδιος ευγενικά δέχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις. Σκοπός της συνέντευξης αυτής, είναι να διαφανεί η αλήθεια, αν  μη τι άλλο για μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στο Φαλακρό. Σε έναν τόπο, ο οποίος, θα μπορούσε να ανεβάσει στα ύψη το χειμερινό τουρισμό στο Νομό Δράμας, αλλά και να τον αναδείξει και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, με τα μονοπάτια και την περιήγησή του σ’ αυτό το υπέροχο βουνό που η φύση δώρισε απλόχερα στην περιοχή μας.

Χωρίς να χρειάζεται να πούμε περισσότερα, αξίζει να τη διαβάσετε μέχρι τέλους.

 Κύριε Κυριαζίδη, είστε ένας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν υπογράφουν για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Για ποιο λόγο οδηγηθήκατε σ’ αυτή σας την απόφαση, γιατί αυτό έγινε φέτος και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

[Κατ΄ αρχάς να δηλώσω ότι αυτός που θλίβεται περισσότερο από όλους για την εξέλιξη αυτή είμαι εγώ, καθώς την έβλεπα να έρχεται και δεν μπόρεσα με κανένα τρόπο να την αποτρέψω, γιατί ότι και αν έκανα με τους κλασσικούς τρόπους όχι μόνο δεν έπιανε τόπο, αλλά έβρισκε «τοίχο», και δεν εννοώ μόνο την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά ότι θεσμό υπάρχει στον τόπο. Σαν να υπήρχε μία μεγάλη συνωμοσία. Το κατανοώ απόλυτα διότι όλοι είχαν συμβάλει με τον  τρόπο τους ή είχαν εκδώσει προβληματικές πράξεις, με το πρόσχημα ότι υπηρετείτο δήθεν καλός σκοπός.

Να δηλώσω επίσης ότι ως δημόσιος λειτουργός, έχω πολύ μεγάλη εμπειρία, 40ετή, στις δημόσιες συμβάσεις, στον χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και επίσης με άλλες δημόσιες ιδιότητες στα δημόσια θέματα, είμαι εξαιρετικά ευέλικτος στο να βρίσκω λύσεις και έχω ασχοληθεί με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ) για περισσότερα από 18 χρόνια, πλην της περιόδου της γνωστής «ΑΝ.ΦΑ Α.Ε.», από τα γεννοφάσκια της περιόδου των μεγάλων έργων. Έχω γράψει την συντομογραφία ΧΚΦ στα έγγραφά μου περισσότερες φορές από όσες άλλοι έχουν γράψει το όνομα τους σε ολόκληρες ζωές.

Οπότε αυτό που θα συζητήσουμε ήταν η μόνη λύση για την μελλοντική βιωσιμότητα του ΧΚΦ.

Τώρα στο ερώτημα σας.

Για την ακρίβεια στις 24.09.2021, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στις 22.09.2021 στο Γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), συνοδεύοντας τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, όπου συναντήσαμε τον Υφυπουργό και συζητήσαμε εκτενώς με τον Διευθυντή του Γραφείου του και τη νομική του Σύμβουλο, το θέμα της εξωθεσμικής και αντικανονικής εμπλοκής του ΕΟΣ Δράμας στην λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (ΧΚΦ), και αφού με αφορμή την επίσκεψη αντιλήφθηκα από πρώτο χέρι ότι η μακρόχρονη αλληλογραφία που ακολουθήσαμε ήταν ατελέσφορη στο να δώσει λύση στο σοβαρότερο θεσμικό ζήτημα του ΧΚΦ αυτή τη στιγμή, αυτό δηλαδή που προαναφέρθηκε, ζήτησα ή μάλλον δήλωσα εγγράφως, προφανώς αναφέροντας και τους λόγους, προς τον άμεσο υπηρεσιακό μου Προϊστάμενο την απεμπλοκή μου, λόγω θεμάτων νομιμότητας, από οποιαδήποτε περαιτέρω δράση και ενέργεια που αφορά την λειτουργία του ΧΚΦ για υποδοχή και εξυπηρέτηση επισκεπτών, έως ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Θα ήταν πολύ εύκολο, αν τα θέματα ήταν τόσο απλά, να αντικατασταθώ, άλλωστε αυτό ήταν που ζήτησα.

Μέχρι να συνειδητοποιηθεί το γεγονός, πράγμα που δεν ήταν βέβαια εύκολο, πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μετέπειτα αναλήφθηκε έντονη δράση σε όλα τα επίπεδα.]

 Ποιο είναι το καθεστώς που υφίσταται σήμερα στον χώρο του Χ.Κ. Φαλακρού, όσον αφορά τουλάχιστον το ζήτημα των ιδιοκτησιών και πώς και από ποιους χρησιμοποιούνται αυτές οι εκτάσεις;

[Όπως γνωρίζουμε σήμερα μετά από την αναλυτική εξέταση των ζητημάτων το τελευταίο διάστημα, στον ευρύτερο χώρο που χαρακτηρίζεται γενικά ως χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, υφίστανται και λειτουργούν δύο απολύτως ανεξάρτητες και διακριτές οντότητες, με διαφορετικές από κάθε άποψη θεσμικές καταστάσεις και λειτουργίες:

(α) Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ) το οποίο είναι μία τουριστική εγκατάσταση εκτεινόμενη σε ένα σύνολο εκτάσεων 732.576,50 τ.μ., εκ των οποίων 216.339,00 τ.μ. στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, που έχει παραχωρηθεί συνολικά προς χρήση και εκμετάλλευση από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την με αριθ. 010375ΕΞ/15-11-2012 (ΦΕΚ Β 3500/31-12-2012) ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Τουρισμού και τις λοιπές συνοδευτικές πράξεις, σύμφωνα με τις οποίες  έχει παραχωρηθεί η χρήση και η εκμετάλλευση του συνόλου της προαναφερθείσας  Δημόσιας Δασικής έκτασης του ΧΚΦ μετά των επ’ αυτής υφιστάμενων εγκαταστάσεων από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και λειτουργεί με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Ειδικών Τουριστικών Υποδομών (ΕΣΛ) με αριθμό ΜΗΤΕ 0101Υ45000000201 (αριθ. πρωτ. 2776/14.02.2020, ΑΔΑ: 6ΓΜΧ465ΧΘΟ-Γ01).

Η λειτουργία του ΧΚΦ διέπεται συνολικά, από αυστηρό θεσμικό πλαίσιο ασφαλείας και λειτουργίας που καθορίζεται στις περί χιονοδρομικών κέντρων διατάξεις (όπως αυτές αναγράφονται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Ειδικών Τουριστικών Υποδομών (ΕΣΛ) του χιονοδρομικού κέντρου), και περαιτέρω τις διατάξεις της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΑΕΠΟ με ΑΔΑ: 6Τ4Ξ4653Π8-ΩΤΟ) και λόγω της λειτουργίας του από δημόσιο φορέα, στις διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων Ν.4412/2016, στις διατάξεις περί εκμισθώσεων ακινήτων των Περιφερειών Π.Δ. 242/96, κλπ.

Από το ΧΚΦ εξαιρείται θεσμικά και λειτουργικά περίκλειστη έκταση 8.000,00 τ.μ. στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, όπως αυτή περιγράφεται κατωτέρω.

(β) Δημόσια δασική έκταση 8.000,00 τ.μ. στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, κυριότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) όπου έχει εγκατασταθεί το αθλητικό σωματείο ‘’Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας’’, με την με αριθ. πρωτ. 29465/8-3-2000 απόφαση της Γ.Γ.Α., υπό όρους, και για την άσκηση αποκλειστικά και μόνον αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο καταστατικό του, και μεταξύ των όρων αυτών και οι όροι, όπως καταγράφονται στην εν λόγω απόφαση, ότι δηλαδή,

  • ‘’Η κατασκευή πάσης φύσεως έργων εκεί, θα γίνεται με δαπάνες του ΕΟΣ Δράμας βάσει σχεδίων και προδιαγραφών που θα εγκριθούν από τη Γ.Γ.Α.’’
  • ‘’Οι παραχωρήσεις γίνονται για την άσκηση από το ανωτέρω αθλητικό σωματείο, μόνον αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο καταστατικό του’’ .

Είχε προηγηθεί η με αριθ. πρωτ.  705/3-11-1997 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών της Κρατικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την με αριθ. πρωτ. 1280/27-02-2004 απόφαση της ίδιας Αρχής ως παραχώρηση κατά κυριότητα και τροποποίηση συντεταγμένων της έκτασης των 8.000,00 τ.μ. στη  Γ.Γ.Α.

Η λειτουργία της έκτασης των 8.000,00 τ.μ., όπου και το γνωστό, υπάρχον από το 1980, αυθαίρετο ορειβατικό καταφύγιο, η οποία είναι περίκλειστη από την έκταση του ΧΚΦ στην περιοχή Άγιο Πνεύμα και από την οποία εξαιρείται, διέπεται από διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο από αυτό του ΧΚΦ και συγκεκριμένα διέπεται από τις διατάξεις που διέπουν την λειτουργία του αθλητικού σωματείου, όπως ο Αθλητικός Νόμος 2725/1999, ο Αστικός Κώδικας άρθρο 78 και επέκεινα, οι διατάξεις των οποίων προέχουν αυτών των καταστατικών διατάξεων, λοιπές αδειοδοτήσεις, οι καταστατικές διατάξεις του σωματείου και βεβαίως οι όροι της παραχώρησης και εγκατάστασης, έναντι των οποίων υφίσταται και ρήτρα ανάκλησης της παραχώρησης.

Στα πλαίσια αυτά η έκταση των 8.000,00 τ.μ. όπου και το ορειβατικό καταφύγιο δεν αποτελεί τουριστική αλλά αθλητική εγκατάσταση και οι δραστηριότητες που επιτρέπεται να ασκούνται από το σωματείο στο κτίριο και στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο, τον οποίο και δηλώνει ως υποκατάστημα, είναι αυτές του ΚΑΔ 93121000-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, δηλαδή η μοναδική δραστηριότητα που μπορεί να ασκεί ο Ε.Ο.Σ. Δράμας αλλά και επίσης σύμφωνα με το καταστατικό του, με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου και του αστικού κώδικα οι οποίες και προέχουν του καταστατικού.

Ο χώρος των 8.000,00 τ.μ. δεν καλύπτεται από την ασφάλεια αστικής ευθύνης του ΧΚΦ και όλες οι οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται εκεί με εμπλοκή στη λειτουργία του ΧΚΦ δεν είναι νόμιμες, κάτι που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να γνωρίζουν οι επισκέπτες του ΧΚΦ.

Το ορειβατικό καταφύγιο αντιμετωπίζει επιπλέον σημαντικά ζητήματα σε θέματα ασφάλειας και υγείας (στατικής και κτιριακής επάρκειας, ασφάλειας Η/Μ εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και υγιεινής) που το καθιστούν ακατάλληλο για μαζική χρήση χωρίς προηγούμενη εκτεταμένη συντήρηση και επισκευές, τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει το αθλητικό σωματείο και δεν αφορούν την Περιφέρεια ΑΜΘ υπό το υπάρχον καθεστώς.]

Ποιος είναι ο ρόλος του Ορειβατικού Συλλόγου σήμερα, για τον οποίο έχει γίνει τόση συζήτηση;

[Ο ΕΟΣ Δράμας είναι ιστορικό αθλητικό σωματείο της Δράμας, ιδρυθέν το 1932, με πολλές επιτυχίες στα αθλήματα που καλλιεργεί στην Ελλάδα και διεθνώς και όλοι σεβόμαστε την ιστορία αλλά και τις σύγχρονες μεγάλες προσπάθειες  του υγιούς αθλητικού τμήματος που και σήμερα πρωταγωνιστεί.

Ο σεβασμός στην ιστορία και τις σύγχρονες προσπάθειες δικαιολογεί και την ανοχή μας και την παροχή σχεδόν ελευθέρου χρόνου για επάνοδο στην κανονικότητα, όσον αφορά την εμπλοκή με την λειτουργία του ΧΚΦ.

Όμως υπάρχει και η πολύ σκοτεινή πλευρά σε σφιχτό μακροχρόνιο εναγκαλισμό με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα για την μόνιμη παράνομη υφαρπαγή του κύκλου εργασιών του ΧΚΦ, η οποία ή θα παταχθεί ή θα παρασύρει μαζί με τον ΕΟΣ Δράμας και το ΧΚΦ στην πλήρη απαξίωση, στα όρια της οποίας το έχει σχεδόν φτάσει.]

Γιατί μέχρι σήμερα όλα αυτά τα ζητήματα δεν είχαν διευθετηθεί;

[Η Υπηρεσία μας δεν έχει καμία οργανική αρμοδιότητα για την λειτουργία του ΧΚΦ, όπως φαίνεται στο άρθρο 7 του Π.Δ. 144/2010 (Οργανισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ). Αναλάβαμε αυτή την δράση με δική μας πρωτοβουλία από το 2013, όταν εκκίνησε και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του ΧΚΦ στην Περιφέρεια ΑΜΘ από την ΕΤΑΔ Α.Ε., από αγάπη και ενθουσιασμό για το ΧΚΦ, προσωρινά αρχικά και προκειμένου μετά το 13ετές διαλυτικό πέρασμα της ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ Α.Ε. Ο.Τ.Α. (πρώην ΑΝ.ΦΑ. Α.Ε.), προκειμένου να μην μείνει στα αζήτητα ο τουριστικός αυτός πόλος έλξης της Δράμας, όπου είχαν επενδυθεί τόσες προσδοκίες. Το προσωρινό καθεστώς βόλευε πολλούς να γίνει μόνιμο, αλλά αυτό τελείωσε στις 24.09.2021, όσον με αφορά. Επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια των επισκεπτών (όσον αφορά συντήρηση και ετοιμότητα αναβατήρων, πιστών, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και τον δύσκολο  εκχιονισμό του δρόμου πρόσβασης), στην δύσκολη δόμηση του τρόπου και των συμβάσεων λειτουργίας, και βεβαίως στην εξασφάλιση της τακτικής χρηματοδότησης για την λειτουργία, που συνήθως ήταν και αυτή δύσκολη.

Επίσης επικεντρωθήκαμε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που προβλέπει έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΧΚΦ και στην έκδοση του σήματος λειτουργίας βασιζόμενοι και στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακληθεί, παρά το γεγονός ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι απλώς νομιμοφανείς.

Η εμπλοκή μας έγινε αρχικά με καλή πίστη ότι και οι άλλοι εμπλεχθέντες και εμπλεκόμενοι λειτούργησαν, λειτουργούν και θα λειτουργήσουν νομίμως, με καλή πίστη και με συναίσθηση υπευθυνότητας.

Δυστυχώς το 2016 πριν την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου αναγκαστήκαμε να απαιτήσουμε από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Δράμας την εφαρμογή της από το 2013 ληφθείσης απόφασης με πρωτοβουλία μας από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ, διοικητική αποβολή της γνωστής «παραγκούπολης», που είχε στήσει η ΑΝ.ΦΑ. Α.Ε., ενώ εμπιστευθήκαμε τον ΕΟΣ Δράμας ότι λειτουργεί νομίμως ή ότι θα αποκαταστήσει σε εύλογο χρόνο τυχόν κακώς κείμενα καθόσον ήταν εγκατεστημένος εκτός αρμοδιότητας ΧΚΦ.

Η κατάσταση της καλής πίστης άλλαξε άρδην και οι καμπάνες χτύπησαν δυνατά, όταν βρέθηκα, εκτός από υπηρεσιακά εμπλεκόμενος στο ΧΚΦ, παράλληλα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΣ Δράμας και μέλος της ΕΔΠ CLLD Leader Νομού Δράμας και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας Α.Ε. Ο.Τ.Α. Ήταν τότε που το Δ.Σ. του ΕΟΣ Δράμας αποφάσισε, μειοψηφούντων Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα και Ταμία, με απευθείας ανάθεση, την εκμίσθωση της ισόγειας επέκτασης του Ορειβατικού Καταφυγίου για εννέα (9) έτη σε εμπορική επιχείρηση με αντικείμενο την εμπορία και εκμίσθωση χιονοδρομικού εξοπλισμού προκειμένου η επιχείρηση αυτή να ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα. Η νόμιμη εκπροσώπηση του ΕΟΣ Δράμας αντέδρασε εντόνως για την παραβίαση πολλαπλών διατάξεων θεσμικών και καταστατικών. Οι καμπάνες χτύπησαν ξανά και εκκωφαντικά πλέον, όταν ως μέλος της ΕΔΠ CLLD Leader Νομού Δράμας, διαπίστωσα ότι ο ως άνω μισθωτής υπέβαλε πρόταση ένταξης στο τοπικό πρόγραμμα CLLD Leader Νομού Δράμας, αιτούμενος χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 125.000,00 ευρώ, που έγινε αποδεκτή για εξέταση, με δηλούμενη έδρα το ορειβατικό καταφύγιο, αφού παρουσίασε ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης επαγγελματικής στέγης με τον ΕΟΣ Δράμας, αναρτημένο στην εφαρμογή μισθώσεων του taxisnet, που υπέγραφαν δύο μέλη του Δ.Σ., χωρίς καμία αρμοδιότητα εκπροσώπησης του Σωματείου και για καμία περίπτωση, τα οποία δήλωναν στο συμφωνητικό ότι νομίμως εκπροσωπούν τον ΕΟΣ Δράμας και ότι ο ΕΟΣ Δράμας νέμεται και κατέχει το ορειβατικό καταφύγιο, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΣ Δράμας γνώριζε ότι ο χώρος είναι κυριότητας της Γ.Γ.Α. Η νόμιμη εκπροσώπηση του ΕΟΣ Δράμας αντέδρασε εντόνως όπως προανέφερα και προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου και προς τη Δικαιοσύνη αλλά οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο με προβληματικές πράξεις.

Ακόμη και σήμερα ζητώ από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας καθημερινά, να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, καθώς οφείλει κατά την γνώμη μου, για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών γιατί το ποσό των 125.000,00 υπερβαίνει ΄΄κάποια όρια΄΄ και γιατί μία από τις αρμοδιότητές του έχει να κάνει με την εποπτεία και έλεγχο των αθλητικών σωματείων σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 136 του ν.2725/99, του αθλητικού νόμου δηλαδή. Την υπόθεση δηλαδή που ξεχείλισε το ποτήρι και θα πάει το ΧΚΦ μερικά χρόνια πίσω. Αν δεν το κάνει αυτός θα το κάνουν άλλοι ή θα επέμβει αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελέας.

Και έτσι σταδιακά εξελίχθηκε η υπόθεση και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Επειδή κανένας εμπλεκόμενος στις αδειοδοτήσεις και κανένας φορέας ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της Γ.Γ.Α. δεν είχε την προθυμία να παρέμβει, η μόνη λύση προς την νομιμότητα ήταν η ενέργειά μας.

Τώρα όλοι τρέχουν και θα τρέχουν για την νόμιμη επαναλειτουργία του ΧΚΦ τα επόμενα χρόνια.

Προφανώς, μετά την έντονη αντίδραση της νόμιμης εκπροσώπησης του ΕΟΣ Δράμας, η συντονισμένη απόπειρα ένταξης για είσπραξη επί μη νομίμου υποβάθρου δημόσιας επιχορήγησης (δημόσιας δαπάνης) 125.000,00 ευρώ από το τοπικό πρόγραμμα CLLDLeader Νομού Δράμας δεν ευοδώθηκε, αλλά η απόπειρα έγινε και ο μισθωτής βρίσκεται ακόμη εγκατεστημένος εκεί με απευθείας ανάθεση, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, καλώς για αυτόν αφού το επιτρέπουν όλες οι Αρχές, της Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης, για την άσκηση εξωθεσμικής και αντικανονικής οικονομικής δραστηριότητας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως σε μία καλή χιονοδρομική περίοδο, και με πενιχρό μίσθωμα προς τον ΕΟΣ Δράμας, που ήταν 1.250,00 ευρώ ανά έτος για την προηγούμενη δεκαετία, εκτός ελέγχου και ασφάλισης αστικής ευθύνης του ΧΚΦ, αλλά απευθυνόμενος όμως προς τους επισκέπτες του ΧΚΦ.]

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα προκειμένου να εκλείψουν σταδιακά όλα αυτά τα  προβλήματα;

[Και εμείς και προφανώς η Περιφέρεια γνωρίζει πλέον τι πρέπει να γίνει σε πλαίσιο ενεργειών αλλά και έργων και η ηγεσία ενεργεί στην κατεύθυνση αυτή.

Το στοίχημα είναι πότε θα επιτευχθεί η νομιμότητα όχι του 95% αλλά του 101%.

Η Περιφέρεια θα νομιμοποιήσει όσες εγκαταστάσεις νομιμοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν.4280/2014 όπως ισχύει, θα αποβάλει παράνομες χρήσεις, θα αναθεωρήσει λειτουργία εγκαταστάσεων και θα κατασκευάσει όσες νέες εγκαταστάσεις απαιτούνται για την νόμιμη επαναλειτουργία, σύμφωνα με τις περί χιονοδρομικών κέντρων διατάξεις. Θα απαιτηθεί ικανός χρόνος αλλά το ΧΚΦ ελπίζουμε και θα εργαστούμε για να επανέλθει υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, και εφόσον βρεθεί βιώσιμο πλαίσιο λειτουργίας, με ειδικό φορέα λειτουργίας ή ειδική οργανική μονάδα με επί του αντικειμένου αρμοδιότητα, σε καλύτερες ημέρες.

Η Υπηρεσία μας θα είναι παρούσα για να κατασκευάζει έργα στο ΧΚΦ που είναι και η αρμοδιότητά της και όχι πλέον για να έχει την ευθύνη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.]

 Τι έχετε να πείτε για τους διαμαρτυρόμενους εντόνως τις τελευταίες ημέρες για την μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.

[Όσοι έχουν σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜΘ να διαβάσουν καλύτερα τις συμβάσεις τους, γιατί πέρα από τα θέματα που μπορεί να έχουν δικονομικές προεκτάσεις στις δηλώσεις τους, ήδη έχουν παραβεί συμβατικούς όρους. Είδατε ότι μόλις δόθηκε το μήνυμα όλοι μαζί τραγουδάμε τα «παπάκια».

Όσο για τους παλαιότερους που αρθρογραφούν τελευταία ως «πολύ πρώην», τα λάθη τους είναι εκεί και θα κατατρέχουν το ΧΚΦ μέχρι την συνολική επαναφορά. Οι αιτιάσεις τους δεν πείθουν κανένα, τα θεσμικά πλαίσια και των χιονοδρομικών κέντρων και των αθλητικών σωματείων έχουν περάσει σε άλλη εποχή.]