Εκδήλωση στη Δράμα για την «Ισότητα των Φύλων»
Η αναγνώριση του όρου
«γυναικοκτονία» έχει
περισσότερο συμβολική σημασία
Κώνστα: «Το δίκαιό μας, στο πλαίσιο της ανθρωποκτονίας, προβλέπει την τιμωρία για τα εγκλήματα αυτά»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και τη συνεργασία της Π.Ε. Δράμας, του Δήμου Δράμας, της Ένωσης Κυριών Δράμας και του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, πραγματοποιήθηκε επιστημονική διάλεξη με θέμα: «Ισότητα των Φύλων σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Επίπεδο». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα. Άννα-Μαρία Κώνστα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, η αντιδήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων κα. Αναστασία Τόλιου-Δάντζερα, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και εκπρόσωπος στην Επιτροπής Ισότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κα. Πολύνα Μπανά.
Πούλιος: Παραγωγικός ο διάλογος για τον όρο «γυναικοκτονία»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούλιος αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης καθώς και στην ομιλήτρια, επισημαίνονται ότι «είναι ένα ζήτημα που εδώ και δεκαετίες απασχολεί όχι μόνο την επιστήμη αλλά όλους μας, τα τελευταία δε χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερη ένταση λόγω των περιστατικών βίας που έχουμε, αλλά και λόγω των κρισιμότερων στιγμών που ζούμε στην Ευρώπη».
Ερωτώμενος σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» ο κ. Πούλιος απάντησε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες, δεδομένου ότι η καθιέρωση ενός τέτοιου όρου από την άλλη μεριά αντιπαραβάλει ευθέως τον όρο ανδροκτονία, εγώ θεωρώ ότι είναι ένας όρος ο οποίος πρέπει να καθιερωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει συγκεκριμένα πια, τυποποιημένο έγκλημα, το οποίο αφορά συγκεκριμένο φύλο και μάλιστα η αιτία του εγκλήματος είναι το ίδιο το φύλο. Γι’ αυτό το γεγονός και μόνο λοιπόν, θα έπρεπε κατά την άποψή μου, να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία και στο ποινικό μας δίκαιο. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι σεβαστή και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να καθιερωθεί και ο αντίστοιχος της ανδροκτονίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πάρα πολύ έντονος διάλογος στην επιστήμη και νομίζω ότι όπου υπάρχει έντονος διάλογος, είναι πάντα παραγωγικός και θα έχουμε ένα παραγωγικό αποτέλεσμα».
Κώνστα: Η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» έχει συμβολική σημασία
Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε η κα. Κώνστα, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η οποία ευχαρίστησε όλους που προσκαλέστηκε και βρέθηκε για πρώτη φορά στη Δράμα.
Αναφερόμενη συνοπτικά στην ομιλία της, σημείωσε ότι «το ζήτημα της ισότητας των φύλων είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Ειδικότερα στις δυτικές κοινωνίες, η έννοια του φύλου έχει επανοηματοδοτηθεί, ώστε πλέον να είναι πιο συμπεριληπτική και δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο άντρες και γυναίκες, αλλά και άλλες κατηγορίες πληθυσμού, που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται με βάση το φύλο τους. Έτσι λοιπόν και η έννομη προστασία έχει αλλάξει, ένα νέο δίκαιο εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη σύγχρονη κοινωνία, ένα νέο δίκαιο που έχει επηρεαστεί και από τις φεμινιστικές προσεγγίσεις του Δικαίου».
Ερωτώμενη από τον «Π.Τ.» για το ποια είναι σήμερα η θέση της γυναίκας νομικά στην Ελλάδα, η κα. Κώνστα τόνισε: «Η έννομη προστασία είναι εξελιγμένη. Και αυτό οφείλεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρο ότι στην πράξη δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική ισότητα. Όμως, διάφορες μεταρρυθμίσεις όπως ο Νόμος του 2019 για την ουσιαστική ισότητα, βοηθάει στο να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι στάσεις στα θέματα ισότητας των φύλων. Άλλωστε αν δείτε πως εξελίχθηκε το δίκαιο αυτό, θα δείτε ότι και τη δεκαετία του 1980 και μετά που μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ε.Ε., το δίκαιο αυτό άλλαξε, παρ’ όλο που οι νοοτροπίες δεν είχαν αλλάξει στην κοινωνία. Κι όμως, αυτό ήταν αρκετό, ώστε να έχουμε δεκαετίες μετά, σήμερα, ένα δίκαιο τόσο εξελιγμένο».
Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα της νομικής καθιέρωσης του όρου «γυναικοκτονία» η ίδια σημείωσε: «Η αναγνώριση του όρου έχει συμβολική σημασία. Και το δίκαιο έχει ένα ρόλο παιδευτικό. Με την έννοια αυτή και ακριβώς γιατί σήμερα λόγω Covid είδατε ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, θεωρώ προσωπικά ότι, για συμβολικούς λόγους πρέπει να τυποποιηθεί η γυναικοκτονία, ως αυτοτελές έγκλημα. Βεβαίως, το δίκαιό μας, στο πλαίσιο της ανθρωποκτονίας, προβλέπει την τιμωρία για τα εγκλήματα αυτά. Όμως, θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη διάταξη – προσωπική μου άποψη – χωρίς να είμαι η ίδια ποινικολόγος».
Αναφερόμενη αν σε άλλες χώρες υπάρχει ο όρος «γυναικοκτονία», απαντάει θετικά: «Υπάρχει και τώρα τελευταία αρχίζει και γίνεται πιο έντονο όλο αυτό, οι χώρες αρχίζουν και το τυποποιούν ως αυτοτελές έγκλημα».