Home > νέα > Τα προβλήματά τους συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας

Τα προβλήματά τους συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας

Μιλάει στον «Π.Τ.» εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ

Τα προβλήματά τους συζήτησαν

με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ αγρότες

και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας

► Αργυράκης: Πρέπει να πιέσουμε όλοι μαζί για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα

► «Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ που πληρώνουμε ασφάλιστρα»

► Σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου ζητάει η «Περιφερειακή Σύνθεση»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Μέτιου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δελησταμάτη και άλλων.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αυτή την ώρα απασχολούν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και αυτά συνοψίζονται κυρίως στα θέματα του ενεργειακού κόστους, των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών σε γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και άλλα, το ΑΤΑΚ, τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και οι προτάσεις τους για τη νέα ΚΑΠ.

Αναφορά έγινε επίσης και στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος όπως επισημαίνουν «λειτουργεί αναχρονιστικά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η συνάντηση της Τετάρτης, έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων με τον περιφερειάρχη, αλλά και μιας μεγάλης συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, τις προηγούμενες ημέρες, εκπρόσωποι αγροτών από όλη την Ελλάδα μαζί και από τη Δράμα (Χρ. Γκόντιας) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απέσπασαν υπόσχεση από τον κ. Λιβανό, για την κατάργηση του ΑΤΑΚ και των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

Στο πλαίσιο του αγώνα τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν ήδη ενημερώσει τους βουλευτές και τους αντιπεριφερειάρχες όλης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης ο καθένας στο Νομό του και η προσπάθεια συνεχίστηκε με τελευταία συνάντηση αυτή της Τετάρτης με τον κ. Μέτιο.

Η συνάντηση στην Περιφέρεια

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον κ. Σάββα Αργυράκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέστου.

Κατά τα λεγόμενά του, ο κ. Αργυράκη σημειώνει ότι στη συνάντηση αυτή έγινε πλήρη αναφορά των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και ότι ο κ. Μέτιος είναι θετικά διακείμενος ως προς την προώθηση των αιτημάτων τους, ώστε να βρεθούν κάποιες λύσεις.

Κόστος παραγωγής – Νέα ΚΑΠ κ.α.

Όπως τονίζει ο κ. Αργυράκης, «το πρώτο θέμα είναι το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όλα αυτά έρχονται και κουμπώνουν και ανεβάζουν τις τιμές στα λιπάσματα και τα εφόδια. Κάποια λιπάσματα μάλιστα έχουν τριπλασιάσει τα κόστη τους και όλα αυτά είναι πλέον απαγορευτικά ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να καλλιεργήσουμε».

Ο κ. Αργυράκης αναφέρεται ακόμα στο ζήτημα της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας ότι ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης «για τις προτάσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει και στις διαβουλεύσεις του Υπουργείου για το τι θέλουμε να ισχύσει, οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη.

Εμείς ζητήσαμε από την κυβέρνηση να  προχωρήσει στην άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και να παίρνουν τη βασική ενίσχυση αυτοί που πραγματικά παράγουν και όχι αυτοί που έχουν απλώς ιστορικά δικαιώματα».

Όσον αφορά το ζήτημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο κ. Αργυράκης σημειώνει:

«Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, ήταν αυτό με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια και τον ΑΤΑΚ που θέλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ισχύσει στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, κάτι που είναι ανέφικτο και το οποίο πρόβλημα δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς οι αγρότες, γιατί δεν είναι δικό μας. Είναι θέμα που προκύπτει από τους ιδιοκτήτες γης και το ίδιο το κράτος. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες γης που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, δεν έχουν δηλώσει σωστά τα χωράφια τους και έτσι δεν μπορούν να πάρουν τον  Αριθμό Ταυτοποίησης Ακινήτων (ΑΤΑΚ). Οπότε και αυτό το μέτρο θα πρέπει να αρθεί και να συνεχίσει να ισχύει όσα γίνονται μέχρι σήμερα».

Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ

Από τα σπουδαιότερα θέματα που ζητάει ο πρωτογενής τομέας, είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ο ΕΛΓΑ σήμερα λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό, που βασίζεται σε καιρικά και περιβαλλοντικά δεδομένα πριν από 30-40 χρόνια και οπότε πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ως προς τη λειτουργία του για το πώς να γίνονται οι εκτιμήσεις, ώστε να μην υπάρχει θέμα αμφισβήτησης αν είναι αντικειμενικές ή όχι. Οπότε όλα θέλουν εκσυγχρονισμό και στελέχωση ώστε ο ΕΛΓΑ να λειτουργεί ως ένας ασφαλιστικός φορέας αγροτών και κτηνοτρόφων, γιατί πληρώνουμε ασφάλιστρα προς τον ΕΛΓΑ».

«Περιφερειακή Σύνθεση»

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση», ζητάει να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, προκειμένου να  υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου της παράταξης αναφέρονται: «Αυτονόητα αιτούμαστε να κληθούν και να παραστούν οι πρόεδροι ή αντιπροσωπείες των εν λόγω συλλόγων, οι οποίοι να εισηγηθούν το θέμα. Τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος και την συνάφειά του με πρόσφατες επερωτήσεις που σας υποβάλλαμε αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, καθώς παρόλο τις συνεχείς συναντήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας με τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της ΑΜΘ δεν δόθηκε μέχρι στιγμής καμία λύση στο πρόβλημα τους».