Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να παρθεί κάποια απόφαση…
Μεγάλο πρόβλημα τα πεταμένα κουτιά από φυτοφάρμακα στα χωράφια
Οι Τοπικές Κοινότητες θα πρέπει να αναλάβουν να δώσουν λύσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τα πεταμένα κουτιά από φυτοφάρμακα σε διάφορα σημεία σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Δράμας, έθιξε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.
Όπως είπε, σε πολλά σημεία σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Δράμας, πολλοί αγρότες που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, δυστυχώς τα πετάνε όπου βρουν, σε σημεία που δεν θα έπρεπε, κοντά σε ποτάμια ή σε πηγές και ρώτησε τη δημοτική αρχή αν μπορεί να γίνει κάτι, ή με τις αρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει πίεση ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.
Μια απάντηση στο θέμα έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Χατζηγιάννης, τονίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και κρατάει πολλά χρόνια.
Όπως είπε, σε παλαιότερη δημοτική αρχή που ήταν ο ίδιος, είχαν τοποθετήσει κάδους σε διάφορα σημεία σε ραντιστικά κτλ., όμως το σύστημα δεν λειτούργησε. Έθεσε το ζήτημα λέγοντας ότι, όσοι αγρότες πηγαίνουν να βάλουν νερό στα ραντιστικά τους, όσοι είναι στην ολοκληρωμένη διαχείριση, τα κρατάνε τα κουτιά από τα φυτοφάρμακα γιατί έχουν βιβλία κτλ. Οι απλοί αγρότες που είναι και πολλοί, βάζουν στο βυτίο νερό, τα ξεπλένουν για να πάρουν το φάρμακο και μετά τα πετάνε. Και έτσι πολλά σημεία καταντάνε πια σκουπιδότοποι από κουτιά με φυτοφάρμακα.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι χρειάζεται μεγάλη ενημέρωση, αλλά και το ζήτημα είναι το ποιος και πώς θα διαχειριστεί όλα αυτά τα απορρίμματα, τα οποία επί της ουσίας είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και για τα ζώα.
Ζήτησε μάλιστα να γίνουν ειδικές ενημερώσεις προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, να κάνουν ενημερώσεις οι ΤΟΕΒ και ίσως να τοποθετηθούν κάδοι σε συγκεκριμένα σημεία και οι αγρότες να υποχρεούνται να τα πετάξουν εκεί. Φάνηκε απαισιόδοξος όμως, πιστεύοντας ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.
Σε άλλο σημείο, η κα. Καρυοφιλλίδου είπε ότι το πρόβλημα είναι μόνιμο και οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει μια οικολογική καταστροφή. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στις εισόδους των χωριών με τσιμέντο και εκεί μέσα να καταστρέφονται τα κουτιά από τα φυτοφάρμακα. Τίποτα τέτοιο όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και οι Κοινότητες πρέπει να το δουν.
Τέλος, ο κ. Στεφανίδης είπε ότι, αν γίνει έλεγχος από αρμόδια επιτροπή, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και θα κοπούν όλες οι επιδοτήσεις του Νομού, που σημαίνει χάσιμο πολλά χρημάτων!