Στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η κυνηγετική περίοδος
Πάνω από 50 κυνηγετικά σκυλιά
έχουν σκοτώσει λύκοι
στην περιοχή της Δράμας
► Ελευθεριάδης: «Καλή η κυνηγετική περίοδος από άποψη κάρπωσης»
► Καραμπατζάκης: «Ο λύκος πάντα κατέβαινε στα χωριά. Αποξενωθήκαμε από την ύπαιθρο και μας φαίνεται περίεργο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΕΝΙΚΑ καλή ήταν η κυνηγετική περίοδος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης.
Όπως τονίζει, όσον αφορά το ζήτημα της κάρπωσης θηραμάτων, «ήταν μια καλή κυνηγετική περίοδος, με αρκετά αγριογούρουνα, λαγού, πέρδικες και ορισμένα πουλιά». Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι, «σημαντικό είναι ότι στην περιοχή μας δεν είχαμε ατυχήματα και άλλα παρόμοια τραγικά περιστατικά».
Πάντως, ο ίδιος, επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα για άλλη μια χρονιά είναι ο λύκος, καθώς το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό του, έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα, όσον αφορά το θάνατο πολλών κυνηγετικών σκυλιών και όχι μόνο που έχουν φαγωθεί.
Το γεγονός βέβαια δεν είναι καινούριο και οι εμφανίσεις λύκων στην περιοχή της Δράμας και όχι μόνο είναι ένα τακτικό φαινόμενο. Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισημαίνει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν χαθεί πάνω από 50 κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι πρόκειται για δηλωμένα και καταγεγραμμένα περιστατικά και όχι για ένα τυχαίο νούμερο.
«Σ’ αυτό το νούμερο θα πρέπει να υπολογίσουμε και σκυλιά που σκοτώνονται από λύκους, κυνηγών που έρχονται από την Καβάλα και αυτά καταγράφονται από την πλευρά του γειτονικού Νομού», λέει ο ίδιος.
Εμφανίσεις λύκων στην περιοχή έχουν γίνει και τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα τόσο στην περιοχή του Κορυλόβου, όσο και στην περιοχή της Σίψας στους Ταξιάρχες. Μάλιστα, σε μια κτηνοτροφική μονάδα στους Ταξιάρχες, τις τελευταίες ημέρες, ένα βράδυ, εισέβαλαν λύκοι σε περιφραγμένο χώρο του μαντριού και άρπαξαν δύο κυνηγετικά σκυλιά. Το ένα βρέθηκε φαγωμένο την επόμενη μέρα λίγα μέτρα πιο μακριά και το δεύτερο γύρισε το βράδυ σοβαρά τραυματισμένο.
Καραμπατζάκης: «Αποξενωθήκαμε από την ύπαιθρο…»
Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε επίσης και ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΟΜΑΘ κ. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, επισημαίνοντας με τη σειρά του ότι ήταν όντως μια καλή κυνηγετική περίοδος, διαφοροποιώντας όμως την στάση του, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να παραταθεί η κυνηγετική περίοδος για τον αγριόχοιρο: «Αυτό που μπορώ να πω ως επιστήμονας, είναι ότι δεν ήταν αναγκαία η παράταση της θήρας του αγριόχοιρου. Το ότι έχουμε δει αγριογούρουνα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει παντού. Η παράταση έπρεπε να γίνει κατά τόπους».
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της εμφάνισης λύκων στην περιοχή της Δράμας, επισημαίνει ότι όντως «οι λύκοι είναι ένα θέμα» και διευκρινίζει: «Ο λύκος είναι ένα αρπακτικό το οποίο πηγαίνει όπου μπορεί να βρει εύκολη τροφή. Εφόσον έχουμε ένα μεγάλο πληθυσμό λύκου, λογικά θα μπει και στις πόλεις και τα χωριά. Αυτό γινόταν πάντα.
Θυμάμαι και από παλαιότερα ότι λύκοι κατέβαιναν στις παρυφές της πόλης και των χωριών και έτρωγαν αρνιά, κατσίκια και άλλα ζώα. Απλά, ο κόσμος, επειδή αποξενώθηκε από την ύπαιθρο, τώρα του φαίνεται ως κάτι περίεργο. Δεν είναι όμως. Και παρ’ ότι υπάρχει τροφή στα δάση στα βουνά και αγριογούρουνα έχει και ζαρκάδια έχει ο λύκος προτιμάει την εύκολη τροφή».
Τονίζει ακόμα στο σημείο αυτό, ότι, «αυτό συνδυάζεται επίσης και με τον μεγάλο πληθυσμό του. Τόσα χρόνια προστασία για τον λύκο, η ύπαιθρος έχει ερημώσει, κανένας δεν ενοχλείται από το λύκο για να τον καταδιώξει, οπότε ο πληθυσμός του αυξήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Έτσι έχουμε κι αυτά τα αποτελέσματα σήμερα».