Home > Πρώτο Θέμα > Έντονη και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό► Με τις ψήφους της συμπολίτευσης πέρασε ο προϋπολογισμός του Δ. Δράμας

Έντονη και σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό► Με τις ψήφους της συμπολίτευσης πέρασε ο προϋπολογισμός του Δ. Δράμας

Προϋπολογισμός Δήμου Δράμας

Έντονη και σκληρή κριτική

από την αντιπολίτευση

για τον προϋπολογισμό

► Με τις ψήφους της συμπολίτευσης πέρασε ο προϋπολογισμός του Δ. Δράμας

► Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου και σε Ειδική Συνεδρίαση, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2022. Για άλλη μια χρονιά, η δημοτική αρχή Μαμσάκου κατέβασε αρκετά αργά προς συζήτηση τον προϋπολογισμό, ενώ αυτός έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Μετά από μια συζήτηση που κράτησε τρεις ώρες, το σώμα πέρασε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας για το 2022, μόνο με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της δημοτικής αρχής. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τον  καταψήφισαν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο προϋπολογισμός μπορεί να ψηφιστεί και να ισχύσει, ακόμα και  μία μόνο θετική ψήφο, καθώς δεν νοείται να μην υπάρχει προϋπολογισμός για ένα Δήμο.

Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε κεντρικά στοιχεία. Όπως είπε, τα συνολικά έσοδα του Δήμου προϋπολογίζονται στο ποσό των 48.437.714 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνεται και το εκτιμώμενο χρηματικό υπόλοιπο του 2021, που μεταφέρεται στο 2022 για κάλυψη τόσο  υποχρεώσεων του 2021, όσο και για την κάλυψη νέων δαπανών.

Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, στην ανακεφαλαίωση του προϋπολογισμού, αναφέρονται συγκεντρωτικά στοιχεία εσόδων και εξόδων. Προϋπολογισθέντα έσοδα 2022: 36.920.177 ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο του 2021: 11.517.536 ευρώ. Σύνολο εσόδων: 48.437.714 ευρώ.

Στο σκέλος των εξόδων που αναλύεται σε 4 ομάδες περιλαμβάνονται: 1. Στην πρώτη ομάδα έξι, συνολικού ποσού 19.045.098 ευρώ τα λειτουργικά έξοδα όπως μισθοί, εισφορές, επιχορηγήσεις, προμήθειες αναλωσίμων υλικών, ανάθεση εργασιών, οι απαιτούμενες πιστώσεις για τη λειτουργία του Δήμου. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται και δαπάνες κοινωνικού τομέα, όπως κοινωνικό παντοπωλείο, επιχορηγήσεις οικονομικά αδυνάτων πολιτών, χορήγηση διατακτικών, επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Και επιχορήγηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου ποσού 2.408.500 ευρώ.

Το κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στο ποσό των 8.880.00 ευρώ.

  1. Στην ομάδα επτά, συνολικού ποσού 19.198.209 ευρώ, οι δαπάνες επενδυτικού χαρακτήρα. Έργα, προμήθεια εξοπλισμού, μελέτες.
  2. Στην ομάδα οκτώ, οι αποδόσεις κρατήσεων, επιστροφές χρημάτων, προβλέψεις μη είσπραξης, συνολικού ποσού 10.081.287 ευρώ.
  3. Στην ομάδα εννέα, το αποθεματικό κεφάλαιο, ποσού 46.668 ευρώ.

Σύνολο εξόδων, 48.437.714 ευρώ.

Σκληρή κριτική από αντιπολιτεύσεις

Με τη σειρά τους οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις άσκησαν έντονη και σκληρή κριτική κατά του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία έρχεται για άλλη μια χρονιά, ενώ επικεντρώθηκαν στο σημείο της μεταφοράς πολλών έργων από τη μια χρονιά στην άλλη.

«Πόλη+Ζωή»

Αρχικά, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να ισχύει από τα μέσα Μαρτίου «που σημαίνει ότι στερεί έργα στο Δήμο». Σημείωσε επίσης ότι «με εξαίρεση των υποχρεωτικών δαπανών, σε όλα τα υπόλοιπα, η απορρόφηση είναι της τάξεως του συν πλην 15%».

Τόνισε ακόμα ότι «ο προϋπολογισμός αποδεικνύει περίτρανα την ανικανότητα να υλοποιηθεί από την ίδια τη δημοτική αρχή που σχεδιάζεται, ένας προϋπολογισμός που δεν έχει τουλάχιστον το βασικό στοιχείο ενός οράματος. Υπάρχει παντελής έλλειψη οράματος, παρ’ ότι περνάνε εκατομμύρια από μπροστά μας, είτε με το «Φιλόδημο», με τον «Τρίτση» τώρα, με το νέο ΕΣΠΑ, με το Πράσινο Ταμείο. Βλέπουμε Δήμους να αρπάζουν τις ευκαιρίες κι εμείς να είμαστε θεατές στην κυριολεξία». Ο κ. Χαρακίδης σημείωσε ότι, «με δανεικό όραμα προχωράει ο Δήμος και πανηγυρίζει, μια μελέτη που έχει κάνει δωρεά ένας συνδημότης μας και βάζουμε ως όραμα του Δήμου την ανάπλαση του δρόμου περιμετρικά του Κορυλόβου».

Αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι «εγκαταλείψατε το Δήμο και από προσωπικό. Φεύγουν όλοι, δεν μένει κανείς, γιατί το κλίμα που υπάρχει στο Δήμο, είναι πολύ κακό για να μείνει εργαζόμενος εδώ».

«Project για τη Δράμα»

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε ότι «τα νούμερα είναι αμείλικτα». Τόνισε ότι «έχετε αποδείξει ότι δεν μπορείτε να δημοπρατήσετε έργα» και ότι «έχετε μαζέψει εδώ μέσα 15 ΣΑΤΑ και δεν μπορείτε να εκτελέσετε μία».

Όπως είπε, «στις μελέτες το μόνο που αξιοποιήσατε είναι αυτές που σας δώρισαν, αλλά ούτε κι αυτές μπορείτε. Οκτώ εννιά μήνες κάνατε να αλλάξετε τους όρους δόμησης του Κολυμβητηρίου και σας έσωσε ο κυβερνητικός βουλευτής».

Όπως είπε απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, «δείχνει ότι δεν έχετε καμιά αναπτυξιακή προοπτική, δεν σας ενδιαφέρει το μέλλον του Δήμου. Και πώς να σας ενδιαφέρει, όταν το μοναδικό που ενδιαφέρει το δήμαρχο, είναι να ανακοινώνει υποψηφίους δυο χρόνια πριν τις εκλογές για να μην τον προλάβουν άλλοι».

Και σε άλλο σημείο είπε ότι «έρχονται οι πρόεδροι των Κοινοτήτων και τους λέτε ότι δεν έχετε λεφτά. Είναι δυνατόν να πιστέψουν κάτι τέτοιο;»

«Ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του προϋπολογισμού, είναι τα αυτονόητα» είπε και συμπλήρωσε: «Όπου υπάρχει ανάγκη πολιτικής παρέμβασης, είστε από το κακό στο χειρότερο. Είστε μια ανύπαρκτη διοίκηση».

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»

Ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, τόνισε αρχικά ότι «Χαρακίδης  και Τσιαμπούσης μου πήραν όσα είχα σημειώσει να πω. Αλλά αυτό κάτι σημαίνει: ότι ταυτίζονται οι αντιπολιτεύσεις» και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός «θα ψηφιστεί με 13 θετικούς ψήφους έναντι 20 αρνητικών. Καταρρίψαμε τους νόμους των μαθηματικών. Γίνεται πραξικοπηματικά» είπε και σε άλλο σημείο τόνισε: «Δεν θα τον εκτελέσετε (σ.σ. τον προϋπολογισμό).  Θα κάνετε έργα που δεν έχουν σχέση με το τι θέλει ο λαός αυτής της πόλη. Δεν έχουμε δώσει τα βάρος εκεί που πρέπει. Τα έργα αυτά είναι απομακρυσμένα από τις ανάγκες αυτού του τόπου».

Όπως είπε «άγεστε  και φέρεστε από τα θέλω κάποιων ανθρώπων που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αυτής της πόλης, θα πάτε πάλι να ρίξετε λεφτά στον περιφερειακό, όταν  ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες αυτού του τόπου. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτός ο τόπος φθίνει συνεχώς, γιατί δεν έχουμε δώσει το  βάρος εκεί που πρέπει. Στον ανθρώπινο παράγοντα».

Αναφερόμενος στο δήμαρχο κ. Μαμσάκο είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα σας αισθάνεστε το κενό ενός ανθρώπου, που πέρασε και δεν ακούμπησε τις ανάγκες αυτού του τόπου. Και το ξέρουν πολλοί συνάδελφοι από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Το καταλαβαίνουν, το νιώθουν».

«Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός αποτελεί μια τυποποιημένη φόρμα εσόδων, εξόδων, κωδικών» και τόνισε: «Ο Δήμος Δράμας υπολείπεται σε έργα, υπηρεσίες, καθαριότητα, όλα είναι σε κακή κατάσταση. Και ευθύνη γι’ αυτό έχει η δημοτική αρχή».

Όπως είπε ο κ. Μήτρου, «η απάντηση για μας βρίσκεται στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως, επειδή έχει πάρει τα τελευταία χρόνια έναν αντιδραστικό χαρακτήρα, ο οποίος συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο υπό αυτό το πρίσμα μπορεί κάποιος να συνειδητοποιήσει, γιατί και ο Δήμος Δράμας υστερεί σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Όπως είπε, τα βασικά ζητήματα της υστέρησης αυτής είναι τρία: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και την ανταποδοτικότητα.  Προχώρησε μάλιστα και σε μια ιδιαίτερη ανάλυση για τις κατηγορίες αυτές, επισημαίνοντας την άσχημη κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των παραπάνω, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση ότι «όλες οι εργασίες του Δήμου έχουν περάσει πλέον σε εργολάβους με τη γνωστή διαδικασία των αναθέσεων».

Αναφέρθηκε ακόμα ο ίδιος στο ζήτημα των οφειλών των πολιτών προς το Δήμο που εισπράττονται με μεγάλη δυσκολία.

«Προοπτική για τη Δράμα»

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος είπε ότι «κάποιοι από την  παράταξη που διοικεί το Δήμο, δεν θέλουν να καταλάβουν τα μηνύματα της δραμινής κοινωνίας που ανησυχεί αυτή τη στιγμή και περιμένει από τη δημοτική αρχή την  υλοποίηση έργων».

Όπως είπε, «σήμερα έπρεπε να είμαστε σε μια κοινή γραμμή, για τον προϋπολογισμό, για τα έργα που θέλουμε να υλοποιήσουμε» και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «η  πόλη πάει από το κακό στο χειρότερο», ότι «τα έργα του  φυσικού αερίου γίνονται με προχειρότητα  αλλά και στο τμήμα οδοποιίας και στην περιοχή του ΒΑΑ».

Τόνισε ακόμα ότι η δημοτική αρχή «δεν δέχεται να καθίσουμε να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα για την πόλη μας» και μίλησε για «ανίκανους συνεργάτες και συμβούλους» του δημάρχου.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ενταφιάσατε την πόλη αυτή να είναι στην ανεργία. Όσες αναθέσεις κάνατε, είναι όλες σε ξένους εργολάβους» και πρότεινε «να δουλέψουμε όλοι μαζί από το 2023 για τη Δράμα που οραματιζόμαστε».

Δήμαρχος Δράμας

Στον προϋπολογισμό αναφέρθηκε τέλος ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημείωσε αρχικά ότι κατανοεί την αντιπολιτευτική τακτική «για το ρόλο που τους επιβάλλεται. Άλλο όμως αντιπολίτευση και άλλο παραπληροφόρηση».

Ο κ. Μαμσάκος έκανε αναφορά σε έργα που έχουν δημοπρατηθεί στο τέλος του 2021 περίπου 4 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε «αν αυτά θεωρούνται έργα βιτρίνας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα αγροτικής οδοποιίας που δημοπρατήθηκαν ή προτάθηκαν σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναφέρθηκε στη δημοπράτηση της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπου, στον παιδικό σταθμό της οδού Χελμού, ενώ αναφέρθηκε στις προμήθειες κάδων και απορριμματοφόρων στην Καθαριότητα, καθώς  και στις μονάδες διαλογής απορριμμάτων και της μονάδας οργανικών απορριμμάτων.

Γενικότερα, αναφέρθηκε στο ΤΕΒΑ της Δράμας «ως καλή πρακτική», στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα 22 εκατ. από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» καθώς και σε χρηματοδοτήσεις από το «Φιλόδημος», το «Πράσινο Ταμείο» και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Μαμσάκος στις δωρεές μελετών των δύο μεγάλων χορηγών της πόλης, και αναρωτήθηκε αν έπρεπε να τις δεχτούμε ή όχι, λέγοντας ότι, «στη συνέχεια οι μελέτες αυτές, εντάσσονται σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσουν».