Με την βοήθεια της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ
Ένα περίτεχνο και καλοτυπωμένο
«Λεύκωμα Αναμνήσεων» για τα 100 έτη
του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής
► Μνήμες και πολλές εικόνες από το 1930 μέχρι και σήμερα ανά δεκαετία
► Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα. Παπαθεοδώρου
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής, προχώρησε σε μια καλοτυπωμένη έκδοση, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής.
Τίτλος της έκδοσης: «Λεύκωμα Αναμνήσεων» για την ιστορία του Σχολείου Χωριστής και υπότιτλος «Με την καρδιά στο παρελθόν, τον λογισμό στο μέλλον».
Η έκδοση έγινε με την ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ» με έδρα τη Δράμα και το διατίθεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Για την όλη προσπάθεια, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στην επιμέλεια του λευκώματος που έγινε από το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής κ. Καζάκη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη αλλά καλαίσθητη δουλειά.
Οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων: Από αριστερά: Παπαδοπούλου Κλεονίκη, Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Παπαθεοδώρου Ελπίδα, Καζάκου Νάνση και Γιουβάντσιου Μένη.
Όπως τονίζει επίσης, «Τι θα ήταν ένα Σχολείο, αν δεν υπήρχαν οι αναμνήσεις των μαθητών που φοίτησαν σε αυτό; Προφανώς ένα αδιάφορο δημόσιο ίδρυμα και ένα «άψυχο» κτίριο. Η δε ιστορία του δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από μια ψυχρή παράθεση εγγράφων που περιέχουν ΦΕΚ, εγκυκλίους και Πρακτικά, ικανά να γεμίσουν ράδια κάποιου Αρχείου, όχι όμως να ξυπνήσουν μνήμες και να διεγείρουν συναισθήματα».
Αναφερόμενη στη δουλειά που έγινε, σημειώνει: «Απευθυνθήκαμε σε παλιούς μαθητές, θέτοντας στον καθένα χωριστά, συγκεκριμένες ερωτήσεις, ομαδοποιήσαμε όμως τις απαντήσεις τους, προκειμένου να αποφύγουμε τις επαναλήψεις και να κερδίσουμε πολύτιμο χώρο. Οι ερωτήσεις, είχαν να κάνουν με τους δασκάλους που δίδαξαν στο Σχολείο, των οποίων κάποιοι ερωτώμενοι μπορούσαν να ανακαλέσουν μόνο το μικρό τους όνομα – γεγονός καθόλου τυχαίο. Όμως το πιο ενδιαφέρον θέμα, πέρα από το καθαρά διδακτικό, τα βιβλία, τα τετράδια κτλ., είναι η λεγόμενη σχολική ζωή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει από γιορτές, γυμναστικές επιδείξεις και εκδρομές, μέχρι παιχνίδια στο διάλειμμα, καλλιέργεια κήπων, αλλά και ποινές στους παραβάτες και τους απείθαρχους».
Ερωτώμενη για τον στόχο της έκδοσης, η κα. Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Θέλαμε να καταγράψουμε, με κάποιον τρόπο, και να αποτυπώσουμε αναμνήσεις από αυτό, που άντεξαν στο χρόνο. Έτσι, επιλέξαμε να αποφύγουμε την «γραφειοκρατικό» δρόμο και προτιμήσαμε να αφήσουμε να μιλήσουν οι παλιοί μαθητές του Σχολείου μας, προκειμένου να παραδώσουμε στους ίδιους, αλλά και στα παιδιά μας, κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «ενθύμιον».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επίσης η ίδια, «η ιδέα για τη δημιουργία του παρόντος λευκώματος ξεκίνησε πολύ ταπεινά – ένα ημερολόγια με παλιές σχολικές φωτογραφίες ήταν η πρώτη σκέψη – και ίσως να έμενε έτσι, αν, εντελώς αναπάντεχα, δεν αποκτούσε υψηλές φιλοδοξίες χάρη στην αμέριστη οικονομική βοήθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ, που από την πρώτη στιγμή, δέχτηκε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότησή του, προκειμένου να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη έκδοση».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ ότι, η όλη δουλειά έγινε από τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου: Κεχαγιά Χριστίνα (πρόεδρο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020), Παπαθεοδώρου Ελπίς πρόεδρο σήμερα και αντιπρόεδρο μέχρι Σεπτέμβριο του 2020, Γιουβάντσιου Μένη αντιπρόεδρος, Παπαδοπούλου Κλεονίκη ταμίας, Παπαδοπούλου Ευαγγελία γραμματέας και Καζάκου Αναστασία μέλος.