Συνεχίζονται τα προβλήματα
με τους λύκους στην περιοχή της Δράμας
Αρπάζουν κυνηγόσκυλα μέσα από περιφραγμένες αυλές σπιτιού
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ τα έντονα προβλήματα με τους λύκους στην περιοχή της Δράμας. Αν και το θέμα με τους λύκους που κατεβαίνουν σε χωριά του Νομού μας ακόμα και στον κάμπο και κάνουν επιθέσεις σε ζώα κτηνοτρόφων, κατασπαράσσουν ακόμα και άλογα, αλλά κυρίως δεσποζόμενα σκυλιά και κυνηγόσκυλα, παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι σήμερα, δεν έχουν προβεί στην λήψη κάποιων μέτρων.
Στην περιοχή της Δράμας, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και μερικά χρόνια. Προ ημερών, το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, όταν λύκος στην Πάρνηθα, άρπαξε σκύλο από τα χέρια ενός κοριτσιού που τον είχε με λουρί και τον κατασπάραξε. Το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για εύκολη λεία πλέον.
Πρόσφατα, στη Δράμα, είχαμε μια ακόμα περίπτωση, όταν λύκοι χτύπησαν στην περιοχή της Κάτω Βροντούς και όπως γράφει το ifunt.gr, η κατάσταση έχει εξελιχθεί «σε κανονικό σφαγείο κυνηγόσκυλων».
Το τελευταίο κρούσμα αναφέρεται στις 25 Δεκεμβρίου 2021 και δεν έγινε σε βουνό ή σε δάσος κατά τη διάρκεια κυνηγιού, αλλά μέσα στο χωριό της Κάτω Βροντούς και μάλιστα μέσα σε περιφραγμένη αυλή σπιτιού. Και το ζήτημα είναι ότι, για τρίτη μάλιστα φορά, χτύπησε τον κυνηγό κ. Καρυπίδη, ο οποίος είχε χάσει ήδη άλλα δύο κυνηγόσκυλα πριν.
Όπως δηλώνει ο ίδιος, το σπίτι του είναι στο τέλος του χωριού και μετά είναι το βουνό, ενώ ο φωτισμός το βράδυ είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως παρατηρεί μάλιστα, «δεν ακούστηκε παραμικρό, ούτε γαύγισμα, ούτε γρύλισμα, ούτε κλάμα».
Να σημειωθεί εδώ, ότι, η Κάτω Βροντού σαν περιοχή έχει τα περισσότερα βουνά σε έκταση από κάθε άλλο μέρος. Από τις Σέρρες μέχρι το Βαθύτοπο και το Οχυρό είναι τεράστιες περιοχές ωστόσο πλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με το κυνήγι, γιατί υπάρχουν παντού λύκοι.
Όπως λέει ο ίδιος ο κ. Σάββας Χατζηιωάννου, «στο Πέρασμα, στην Μαγούλα, Σίντα, Πλατανόβρυση, Πολυνέρι, Παπαστάλα, Κιρέζντερε, Μπουγάζι, Μενοίκιο, Μπόζντα, Τασαβλί, Ξηροπὀταμο, Μετρίδι και σε άλλες, πάρα πολλές περιοχές του νομού μας παντού υπάρχουν λύκοι που τρώνε σκυλιά. Τα μεγαλώνεις από κουτάβια, τα φροντίζεις, τα αγαπάς, ξεκινάς να τα δουλεύεις βλέπεις πώς εξελίσσονται, πώς είναι αυτό που θέλεις αφιερώνεις χρόνο και χρήματα μα δεν σε πειράζει γιατί βλέπεις πως πραγματικά το αξίζουν και με το παραπάνω και μετά έρχεται ο “σπάνιος” λύκος το είδος “υπό εξαφάνιση” και σε μια στιγμή σου τα παίρνει όλα, τα όνειρα, την χαρά, την παρέα σου, τον σύντροφο σου στο κυνήγι και στην ζωή».
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» στις 9 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, είχε τονίσει ότι «το πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον με καταμετρημένα τα περισσότερα κρούσματα στο Νομό Δράμας, στο Νομό Έβρου και στο Νομό Κιλκίς. Επειδή εμείς έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους λύκους, τα τελευταία τρία χρόνια φτάσαμε να ασφαλίζουμε τα σκυλιά μας και για το λύκο. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό, αλλά η αξία του κυνηγετικού σκύλου είναι τεράστια. Είναι ο σύντροφός μας στο κυνήγι και η αξία του είναι ανεκτίμητη».
«Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν πολλά κρούσματα στην περιοχή Κ. Βροντού και Περιθώρι, πολλά στην περιοχή των Κυργίων – Περιστεριάς – Πλατανόβρυσης, όπου μέσα σε μια εβδομάδα έφαγαν έξι κυνηγετικά σκυλιά και άλλα δυο – τρία από κυνηγούς της Καβάλας που κυνηγούν στην περιοχή μας και ακόμα άλλα πέντε σκυλιά στην περιοχή μετά το Μακρυπλάγι», επιβεβαιώνει ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, πλέον ο υπερπληθυσμός του λύκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς είτε επειδή δεν βρίσκουν τροφή στο βουνό κατεβαίνουν πιο χαμηλά μέχρι και τον κάμπο, είτε προτιμούν την εύκολη λεία με τα δεσποζόμενα σκυλιά ή και τα κτηνοτροφικά ζώα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν φοβάται πλέον τον άνθρωπο.
«Ο λύκος κάποτε ήταν το φάντασμα του δάσους. Σήμερα τους βλέπουμε έξω από τα σπίτια στα χωριά, στο δρόμο της Καλλιφύτου πολλές φορές, στο δρόμο της Καβάλας και μάλιστα σε αγέλες κατά 7 κατά 12 μαζί. Το θέμα δεν είναι να φτάσουμε να γίνει επίθεση σε ανθρώπους για να αναγκαστούμε να πάρουμε κάποια μέτρα», λέει ο κ. Ελευθεριάδης.
Καταλήγοντας ο ίδιος, τονίζει ότι «ο λύκος ούτως ή άλλως δεν είναι ένα ζώο θηρεύσιμο. Η πολιτεία όμως πρέπει να πάρει κάποια μέτρα, να γίνει καταμέτρησή τους σε κάποιες περιοχές, να υπάρξει περιορισμός τους. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και όχι να φτάσουμε εμείς στο σημείο να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Πλέον τα κρούσματα είναι σε όλο το Νομό».