Σοβαρές εξελίξεις στο Χιονοδρομικό
Κέντρο Φαλακρού με απόφαση
της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
► Αντιπεριφερειάρχης: «Το βουνό αποκτά νομιμότητα μετά από 20 χρόνια»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΟΒΑΡΕΣ εξελίξεις υπάρχουν όσον αφορά το ζήτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Όπως είναι γνωστό και όπως αποφασίστηκε τελικά από την Π.Ε. Δράμας και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, το Χ.Κ.Φ. δεν θα λειτουργήσει για φέτος, καθώς αναφέρονται διάφορα θέματα ασφάλειας.
Την απόφαση αυτή πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, μετά από την άρνηση υπηρεσιακών παραγόντων να μην αναλάβουν την ευθύνη να υπογράψουν τη λειτουργία του. Τους λόγους μάλιστα ανέπτυξε με αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρωινό Τύπο», το στέλεχος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.
Από εκεί και πέρα, οι νεότερες εξελίξεις ήρθαν το απόγευμα της Τρίτης, μετά από σχετική ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος είχε σειρά επαφών για το ίδιο θέμα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μέτιος, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά και τον αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, από τους οποίους έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα διευθετήσουν τα ζητήματα που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του Χιονοδρομικού.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ, «…εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο χιονοδρομικό κέντρο και οι οποίες είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αθλητικό σωματείο μεταβιβάζονται πλέον στην Περιφέρεια… Με αυτόν τον τρόπο, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας θα μπορέσουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες».
Ανακαλείται παλαιότερη απόφαση για τον Ορειβατικό
Στο δελτίο Τύπου από το Γραφείο Ενημέρωσης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, γίνεται αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω του ότι οι απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει.
Με παρεμβάσεις του κ. Μέτιου στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και πιο συγκεκριμένα στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, το ζήτημα διευθετείται καθώς εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο χιονοδρομικό κέντρο και οι οποίες είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αθλητικό σωματείο μεταβιβάζονται πλέον στην Περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων θα μπορέσει να προχωρήσει στην όποια διενέργεια μελετών και εργασιών είναι απαραίτητη να γίνει, ώστε όλος ο χώρος να λειτουργεί με την απαραίτητη ασφάλεια.
Για να αποδοθούν οι εκτάσεις στην Περιφέρεια, ο κ. Μέτιος ζήτησε αρχικά από τον κ. Αυγενάκη την ανάκληση παλαιότερης απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού με την οποία οι συγκεκριμένες εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί σε αθλητικό σωματείο. Με την έκδοση της νέας απόφασης από τον κ. Αυγενάκη, και δεδομένου ότι οι εκτάσεις περνούν στην ευθύνη του Δασαρχείου, ο κ. Μέτιος είχε διαδοχικά επικοινωνία με τον κ. Αμυρά και συνάντηση με τον κ. Πέτσα, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε να εγκριθεί η παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων στην Περιφέρεια.
Βγήκε και η σχετική απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, άμεσα δημοσιεύτηκε και η σχετική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Αυγενάκης, η οποία έχει πάρει σχετικό αριθμό ΑΔΑ και έχει ήδη δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ημερομηνία 14/12/2021.
Σ’ αυτήν αναφέρονται κατά λέξη τα παρακάτω: [Αποφασίζουμε. Την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 29465/08-03-2000 Απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού περί εγκατάστασης για αόριστο χρόνο του αθλητικού σωματείου «Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας» σε δημόσια δασική έκταση 8.000,00 τ.μ. και 3.000,00 τ.μ. στις δασικές θέσεις «Άγιο Πνεύμα» και «Πευκώνας» του Φαλακρού Όρους Ν. Δράμας, που παραχωρήθηκαν στην Γ.Γ.Α. προκειμένου να τα αξιοποιήσει για αθλητικούς σκοπούς (κατασκευή και λειτουργία ορειβατικού καταφυγίου), καθώς όπως προκύπτει από τα ανωτέρω έγγραφα, την σχετική αλληλογραφία και το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/581010/10-12-2021 Ενημερωτικό Σημείωμα του Τμήματος Αθλητικών Φορέων της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γ.Γ.Α., δεν πληρούται από το παραχωρησιούχο σωματείο ο όρος της αποκλειστικής άσκησης στον χώρο μόνο αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το καταστατικό του.]
Παπαδόπουλος: Το βουνό αποκτά νομιμότητα
Στο μεταξύ, δηλώσεις για τις εξελίξεις αυτές έκανε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Με απόφασή της η Γ.Γ.Α., ανακαλεί την παραχώρηση προς τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας την εκεί δομή, το κτίριο δηλαδή, το οποίο όπως έχω πει έχει προβλήματα σοβαρά για όλους. Μετά από την παρέμβαση του περιφερειάρχη, αποφασίστηκε η ανάκληση της απόφασης παραχώρησης προς τον Ορειβατικό και στη συνέχεια φυσικά θα γίνει η παραχώρηση προς την Περιφέρεια ΑΜΘ με ανάλογο ΦΕΚ».
Από εκεί και πέρα, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «από τη στιγμή που έρθει στην Περιφέρεια και η υπόλοιπη έκταση, εμείς ως Π.Ε. Δράμας, είμαστε έτοιμοι, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, να μπούμε στο δια ταύτα. Ήδη, από τα τέλη Οκτωβρίου έχουμε εγκρίνει ένα ποσό ώστε να νομιμοποιήσουμε όλες τις δομές, τα κτίρια και πλέον μπορούμε να μιλάμε και για το κτίριο του Ορειβατικού, το οποίο ήδη καταρρέει».
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος «έχουμε ήδη κάνει μια σύσκεψη με την Τεχνική Υπηρεσία, για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στο επόμενο διάστημα. Πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα, για να μπορούμε να έχουμε ελπίδες για το 2022 και το 2023 να είναι όλα έτοιμα και νόμιμα».
Επισημαίνει πάντα ότι, «φέτος δεν θα λειτουργήσει, το έχω ήδη δηλώσει και το επαναλαμβάνω και τώρα. Ήμουν κατηγορηματικός εξ αρχής. Αυτοί που δήλωναν ότι μπορεί να ανοίξει και όλα τα υπόλοιπα, ας καταλάβουν ποια είναι η αλήθεια. Ακόμα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πέρα απ’ αυτό, χρειάζονται και χρήματα τα οποία βέβαια έχουμε δρομολογημένα, για να αναπτύξουμε όλες τις δράσεις σ’ αυτό το βουνό. Μετά από 20 χρόνια, το βουνό πλέον αποκτά νομιμότητα, αργά μεν αλλά σταθερά».