Home > Πρώτο Θέμα > Αντίθετοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ στην επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών-Προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης που επικρατεί

Αντίθετοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ στην επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών-Προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης που επικρατεί

Κοινό δελτίο των Ιατρικών Συλλόγων

Αντίθετοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

στην επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών

Προτάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης που επικρατεί

 

 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, τάσσονται κατά της «επιστράτευσης εν καιρώ ειρήνης» των ιδιωτών γιατρών, επισημαίνοντας ότι έτσι «απομακρύνονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τείχος προστασίας για τα Νοσοκομεία και η οποία αποδυναμώνεται».

Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ, καταθέτουν προτάσεις με τις οποίες ζητούν να  κληθούν όλοι οι γιατρού που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας, να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί και ακόμα να  δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οι προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ

Αναλυτικότερα, οι προτάσεις των Ι.Σ. της Αν. Μακεδονίας –  Θράκης είναι οι παρακάτω:

[Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θεσμικοί  θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας, από την αρχή της πανδημίας καταθέταμε  συνεχώς προτάσεις για τη σωστή και έγκαιρη διαχείριση της Covid-19.

Μετά την προαναγγελθείσα και από χθες υλοποιούμενη πλέον επιστράτευση ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, ερήμην των Ιατρικών Συλλόγων, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα εξής:

Η πίεση στο ΕΣΥ εξαιτίας της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια είναι δεδομένη και η ανάγκη στήριξης του προσωπικού του ΕΣΥ απολύτως αναγκαία. Η λήψη όμως βίαιων και αποσπασματικών μέτρων που κατά το παρελθόν δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί.

Η επιστράτευση εν καιρώ ειρήνης, αποτελεί το έσχατο μέσο για μία πολιτεία, το οποίο μπορεί και πρέπει να αποφεύγεται. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώσαμε και δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε αυτό, το οποίο δεν θα χρειαζόταν αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, οι γιατροί που επιστρατεύονται, απομακρύνονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί τείχος προστασίας για τα νοσοκομεία και η οποία έτσι αποδυναμώνεται.

Ζητούμε λοιπόν, εκ νέου, την ύστατη πλέον ώρα, άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Αναισθησιολογίας, να υπογράψουν σύμβαση εθελοντικής εργασίας στο ΕΣΥ για όσο χρόνο οι ανάγκες της πανδημίας το απαιτήσουν, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας.

2) Να εκδοθούν άμεσα όλα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ολοκλήρωση όλων των εν εξελίξει κρίσεων για θέσεις στο ΕΣΥ, τάχιστα και σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα.

3) Άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

4) Άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.

5) Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν εθελοντικά στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι εκεί απασχολούμενοι γιατροί του ΕΣΥ να επανέλθουν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

6) Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, με άμεση προτεραιότητα σε ακριτικές, απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Ιατρικής Κοινότητας. Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των διαδικασιών προκήρυξης, κρίσεων και πρόσληψης, ώστε να ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των γιατρών σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες.

7) Προγραμματισμός των προσλήψεων στο ΕΣΥ σε βάθος διετίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη πριν την αποχώρηση των συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης.

8) Παροχή κινήτρων για τη στελέχωση του ΕΣΥ, ώστε να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν οι βασικές αιτίες που ωθούν τους περισσότερους νέους συναδέλφους να εγκαταλείπουν τη χώρα και να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ακόμα και σε γειτονικές χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες. Αναγκαία συνθήκη η αναπροσαρμογή μισθολογίου των Ιατρών του ΕΣΥ, που θα είναι ανάλογο με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9) Παροχή ιδιαίτερων κινήτρων για άγονες ειδικότητες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης και ειδικευομένων ιατρών, οι οποίοι επιπλέον της εκπαίδευσής τους, παρέχουν σημαντικότατες υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.

10) Σταθερή, ουσιαστική και διαχρονική συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και την αποτροπή αποφάσεων και καταστάσεων οι οποίες  θίγουν καίρια την επιστημονική υπόσταση των Ιατρών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.]