Από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Βράβευση των Δήμων Κ. Νευροκοπίου
και Παρανεστίου για την πρακτική τους
απέναντι στα αδέσποτα ζώα
Δηλώσεις των δημάρχων Γ. Κυριακίδη και Αν. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΘΕ χρόνο, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, βραβεύει Δήμους της χώρας μας, για τις βέλτιστες πρακτικές τους, για τα φιλοζωικά δεδομένα της χώρα μας, πρακτικές και δράσεις τους.
Ταυτόχρονα όμως, δίνει και τα λεγόμενα «βατόμουρα» σε Δήμους, οι οποίοι παρέχουν χείριστες πρακτικές απέναντι σε αδέσποτα ζώα.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, στόχος είναι η αναφορά αυτή, «από τη μια να παραδειγματίσει άλλες δημοτικές αρχές, με ό,τι καλό έγινε, και από την άλλη να στηλιτεύσει τις απαράδεκτες έως και εγκληματικές πολιτικές δημάρχων, αντιδημάρχων ή αρμοδίων διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στα ζώα, την αδιαφορία, τις αλυσιτελείς πράξεις ή παραλείψεις τους, τη μόνιμη προσπάθεια να κρύψουν και να κουκουλώσουν το πρόβλημα (στρουθοκαμηλισμός), είτε με το να τα κρύβουν, είτε να τα εξαφανίζουν εξορίζοντάς τα στο πουθενά, είτε να τα εξοντώνουν, νομίζοντας πως έτσι θα λύσουν το πρόβλημα αρνούμενοι να δουν τις πραγματικές και σωστές λύσεις, αυτές που αρμόζουν σε ένα κράτος πολιτισμένο, με απόλυτο σεβασμό απέναντι στα ζώα».
Από τους καλύτερους Δήμους που αναφέρονται και έχουν βραβευτεί γι’ αυτό, είναι και δύο Δήμοι της Π.Ε. Δράμας˙ ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και ο Δήμος Παρανεστίου.
Τα στοιχεία που λαμβάνονται για τους καλούς Δήμους είναι τα παρακάτω:
α) Δράσεις που καλλιεργούν τη φιλοζωική κουλτούρα
β) Παροχή Παιδείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση
γ) Διάλογος με τα σωματεία
δ) Προγράμματα περίθαλψης και στειρώσεων
ε) Αντιμετώπιση των ζώων με ευαισθησία εκ μέρους των υπαλλήλων
στ) Παροχή τροφών για τη σίτισή τους και
ζ) γενικότερα ένδειξη σεβασμού στις ανάγκες τους και στην ίδια τη ζωή τους
η) απουσία όλων των παραπάνω αρνητικών των κακών Δήμων
θ) αξιοπρεπή καταφύγια
Δήμος Κ. Νευροκοπίου
Δηλώσεις για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Δήμος δείχνει ευαισθησία σ’ αυτό το ζήτημα και αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό εκτίμησαν οι φιλοζωικές οργανώσεις, ότι είμαστε μαζί τους, δεν αδιαφορούμε για το πρόβλημα και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Σημειώνει ακόμα ο κ. Κυριακίδης, ότι «η πολιτική μας είναι η ευαισθησία που δείχνουμε προς τα αδέσποτα, στείρωση, τσιπάρισμα και παροχή τροφής και ότι προβλέπεται σχετικά. Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει καταφύγιο, αλλά ούτε και μπορεί να υποστηρίξει, γιατί είμαστε πολύ μικρός Δήμος για κάτι τέτοιο».
Δήμος Παρανεστίου
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, σημειώνει: «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, καταθέσαμε πρόταση στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για να πάρουμε έγκριση για καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Πήραμε την έγκριση, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Παρ’ όλο που ακόμα δεν έχουμε καταφύγιο, η δημοτική μας αρχή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Κάθε χρόνο καταθέτουμε ένα ποσό 20.000 ευρώ. Σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, έχουμε συστήσει μια επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους όλων των οργανώσεων, έχουμε συνεργάτη ένα κτηνίατρο, ώστε να προβαίνουμε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτισης και στείρωσης των αδέσποτων όπως και τσιπάρισμα».
Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Καγιάογλου, «θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό που κάνουμε και θα είμαστε δίπλα στα αδέσποτα. Πιστεύω ότι η σωστή διαχείριση φέρνει οφέλη όσον αφορά τους δημότες μας, να μην κινδυνεύουν σε κάθε περίπτωση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».