Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης
Απογοητευτικά τα μηνύματα
από τον εμπορικό κόσμο
κατά τις ημέρες των εορτών
► «Δεν δηλώνουμε ευχαριστημένοι. Είναι από τις χειρότερες χρονιές, ίσως η χειρότερη»
► Από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις με ελπίδες για το λιανεμπόριο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΠΟΡΕΙ να είχαμε γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της πόλης της Δράμας, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι.
Φυσικά, για την άσχημη αυτή κατάσταση, ευθύνεται η πανδημία και τα αποτελέσματά της στον χώρο της οικονομίας κυρίως, όσο και τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται. Ο κόσμος, οι καταναλωτές, είναι γενικά φοβισμένοι, δηλώνουν συγκρατημένοι ως προς τα έξοδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.
Τις ημέρες που μας πέρασαν, αυτές οι μέρες των γιορτών, δυστυχώς δεν έφεραν όλα όσα ήλπιζε ο εμπορικός κόσμος της Δράμας. Δυστυχώς, η αγορά της Δράμας συνέχισε να έχει υποτονική κίνηση και δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να υπάρξει μια κάποια οικονομική ανόρθωση στους τζίρους των καταστημάτων.
Επίσης, από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις, οι πρώτες εκπτώσεις της χρονιάς, όπου συνήθως έχουμε υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να αγοράσουν είδη ένδυσης και υπόδησης κυρίως, αλλά και άλλα εμπορικά υλικά, όπως διάφορα είδη για το σπίτι.
«Από τις χειρότερες χρονιές…»
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, δηλώνει γενικά την απογοήτευσή, αλλά και την απογοήτευση εκ μέρους όλου του εμπορικού κόσμου της πόλης.
Όπως μας λέει, «όσον αφορά την κίνηση της αγοράς τις ημέρες των εορτών, ήταν υποτονική» ενώ χαρακτηριστικά τονίζει: «Δεν δηλώνουμε ευχαριστημένοι. Μάλιστα, δηλώνουμε ότι είναι από τις χειρότερες χρονιές, ίσως η χειρότερη. Με εξαίρεση βέβαια τη χρονιά που ήμασταν κλειστοί. Δεν είχε την επισκεψιμότητα που περιμέναμε, ο κόσμος ήταν φοβισμένος, ήταν και πιεσμένος οικονομικά και γενικά συντέλεσαν αρκετά πράγματα στο να μην υπάρχει κίνηση».
Στην ερώτηση κατά πόσο αυτή τη φορά βοήθησε η λειτουργία της Ονειρούπολης, εξηγεί ότι «η Ονειρούπολη παραδοσιακά, στο εμπόριο δεν έχει άμεση ανταπόκριση. Έχει έμμεση. Αλλά φέτος ήταν δύσκολη χρονιά. Όλοι ξέρουμε ότι και η επισκεψιμότητα ήταν γενικά χαμηλή», ενώ εκφράζει και τα παράπονα του Εμπορικού Συλλόγου σχετικά με τον στολισμό στο κέντρο της πόλης: «Από την άλλη, δηλώνουμε και απογοητευμένοι για τον στολισμό που στήθηκε στο κέντρο της Δράμας και ήταν ανύπαρκτος. Δεν βοήθησε έστω και στο ελάχιστο στην ψυχολογία του κόσμου».
Χειμερινές εκπτώσεις
Επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, μεγάλη πτώση, πλέον οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης και περιμένουμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» και κάνει γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις: «Τώρα επίσης ξεκινάνε από τη Δευτέρα και οι χειμερινές εκπτώσεις και θα είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Είναι οι επίσημες εκπτώσεις του χειμώνα, που παραδοσιακά συναντάμε μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και ως τώρα με την περιορισμένη κίνηση που υπήρχε στις γιορτές, θα υπάρχει και μεγάλη πληθώρα προϊόντων, τα οποία θα είναι σε εξαιρετικές τιμές».
Ερωτώμενος αν αναμένουν κίνηση κατά την περίοδο των εκπτώσεων και αν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν κάπως τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, απαντάει χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε ειλικρινείς, αναμένουμε. Πάντα οφείλουμε να αναμένουμε. Το αποτέλεσμα, θα δούμε αν θα μας δικαιώσει ή θα μας διαψεύσει. Αλλά αυτές οι εκπτώσεις όπως και οι καλοκαιρινές, είναι εκπτώσεις που έχουν παραδοσιακά μεγάλη επισκεψιμότητα. Οπότε προσδοκούμε στο να υπάρξει ένας τζίρος σημαντικός και κυρίως ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να έχουν έσοδα για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Υγειονομικά μέτρα
Ερωτώμενος κατά πόσο τα υγειονομικά μέτρα εμποδίσουν την κίνηση των καταναλωτών, ο κ. Σκουλίδης σημειώνει: «Τα υγειονομικά μέτρα, οι περιορισμοί, ο συχνός έλεγχος που γίνεται, εκ των πραγμάτων δημιουργούν κάποια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Απλώς και οι επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει και ο κόσμος έχει συνηθίσει. Αυτό που λέγαμε είναι πολύ δύσκολο, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις, να κάνουνε τον έλεγχο ταυτόχρονα αυτού που εισέρχεται στο κατάστημα και να μπορούν να εξυπηρετούν τον πελάτη, γιατί πολλές απ’ αυτές είναι αυτοαπασχολούμενοι και χωρίς προσωπικό. Οπότε ξέρετε ότι πολύ εύκολα αφιερώνεται χρόνος προς τη μία κατεύθυνση και δεν καλύπτει την άλλη».
Οι Δραμινοί να βοηθήσουν την τοπική αγορά
Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου ώστε να αλλάξει αυτή η άσχημη κατάσταση, ο κ. Σκουλίδης αναφέρεται σε δύο κατευθύνσεις:
«Η μία είναι προς την κυβέρνηση από την οποία ζητάμε στήριξη, όπως εκείνη που υπήρχε στη μορφή του lockdown: επιδότηση ενοικίου, επιδότηση θέσεων εργασίας τα οποία έχουν σταματήσει.
Από την άλλη πλευρά, κάνουμε έκκληση προς τη δραμινή κοινωνία και τους Δραμινούς να στηρίξουν την τοπική επιχείρηση, τα Δραμινά καταστήματα, το έχουμε πει επανειλημμένως, μια αλυσίδα είμαστε και δεν πρέπει ο κρίκος με τίποτα να σπάσει».
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό που υπάρχει με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπου δεν ισχύουν τα ίδια αυστηρά μέτρα με αυτά στα μικρά καταστήματα, ο κ. Σκουλίδης εξηγεί:
«Όσον αφορά τις μεγάλες αλυσίδες, τα μέτρα είναι τα ίδια, με τη διαφορά ότι έχουν προσωπικό που μπορεί να κάνει τον έλεγχο, ενώ οι μικρές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό.
Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, εκεί δεν υπάρχει περιορισμός, επισκέπτεται το κατάστημα όποιος θέλει, δεν χρειάζεται ούτε rapid test, ούτε αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, οπότε από τη στιγμή που στα περισσότερα υπάρχουν και φθηνά προϊόντα, αυτομάτως δημιουργούν έναν ανταγωνισμό. Ζητάμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας».