Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας
Δράση καθαρισμού στο
πάρκο της Αγίας Βαρβάρας
από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ
Σαλής: «Όταν τα παιδιά θα καθαρίσουν το χώρο που έχουν υιοθετήσει, θα σκεφτούν να ξαναπετάξουν σκουπίδια»
Κυριακίδης: «Ξεκινάει σε λίγες μέρες ο μαραθώνιος ανακύκλωσης στα σχολεία»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ δράση ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το πρωί της Παρασκευής μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, καθαρίζοντας το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.
Περίπου 40 άτομα, μαζί με τους καθηγητές τους, έπιασαν στα χέρια τους τσουγκράνες, σκούπες και φαράσια και ανέλαβαν να καθαρίσουν όλο το πάρκο από τα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα και από άλλα σκουπίδια! Σε λίγη ώρα όλο το πάρκο είχε καθαρίσει, ενώ οι μαθητές δήλωναν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.
Η δράση ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί χθες Παρασκευή, όταν μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, έφτασαν στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπου τους περίμενε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητα κ. Κυριακίδης μαζί με έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, προκειμένου να τους χωρίσουν σε ομάδες και να συντονιστούν πώς θα δουλέψουν.
Όταν συγκεντρώθηκαν όλοι, ο κ. Κυριακίδης τους ευχαρίστησε για την ενέργειά τους αυτή, τους ζήτησε να χωριστούν σε ομάδες, να παραλάβουν τσουγκράνες, σκούπες και φαράσια και να αναλάβουν την καθαριότητα.
Η σημαντική δράση του 1ου ΕΠΑΛ
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Σαλής, σημείωσε ότι η δράση αυτή εντάσσεται «στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας την ιδέα της ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, το πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, υιοθετήσαμε κάποιους χώρους της πόλης μας όπως το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, την ανάπλαση, τον περιφερειακό. Σταδιακά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ομάδες μαθητών του σχολείου μας και σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, θα πηγαίνουμε και θα καθαρίζουμε τους χώρους, προσπαθώντας να συμβάλουμε κι εμείς στην καθαριότητα της πόλης μας».
Ερωτώμενος αν έχει ξαναγίνει κάποια άλλη παρόμοια δράση όσον αφορά τον τομέα αυτό, ο κ. Σαλής διευκρινίζει: «Κάτι παρόμοιο κάνουμε κάθε χρόνο στο σχολείο. Χαρακτηριστικά, μια φορά το χρόνο τον Απρίλιο, καθαρίζουμε όλη τη γειτονιά του σχολείου, βγαίνουμε με τους μαθητές μας και μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια που υπάρχουν από γύρω, αλλά και μέσα στο σχολείο. Απλά, φέτος, είπαμε να επεκτείνουμε αυτή τη δράση μας και να υιοθετήσουμε κάποιους χώρους και να συμβάλλουμε έτσι στην καθαριότητα της πόλης».
Όπως ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Σαλής, «όταν τα παιδιά θα καθαρίσουν το χώρο που έχουν υιοθετήσει, όταν θα βρεθούν τις απογευματινές ώρες μόνα τους, θα σκεφτούν να ξαναπετάξουν σκουπίδια. Οπότε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε κι εμείς στην ανακύκλωση, στην ιδέα ενός καθαρού χώρου, μιας καθαρής πόλης».
Το 1ο ΕΠΑΛ έχει ασχοληθεί και παλαιότερα με ζητήματα της ανακύκλωσης και ερωτώμενος σχετικά μ’ αυτό το πρόγραμμα και αν συνεχίζεται σήμερα, ο κ. Σαλής σημειώνει: «Το 2020, ο τρόπος για να επικοινωνήσουμε με τους γονείς, ήταν να βρούμε κάποιον τρόπο εξ αποστάσεως. Οπότε κάναμε ένα ψηφιακό στούντιο στο σχολείο και είχαμε ξεκινήσει μια σειρά από διαδικτυακές εκπομπές με συνεντεύξεις για να ενημερώσουμε τους μαθητές, τους γονείς και τους πολίτες της Δράμας. Μία από τις εκπομπές αυτές, ήταν αφιερωμένη στην ανακύκλωση. Καλεσμένος μας ήταν ο κ. Κυριακίδης και μιλήσαμε για την ανακύκλωση στην πόλη μας. Φέτος, υιοθετούμε την ιδέα αυτή, την κάνουμε πράξη, έχουμε ήδη ανεβάσει στο κανάλι στο YouTube διαφημιστικά σποτάκια για την ανακύκλωση και εκτός από τον καθαρισμό των σχολείων, θα διοργανώσουμε επιμορφώσεις που θα γίνουν σε γονείς και μαθητές και έχουμε προτείνει στον αντιδήμαρχο να υιοθετήσει το προϊόν ενός project που θα κάνουμε».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Σαλής, «θα κατασκευάσουμε μια έξυπνη συσκευή, η οποία θα μπορεί να παρακολουθεί το αν ένας κάδος απορριμμάτων έχει γεμίσει, σε τι επίπεδο είναι η στάθμη των σκουπιδιών. Αυτό το προτείναμε ειδικά για τους νέους βυθιζόμενους κάδους. Αυτή η συσκευή, θα στέλνει με ηλεκτρονικό τρόπο, άμεσα, σε μια εφαρμογή στην ομάδα καθαριότητας, να παρακολουθούν on line το επίπεδο σκουπιδιών που υπάρχει μέσα στους κάδους. Εμείς αυτό θα το κάνουμε πειραματικά, θα το κάνουμε επίδειξη και μακάρι στη συνέχεια να το υιοθετήσει το Δήμος Δράμας, ώστε να παρακολουθούν πότε γεμίζει ένας κάδος. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε κάποιες εργατοώρες από το να πηγαίνουν και να αδειάζουν μισούς κάδους, θα μειωθούν καύσιμα για λιγότερη μετακίνηση και φυσικά μείωση της ρύπανσης στην πόλη από ότι παράγει ένα απορριμματοφόρο».
Κυριακίδης: Ξεκινάει σε λίγες μέρες ο μαραθώνιος ανακύκλωσης στα σχολεία
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, συνεχάρη αρχικά το διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ, την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, αλλά και τους μαθητές, «για την υπέροχη δράση στην οποία συμμετέχουν στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Είναι μια περιβαλλοντική δράση, που το 1ο ΕΠΑΛ έχει δείξει πολλές φορές με τη δυναμική του και τις ουσιαστικές δράσεις με τους μαθητές του. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται κυρίως για την εκπαίδευση των μαθητών, ώστε και οι ίδιοι τους να δραστηριοποιηθούν, αλλά και να μάθουν ότι τα σκουπίδια που ίσως εμείς τα πετάξουμε κάτω, θα πρέπει οι ίδιοι να τα μαζέψουμε αργότερα, για να έχουμε ένα όμορφο περιβάλλον, στο οποίο εμείς οι ίδιοι θα ξαναβρεθούμε για να περάσουμε όμορφες στιγμές».
Ερωτώμενος σχετικά με ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που είχε ξεκινήσει παλαιότερα με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας κυρίως, αν αυτό θα συνεχιστεί, ο κ. Κυριακίδης απάντησε: «Πριν δύο χρόνια είχαμε ξεκινήσει ένα ωραίο πρόγραμμα σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας όσον αφορά την ανακύκλωση. Οι μαθητές των σχολείων ανακύκλωναν σε ξεχωριστά ρεύματα σε κάδους που έδωσε ο Δήμος. Το πρόγραμμα είχε τεράστια επιτυχία, πέρσι δεν καταφέραμε να το κάνουμε λόγω της πανδημίας του Covid, είμαστε όμως έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, την έναρξη του νέου μαραθώνιο για την ανακύκλωση. Το θετικό πρόσημο σ’ αυτή την προσπάθειά μας, είναι ότι θα συνεχίσουν όλα τα Δημοτικά σχολεία, ενώ από εδώ και πέρα θα επεκταθούμε και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, ώστε και αυτοί μαθητές να συμμετάσχουν σ’ αυτό διαδραστικό παιχνίδι της ανακύκλωσης».