Home > νέα > Ανατροπές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ανατροπές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ανατροπές φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Διαφωνίες των Δήμων ως προς τις αρμοδιότητες των λαϊκών αγορών

Σολάκης: «Οι άδειες, η χωροθέτηση και όλα τα έσοδα να περάσουν στους Δήμους»

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο φέρνει αρκετές ανατροπές, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ενώ δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Αντιπεριφερειών.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), έχει διαφωνήσει και αποχώρησε από τη διαβούλευση, εκφράζονται τη δυσαρέσκειά της για τη μη ένταξη των προτάσεών της στο σχέδιο νόμου, σχετικά με την αδειοδότηση και ανανέωση των αδειών υπαίθρου εμπορίου. Σε επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, τονίζει ότι ο διάλογος αποδείχθηκε «για άλλη μια φορά προσχηματικός», ενώ ζητεί να περιέλθει στους Δήμους το 100% των εσόδων από το τέλος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς όπως επισημαίνει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτο βαθμού έχει την πλήρη ευθύνη καθαρισμού, λειτουργίας και δημιουργίας υποδομών.

 

Σολάκης: «Οι αδειοδοτήσεις να περιέλθουν στο Δήμο…»

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Δήμος Δράμας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Άγγελο Σολάκη, ο οποίος μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνει ότι, «ενώ η Αντιπεριφέρεια αποφασίζει για την χωροθέτηση και την αρίθμηση, ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης και της δημιουργίας υποδομών και καθαριότητας». Αναρωτιέται λοιπόν ο κ. Σολάκης: «Ενώ όλα τα στοιχεία υπάρχουν στο Δήμο, γιατί να αποφασίζει η Αντιπεριφέρεια; Θα πρέπει να υπάρχει μια αυτοδιαχείριση. Να αποφασίζεται και να ελέγχεται από το Δήμο. Αυτό είναι το βασικό».

Ο κ. Σολάκης, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει ορισμένες καλές καινοτομίες, «όπως για παράδειγμα το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, όπου ηλεκτρονικά και ανά πάσα στιγμή, θα μπορεί ο καθένας να δει, ότι στη θέση Γ2 λόγου χάριν, βρίσκεται ο τάδε παραγωγός. Ο οποίος παράγει ντομάτες, πιπέρια και μελιτζάνες. Αυτός ο παραγωγός δεν θα μπορεί να βρίσκεται τον χειμώνα και να πουλάει π.χ. πορτοκάλια, γιατί τα πορτοκάλια τα εμπορεύεται. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την μηχανοργάνωση, όμως σε λάθος κατεύθυνση από την άποψη της αρμοδιότητας.»

Σε άλλο σημείο ο κ. Σολάκης, σημειώνει ότι όταν ανέλαβε, τη λαϊκή αγορά, η κατάσταση ήταν μπερδεμένη: «Όταν πήραμε από την Αντιπεριφέρεια αυτό το θέμα, όλα ήταν ένα μπάχαλο. Δηλαδή, στη θέση 120 υπήρχαν δηλωμένα 3 άτομα. Στη θέση 121 κανένα. Στη θέση 122, δύο άτομα. Στη θέση 123, 1 άτομο. Βλέποντας αυτό το μπάχαλο πριν από 4 χρόνια και για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, αφήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση. Πήραμε την ελλιπή κατάσταση από την Αντιπεριφέρεια, την κρατήσαμε ως αρχείο και καταγράψαμε την υπάρχουσα κατάσταση στη λαϊκή αγορά. Η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ήταν στην ουσία και το δεδομένο για εμάς. Γιατί αλλιώς θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα και δεν μπορούσαμε να βάλουμε στην ίδια θέση 4 ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε και διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα. Μόλις φεύγει κάποιος, βάζουμε κατά προτεραιότητα τον επόμενο παραγωγό.»

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο ο κ. Σολάκης, σημειώνει ότι «έχει καινοτομίες και βασικά στοιχεία, το βασικό όμως, το πέλμα του, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αυτός που γνωρίζει τα της λαϊκής αγοράς είναι ο Δήμος, άρα αυτός θα πρέπει να αποφασίσει για τις άδειες, τις χωροθετήσεις, τις μετακινήσεις και όλα».

Επισημαίνει τέλος, ότι στη λαϊκή αγορά της Δράμας υπάρχουν περίπου 200 εκθέτες, εκ των οποίων πληρώνει το 15%. «Τα χρήματα είναι λίγα και αυτά δεν αρκούν ούτε καν για την καθαριότητα της λαϊκής, το δίωρο που μπαίνουν οι 6-7 εργάτες να καθαρίσουν, που κοστίζει πολύ παραπάνω ακόμα και η διαγράμμιση».

 

Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και ανέργους όσον αφορά τις νέες άδειες. Δίνει για πρώτη φορά άδεια σε Αγροτικούς και Γυναικείους Συνεταιρισμούς. Εγκαινιάζει αγορές χωρίς μεσάζοντες με πρωτοβουλία Ενώσεων Καταναλωτών.

Από τα σπουδαιότερα επίσης, είναι ότι εισάγεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, μια ηλεκτρονική βάση, όπου θα καταγραφούν όλοι οι αδειούχοι πωλητές, είτε είναι παραγωγοί είτε επαγγελματίες, τα είδη και οι ποσότητες που διακινούν και τα πρόστιμα που ενδεχομένως θα τους επιβάλλονται. Για παράδειγμα, ένας παράγωγος δεν θα μπορεί να εμπορεύεται αν δεν έχει την απαιτούμενη άδεια.

Επιπλέον, οι έλεγχοι για τις άδειες θα γίνονται και εκ των υστέρων, δειγματοληπτικά. Το πρόστιμο θα φτάνει στις 3.000 ευρώ σε όσους δεν έχουν άδεια, ενώ στις 2.000 ευρώ και προσωρινή ανάκληση άδειας για όσους παραγωγούς κάνουν ψεύτικες δηλώσεις για παραγόμενες ποσότητες .

Αλλάζει επίσης και το τοπίο αδειοδότησης των επαγγελματιών πωλητών, η οποία θα γίνεται με μοριοδότηση αλλά και η κατανομή των θέσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *