Συνεδρίασε δημόσια η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Ν. Δράμας
Ανάγκη συντονισμένης ανάδειξης
του τουριστικού προϊόντος
του Νομού Δράμας
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαμσάκος, ο πρ. του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης και ο πρ. της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ για πρώτη φορά δημόσια το πρωί της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας και μάλιστα με τη διευρυμένη σύνθεσή της.
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης ΠΕ Δράμας, έχει συσταθεί για πρώτη φορά εδώ και μερικούς μήνες, με στόχο την γενικότερη τουριστικά ανάπτυξη και προβολή του Νομού Δράμας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την συμβολή της Αναπτυξιακής Δράμας, ως Ομάδας Τοπικής Δράσης του CLLD LEADER Ν. Δράμας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και εταίρο του διατοπικού σχεδίου στα πλαίσια του υπομέτρου 19.3 με τίτλο «Ανάπτυξη συνεργατισμού».
Στόχος της συνάντησης, ήταν η γνωριμία των εμπλεκομένων στην τουριστική ανάπτυξη φυσικών προσώπων, φορέων και υπηρεσιών, η ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, η συγκρότηση ομάδων εργασίας και η έναρξη του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του νομού Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τις κατευθυντήριες γραμμές το Υπουργείου Τουρισμού.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι δήμαρχοι της Π.Ε. Δράμας, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαμσάκος, ο οποίος είχε και την εναρκτήρια ομιλία. Παρών επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος καθώς και άλλοι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν, όπως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας και άλλοι, εκπρόσωποι από το ΔΙΠΑΕ η κα. Καζάνα και εκ μέρους της Έδρας UNESCO στη Δράμα ο κ. Ζαΐμης και άλλοι.
Μασμάκος: Συντονισμένη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημειώνει: «θέλουμε να αναδείξουμε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται πλέον συντονισμένα και όχι μεμονωμένα ο καθένας μας για το Δήμο του, να μπορέσουμε επιτέλους να συνεργαστούμε και να αποτελέσει η λέξη τουρισμός, ένα προϊόν για όλο το Νομό. Σήμερα θα παρουσιαστούν οι επιτροπές και ο ρόλος των επιτροπών σ’ αυτή την προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο βήμα για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, η οποία πλέον σημαίνει: τουρισμός, επισκεψιμότητα, στόχευση και αποτέλεσμα στο θέμα το οποίο έχει να κάνει με το τουριστικό προϊόν που απασχολεί το Νομό μας».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» σχετικά με τον τουριστικό σχεδιασμό και τη συνεργασία μέσω της Αναπτυξιακής με το LEADER πώς θα συνυπάρξουν, ο κ. Μαμσάκος απάντησε: «Υπάρχουν χρηματοδοτούμενα εργαλεία με τα οποία ήδη έχουμε μπει στη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουμε όλη αυτή τη χρηματοδότηση μ’ αυτό το εταιρικό σχήμα που είναι δήμαρχοι, ξενοδόχοι αλλά και ιδιωτικοί φορείς, έτσι ώστε μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα που είναι 100% χρηματοδοτούμενα, θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το master plan στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για όλο το νομό».
Να σημειωθεί εδώ ότι, ο κ. Μαμσάκος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ και μέσω της ιδιότητάς του, απάντησε στην ερώτηση αν στην προσπάθεια αυτή της Δράμας μπορεί να συμβάλει και η ΚΕΔΕ: «Φυσικά και μπορεί να συμβάλει. Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η Τουριστική Επιτροπή Ελλάδος και μάλιστα ετοιμαζόμαστε για δύο πιλοτικά προγράμματα στο νομό μας, μέσω της τουριστικής ανάπτυξης όλων των Δήμων Ελλάδας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτούς τους πιλότους και στη συνέχεια να προχωρήσουμε μ’ αυτούς σε όλη την Ελλάδα».
Γεωργιάδης: Όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι «είναι μια Επιτροπή η οποία ασχολείται με τον τουρισμό στην ΠΕ Δράμας. Θα ήθελα να πω το εξής: σίγουρα υπάρχουν συζητήσεις για όλα τα θέματα και θα υπάρξει διάσταση απόψεων σε αρκετά απ’ αυτά κατά καιρούς, ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος για να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός στην προσέγγιση του κλάδου του τουρισμού στην περιοχή. Το Επιμελητήριο Δράμας, έχει την άποψη ουσιαστικά, όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή είναι η άποψη του Επιμελητηρίου Δράμας», τόνισε και συνέχισε:
«Το παρελθόν μας δίδαξε σκληρά και έχουμε δει καταστάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν φυσικά με την αναπτυξιακή προοπτική που υπήρξε με τον τουρισμό. Διότι όπως θα δείτε, το ΑΕΠ για τον τουρισμό είναι κάτι κοντά στο 0% σε σχέση με άλλους κλάδους οικονομίας. Άρα, αν θέλουμε να μιλήσουμε, θα πρέπει να δούμε πού ακριβώς είναι οι παθογένειες. Και οι παθογένειες αυτές είναι καταγεγραμμένες. Ξέρουμε τι έχει συμβεί και τι έχει γίνει».
Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, ουδείς Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεν μπορεί να είναι διαχειριστής έργων αναπτυξιακών με βάση τον τουρισμό. Άρα η πρόταση του Επιμελητηρίου Δράμας είναι: ή καθαρή ιδιωτική πρωτοβουλία ή Σύμπραξη Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Και ΣΔΙΤ σημαίνει, να πάρουμε παράδειγμα το Φαλακρό με ό,τι σ’ αυτό έχει προκύψει και βλέπετε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Δεν θα κάνω κριτική για το παρελθόν ούτε για το τώρα. Η λύση όμως είναι μία: θα πρέπει να υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία. Και με τις υποδομές να συμβάλλει μεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά το βασικότερο κομμάτι είναι να υπάρξει μια αναπτυξιακή προοπτική στη βάση της σύγχρονης οικονομίας. Και σύγχρονη οικονομία σημαίνει ΣΔΙΤ. Η θέση μας ως Επιμελητήριο, πρεσβεύει την ελεύθερη οικονομία και έτσι κινούμαστε. Και επιτέλους στη Δράμα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανένας οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και αν θέλει, δεν μπορεί να είναι μάνατζερ. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συζητηθούν και στην Επιτροπή. Και πρέπει να προχωρήσουμε, στη Δράμα, στην επόμενη μέρα. Μια μέρα, μακριά και έξω από προσωπικές πολιτικές».
Καλλίας: «Θετικό βήμα η Ονειρούπολη»
Δηλώσεις για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΕ Δράμας, έκανε επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας. Ο κ. Καλλίας σημείωσε ότι «είμαστε στο στάδιο, όπου η Επιτροπή που έχει συσταθεί, να μπει στη διαδικασία οργάνωσης μιας διευρυμένης πλέον Επιτροπής, όπου θα δημιουργηθούν υποομάδες, οι οποίες θα δουλέψουν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε φορέας από τη δική του πλευρά, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλλίας, «το επόμενο βήμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Δράμα, τριετίας η πενταετίας, για το τι πρέπει να γίνει και τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουμε».
Αναφορικά σε ότι έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση αυτή την περίοδο, σημείωσε ότι «η λειτουργία της Ονειρούπολης είναι ένα θετικό βήμα, καθώς από την ημέρα έναρξης της Ονειρούπολης έχουν αρχίσει να έρχονται σιγά – σιγά κρατήσεις οι οποίες βοηθάνε. Παρ’ όλα αυτά, οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές και η υγειονομική κρίση η οποία υπάρχει, λειτουργεί αποτρεπτικά σε ότι έχει να κάνει με τους επισκέπτες, για να επιλέξουν τη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, το κόστος μετακίνησης είναι πολύ υψηλό, άρα λοιπόν η Νότια Ελλάδα που είναι η κύρια πηγή επισκεπτών της περιοχής μας, είναι αποτρεπτική στην παρούσα φάση τουλάχιστον για να έρθει. Θέλω να πιστεύω ότι στην περίοδο των εορτών θα κλείσουμε με ένα θετικό νούμερο για τα δεδομένα βέβαια, γύρω στο 50%-55% σε πληρότητα, σε αντίθεση με το 2019 που ήμασταν στο 80%. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα θα ξεκινήσει από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, όπου εκεί πραγματικά θα έχουμε να διαχειριστούμε την υγειονομική κρίση και ο πληρότητες θα είναι πάρα πολύ χαμηλές».