Home > Πρώτο Θέμα > Στα 10 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για το «Εξοικονομώ 2021» στην Π.Ε. Δράμας

Στα 10 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για το «Εξοικονομώ 2021» στην Π.Ε. Δράμας

Άνοιξε από 13 Δεκεμβρίου

Στα 10 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση

για το «Εξοικονομώ 2021»

στην Π.Ε. Δράμας

► Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στον «Π.Τ.» κ. Παυλίδη

► Θα παραμείνει ανοικτό για 50 μέρες και δεν χρειάζεται καμιά  βιασύνη

► Υπό την αιγίδα του ΤΕΕ πλέον το «Εξοικονομώ 2021»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΞΕ πλέον από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το πολυπόθητο πρόγραμμα του «εξοικονομώ κατ’ οίκον» στη νέα του μορφή. Το νέο «Εξοικονομώ 2021», έχει διάρκεια 50 ημερών, καθώς και νέα μορφή υποβολής και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να βιαστούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ Α.Μ.) κ. Απόστολος Παυλίδης επισημαίνει ότι πλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει από το μεσημέρι της Δευτέρας 13 τρέχοντος και πλέον ο καθένας, «είτε είναι πολίτης, ο ωφελούμενος δηλαδή, είτε σύμβουλος έργου, είτε ανάδοχος έργου, να μπει στο σύστημα και να κάνει εγγραφή και να πιστοποιηθεί ως χρήστης».

Ο κ. Παυλίδης εξηγεί ότι, «το πρόγραμμα είναι ήδη ανοικτό και κάποιος που έχει έτοιμη την πρότασή του, μπορεί να την ανεβάσει» και τονίζει ιδιαίτερα ότι, «δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει πανικός ή βιασύνη για να υποβληθεί η πρόταση σήμερα ή αύριο. Υπάρχει χρονικό διάστημα 50 ημερών μέχρι την ημερομηνία που θα οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και να βγει η κατάταξη. Δεν έχει νόημα δηλαδή κάποιος να βιαστεί. Τώρα πλέον δεν υπάρχει χρονική προτεραιότητα όπως ήταν τις προηγούμενες φορές. Όλες οι αιτήσεις θα κλείσουν στις 3 Φεβρουαρίου 2022».

«Σ’ όλο αυτό το διάστημα», διευκρινίζει ο κ. Παυλίδης, «ο καθένας θα μπορεί να διορθώνει πράγματα, να ανεβάζει παρεμβάσεις, προκειμένου να πετύχει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια βαθμολόγησης, τα οποία προσδιορίζουν και τη βαθμολογία  της πρότασης. Επομένως, στο τέλος του Ιανουαρίου θα κλείσει το σύστημα και θα οριστικοποιηθεί η κατάσταση με βάση τη βαθμολογία της κάθε μιας πρότασης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση. Πρόκειται για ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους».

Υπό την αιγίδα του ΤΕΕ πλέον το «Εξοικονομώ 2021»

Σημειώνει ακόμα ιδιαίτερα ο κ. Παυλίδης, ότι «όλο αυτό το διάστημα το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει πλέον επίσημα αναλάβει τη διαχείριση του Εξοικονομώ και όχι το Υπ. Περιβάλλοντος. Το ΤΕΕ έχει την ευθύνη διαχείρισης της πλατφόρμας και στη συνέχεια και την ευθύνη βαθμολόγησης των προτάσεων και για την πιστοποίηση των δαπανών και την εξόφληση των δικαιούχων. Η όλη διαδικασία από εδώ και πέρα τρέχει υπό την αιγίδα του ΤΕΕ».

Όπως τονίζει ο κ. Παυλίδης, στο email tee.eco.helpdesk@central.tee.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να απευθύνουν ερωτήματα και απορίες οι οποίες δεν απαντώνται στο https://exoikonomo2021.gov.gr, όπου υπάρχουν αναρτημένες πάρα πολλές πληροφορίες. Οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ μπορούν να καλούν στο 2104441200, από Δευτέρα έως Παρασκευή και στις ώρες 10:00-14:00 και 16:00-20:00, για τεχνικά ζητήματα και απορίες που προκύπτουν κατά τη δημιουργία και υποβολή των φακέλων των προτάσεων για το Πρόγραμμα.

Ο κ. Παυλίδης τονίζει επίσης ότι «είναι στοίχημα για όλους μας, αλλά και για το ΤΕΕ, να τρέξει το πρόγραμμα χωρίς τα προβλήματα που υπήρχαν την προηγούμενη φορά. Ήδη η πρώτη μέρα κύλησε πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες φάσεις, δηλαδή δεν είχαμε θέμα, το σύστημα λειτουργεί κανονικά και υπάρχει όλη αυτή η χρονική δυνατότητα να επεξεργαστεί κάποιος την πρότασή του και να πετύχει καλύτερη βαθμολογία.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ίδιος στο ενεργειακό πιστοποιητικό, καθώς επισημαίνει ότι αυτό προσμετράει κατά 50% στην τελική βαθμολόγηση της πρότασης. «Παραμένει ως βασική προϋπόθεση η ενεργειακή αναβάθμιση κατά 3 κατηγορίες», σημειώνει και συνεχίζει:

«Δηλαδή, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί σε κάποιο μηχανικό, ο οποίος θα κάνει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Αν έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από προηγούμενο εξοικονομώ, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και μπορεί να τροποποιήσει το παλιό και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του νέου εξοικονομώ και να το ανεβάσει στη νέα πρόταση.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει, σε συνεννόηση με τον σύμβουλο έργου, να συζητήσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ακίνητο, προκειμένου να ανεβεί 3 κατηγορίες. Στη συνέχεια, στην αξιολόγηση των προτάσεων το κριτήριο της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πρώτο, έχει το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, 50% στην τελική βαθμολογία. Το ποσό της εξοικονόμησης ενέργειας που θα εξασφαλιστεί με τις παρεμβάσεις καθορίζει τη βαθμολογία κατά 50%. Άρα είναι σημαντικό να γίνει ένα σχέδιο σοβαρό από το οποίο να προκύπτει αυτό που χρειάζεται.

Επίσης, υπάρχει το εισοδηματικό κριτήριο του ωφελούμενου που προκύπτει το τελικό ποσοστό της επιδότησης που θα εισπράξει. Το 40% για τα υψηλότερα εισοδήματα και το 60% για τα χαμηλότερα».

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ, «συστήνεται σε ωφελούμενους, συμβούλους και αναδόχους έργου, να συνυπογράφουν συμφωνητικό, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι λεπτομέρειες υλοποίησης των παρεμβάσεων, για την αποφυγή εκ των υστέρων προστριβών και εντάσεων».