Μίλα τώρα», πανελλαδική εκστρατεία
από το Χαμόγελο του Παιδιού για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
Η διαφορετική εμφάνιση και η διαφορετικότητα στην σεξουαλική ταυτότητα είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι ένα παιδί μπορεί να δεχθεί εκφοβισμό ενώ 6 στους 10 πιστεύουν ότι η μεταναστευτική ή προσφυγική καταγωγή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η νοητική υστέρηση/αυτισμός και η διαφορετική εθνικότητα είναι επίσης ανάμεσα στους λόγους του bullying. Με την αφορμή της 6ης Μαρτίου- Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό, το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε έρευνα σε συνεργασία με την Focus Bari, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν την έκταση του φαινομένου, καθώς 6 στους 10 ενήλικες Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ενώ το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις 2 στους 5 που δέχτηκαν εκφοβισμό ζήτησαν βοήθεια, κυρίως από τους γονείς τους.
Παρουσιάζοντας, σε διαδικτυακή εκδήλωση, την έναρξη της ετήσιας εκστρατείας “Μίλα τώρα” για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστας Γιαννόπουλος σημείωσε ότι στόχος του οργανισμού είναι «η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού». Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, «τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το τελευταίο τετράμηνο του 2021, το “Χαμόγελο του Παιδιού” χειρίστηκε κατά μέσο όρο 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα ενώ η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού.
«Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι στόχος της καμπάνιας είναι η «σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε σας θέλουμε όλους συνειδητά κοντά μας». Με βάση την εμπειρία του από τα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού, ο πρόεδρος του οργανισμού τόνισε ότι δεν υπάρχουν παιδιά θύτες και παιδιά θύματα, αλλά παιδιά που εκφοβίζουν και εκφοβίζονται και ότι, συχνά, αντιγράφουν μια συμπεριφορά την όποια έχουν πρώτα υποστεί.
Σε σύντομο χαιρετισμό της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις δράσεις τού υπουργείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων μέσω των οποίων «τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τους συνανθρώπους τους, τη διαφορετικότητα, να βάζουν όρια στη δική τους συμπεριφορά σεβόμενοι τον συνάνθρωπό τους, τον φίλο τους, τον συμμαθητή τους, τον δάσκαλό τους». «Παράλληλα, εξασφαλίσαμε για την εκπαιδευτική κοινότητα ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους και επιπλέον καθιερώσαμε τον σύμβουλο σχολικής ζωής. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό που συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και καθοδήγηση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης σε τομείς που απασχολούν την σχολική μονάδα» επισήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σε δικό της μήνυμα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σημείωσε ότι «είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε έφηβη και έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το υπουργείο μας και δημιουργούμε την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου χωρίς να καθυστερούμε ούτε λεπτό τις συντονισμένες ενέργειές μας».
Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχε και η Ντόρα Πάλλη, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία υπογράμμισε ότι με βάση την εμπειρία της από ανάλογες δράσεις σε σχολεία «το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού είναι τεράστιο» και «έγινε ακόμη μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα σχολεία ήταν κλειστά και γι’ αυτό έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο ο εκφοβισμός», όπου το παιδί που προχωράει στον εκφοβισμό «νιώθει ότι επειδή μπορεί να είναι ανώνυμος, μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρός». Η κυρία Πάλλη υπογράμμισε τα οφέλη τού αθλητισμού απέναντι στο φαινόμενο και σημείωσε ότι για όλους αυτούς τους λόγους «πρωτοβουλίες όπως αυτή του “Χαμόγελου του Παιδιού” που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται. Το “Χαμόγελο” θα έχει όλους τους Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες συμπαραστάτες και συμμέτοχους στις δράσεις της εκστρατείας “Μίλα Τώρα”».
Το “Χαμόγελο του Παιδιού” είναι αναγνωρισμένο ως «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό» χάρη στις υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατέχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς από 14 κράτη μέλη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο των δράσεων του, εδώ και 11 χρόνια, υλοποιεί το πρόγραμμα “YouSmile”, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network). Οι εθελοντές και οι εθελόντριες του “YouSmile” δημιούργησαν ένα βίντεο όπου μοιράζονται τις πραγματικές ιστορίες 4 παιδιών που δέχτηκαν bullying και τις οποίες διαχειρίστηκε το Χαμόγελο του Παιδιού.
«Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως ό,τι κι αν έχουν κάνει, όπως κι αν είναι η εξωτερική τους εμφάνιση κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να τα βρίσει, να τα χτυπήσει, να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. Εάν αυτό συμβεί, τότε το πιο ουσιαστικό μας μήνυμα προς αυτά είναι “Μίλα Τώρα”. Αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα εργαλεία για να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, καλώντας στη Γραμμή SOS 1056, στέλνοντας μήνυμα στο Chat 1056, ή μιλώντας στους γονείς και εκπαιδευτικούς τους» τόνισε ο ψυχολόγος του οργανισμού Στέφανος Αλεβίζος ο οποίος, επιπλέον, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες «24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως είναι τα προβλήματα των παιδιών, εξάλλου» ενώ εξασφαλίζεται απόλυτα η ανωνυμία τους. Όπως εξήγησε ο κ. Αλεβίζος, ο εκφοβισμός θεωρείται «πρόβλημα δημόσιας υγείας» καθώς μπορεί να έχει «επιπτώσεις και στην ενήλικη ζωή, είναι μια συνθήκη που, εάν δεν λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη, πιθανά να σε επηρεάσει και ως ενήλικα».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και η συντονίστρια του δικτύου “YouSmile” Τζωρτζίνα Τσάγκα μαζί με δύο εθελόντριες μαθήτριες οι οποίες παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως βιωματικές συναντήσεις ειδικών με καθηγητές και γονείς και ομάδα παιδιών διαμεσολάβησης και ευαισθητοποίησης σε κάθε σχολείο.
Περισσότερες πληροφορίες για την Εκστρατεία «Μίλα Τώρα»: www.milatora.gr
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari: https://docs.google.com/presentation/d/1_0jkx37DgyqKUATynhQBSF3J6islLHbk/edit?usp=sharing&ouid=112610539347455790054&rtpof=true&sd=true
Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https://youtu.be/MYX2cFN_dPI
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ