Από την ΑΜΚΕ ROOTS με έδρα την πόλη της Δράμας
Μια πρόταση για την πτώση των
πρανών στην περιοχή της 19ης Μαΐου
Ι. Κασαπίδης: Με φύτευση χλόης και αρωματικών φυτών μπορούν να συγκρατηθούν τα πρανή
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΘΕΜΑ με την πτώση των πρανών στην αρχή της οδού 19ης Μαΐου στην πόλη της Δράμας, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, στο σημείο όπου ο χείμαρρος Μοναστηρακίου υπογειοποιείται κάτω από το δρόμο, στη δεξιά πλευρά, υπάρχει ένα ύψωμα και στην κορυφή του σπίτια τα οποία κατοικούνται. Σ’ εκείνο το σημείο, έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, να έχουμε πτώσεις πρανών κατά περιόδους.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα το περιστατικό συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, απασχολώντας το σώμα για αρκετή ώρα, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αναζητεί λύσεις στο θέμα.
Για κάποιο λόγο μάλιστα, πρόσφατα, το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων, όπου το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» κατέθεσε ερώτηση, ρωτώντας τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αν προτίθεται να παρέμβει και να δώσει λύση στο θέμα.
Μια νέα πρόταση
Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα καμιά επίσημη πρόταση από το Δήμο Δράμας για το πώς θα προχωρήσει προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση καταθέτει η άρτι δημιουργηθείσα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ROOTS με έδρα τη Δράμα. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τη φύτευση χλόης και αρωματικών φυτών, με μια ιδιαίτερη τεχνική, την οποία μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ ROOTS κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, MSc Δασοπόνος και υποψήφιος Διδάκτωρ Δασολογίας.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κασαπίδης, εξηγεί ότι «η πρακτική αυτή στο εξωτερικό χρησιμοποιείται σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας για πρανή σε ρυάκια, ακόμα και σε ποτάμια ήπιας ταχύτητας».
Εξηγεί ακόμα ότι, «η πρακτική αυτή μπορεί να κρατήσει τα πρανή στη θέση τους και είναι πολύ πιο όμορφη σε σχέση με ένα τοιχίο 6-7 μέτρα. Είναι λύση που βασίζεται στη φύση, με τη χλόη και τα ριζίδια να κρατούν τη διάβρωση, ενώ μπορούν να φυτευτούν και κάποια αρωματικά φυτικά γιατί το καλοκαίρι όλοι ξέρουμε τι μυρωδιές έχει εκεί η περιοχή. Το θέμα είναι ότι περνάει και η τάφρος από κάτω του χειμάρρου και δεν ξέρουμε βέβαια το πόσο βάρος μπορεί να αντέξει».
Τι περιλαμβάνει
Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Κασαπίδης, «το συμβάν της κατάπτωσης των πρανών, είναι αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και οφείλεται στην απότομη κλίση που έχει το πρανές, στο είδος του εδάφους και στη μη ύπαρξη ικανοποιητικής βλάστησης ώστε να συγκρατεί το έδαφος με τις ρίζες των φυτών. Ο καθένας μας θα σκεφτόταν πρωτίστως «ας υψώσουμε το υπάρχον τοιχίο». Αυτό πέραν του ότι θα ήταν αντιαισθητικό, (ένα τοίχος 6 μέτρων), το πρόβλημα θα ήταν ότι θα έπρεπε να μειωθεί το πλάτος του δρόμου σε εκείνο το σημείο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι λόγω της υπόγειας τάφρου, που περνάει από την περιοχή, δεν γνωρίζουμε αν θα άντεχε το βάρος του νέου μεγαλύτερου τοιχίου αντιστήριξης».
Ο κ. Κασαπίδης τονίζει ότι, «ο τοίχος, δεν μειώνει τη διάβρωση αλλά συγκρατεί τα φερτά υλικά ωσότου αυτό κορεστεί. Στη συνέχεια, με την πλήρωση του, τα φερτά υλικά (τα χώματα, οι πέτρες κλπ.) θα έκαναν πάλι την εμφάνιση τους στο οδόστρωμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα επιφέρει και μια άλλη συνήθης πρακτική όπως τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ)».
Σημειώνει ιδιαίτερα μάλιστα, ότι «σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μεθόδους στερέωσης εδαφών, οι οποίες πέραν του ότι έχουν αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα (δηλαδή προστατεύουν την μείωση το εδάφους) είναι αξιόπιστες και σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικότερες από τις συμβατικές μεθόδους. Επιπλέον , έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα».
Τεχνικά, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει «ένα τρισδιάστατο, μόνιμο, ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ελέγχου της διάβρωσης που παρέχει επιφανειακή ενίσχυση και συγκράτηση του εδάφους ώστε να μειωθεί ή και να διακοπεί η διάβρωση.
Επιπλέον, προωθεί την ανάπτυξη της βλάστησης σε απότομα πρανή και σε περιοχές με υψηλές ταχύτητες ροής ύδατος. Με την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλέων δέντρων που έχουν γυμνωθεί οι ρίζες τους και τον συνδυασμό, γεωπλέγματος και γεωσυνθετικού στην προβληματική περιοχή της 19ης Μαΐου μπορούμε να έχουμε μια άμεση λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η απορρόφηση της κινητικής ενέργειας των διαβρωτικών στοιχείων (βροχή, αέρας), η σταθεροποίηση του επιφανειακού εδάφους και η δημιουργία πάνω στο γεωπλέγμα πολυάριθμων μικροφραγμάτων».
Όπως τέλος εξηγεί, «είναι δυνατή η συγκράτηση σπόρων και υλικών υδροσποράς ακόμη και σε εδάφη μεγάλης κλίσης, με αποτέλεσμα το επιτυχές φύτρωμα των σπόρων. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διείσδυση του νερού στο έδαφος συγκρατώντας την υγρασία, ευνοώντας την εκβλάστηση των σπόρων, το ρίζωμα και την καλή ανάπτυξη της χλόης. Έτσι θα έχουμε μείωση της διάβρωσης και ένα νέο πράσινο σημείο στην πόλη μας. Μαζί με την χλόη σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να φυτευτούν και αρωματικά πολυετή φυτά (Δεντρολίβανο έρπον, έρπον θυμάρι, λεβάντα κ.α.), ώστε να καλυφθεί και η δυσοσμία που έχει η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες».
Η ΑΜΚΕ ROOTS
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ROOTS ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2021 με έδρα τη Δράμα από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η τέχνη και ο πολιτισμός. Στόχος της είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασιών μεταξύ ιδρυμάτων και ιδιωτών με σκοπό την προώθηση των σκοπών και του οράματός της ROOTS. Σκοπός της είναι η προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, η πρόληψη φυσικών καταστροφών, η διεξαγωγή ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, η εκπαίδευση και η Δια βίου μάθηση.