Home > Εκδηλώσεις > Μια παράσταση για τη Δράμα του 1950 στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής

Μια παράσταση για τη Δράμα του 1950 στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής

Μια παράσταση για τη Δράμα του 1950

στην Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής

Η Πανωραία του Νάσου Βαγενά στο ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος

 

Προσκαλώντας τέσσερις ομάδες από την περιφέρεια να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ολοκαίνουργιο θέατρό της και να ενδυναμωθούν με σεμινάρια και κοινές δράσεις, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να σπάσει την καλλιτεχνική απομόνωση της επαρχίας και να ρίξει γέφυρες για σύνδεση με καλλιτέχνες και ομάδες που δραστηριοποιούνται εκτός κέντρου.

THEATRO NIARXOS

«Η οργάνωση της ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής είναι σαφέστατα συγκεντρωτική και ξεκινάει από την πρωτεύουσα προς την Περιφέρεια της χώρας. Ωστόσο, εκατοντάδες φορείς και ομάδες της Περιφέρειας παράγουν κάθε χρόνο ενδιαφέρον καλλιτεχνικό έργο, παλεύοντας με την έλλειψη ενδιαφέροντος, που είναι απόρροια της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και της έλλειψης επαρκούς προβολής του έργου τους» υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης δράσης η ΕΛΣ. Με στόχο λοιπόν να ανατρέψει αυτή την παράδοση καλεί στη φιλόξενη στέγη της τέσσερα σχήματα:

  1. ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Σε συνεργασία με τα Μουσικά Γυμνάσια Σιάτιστας και Πτολεμαΐδας.
  2. Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.) Λάρισας
  3. Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα.
  4. Ομάδα «Αντίβαρο», Ρέθυμνο με την Πανωραία του Νάσου Βαγενά

Η επιλογή της Πανωραίας του Νάσου Βαγενά που ανεβάζει η ομάδα του Ρεθύμνου θεωρείται ιδιαίτερα εύστοχη. Η ποιητική συλλογή του βραβευμένου ποιητή και πανεπιστημιακού δασκάλου δραματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Αντίβαρο και αποτέλεσε φέτος την καταληκτήρια παράσταση του φετινού ομώνυμου Φεστιβάλ που γίνεται στο Ρέθυμνο. Ο ποιητής προσκλήθηκε στην πόλη όπου δεκαετίες πριν δίδαξε τους φοιτητές του νεαρού τότε Πανεπιστημίου, είδε την παράσταση και έγραψε ειδικά για το Αντίβαρο ακόμα δυο ποιήματα που δεν περιλαμβάνονται στην συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο χρόνος που μεσολάβησε από το τέλος του Φεστιβάλ Αντίβαρο μέχρι τις παραστάσεις στο ΚΠΙΣ Νιάρχος έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα να ενσωματώσει τα δυο νέα ποιήματα και να τα δέσει οργανικά με την παράσταση.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη προσπάθεια δραματοποίησης της ποιητικής συλλογής του Βαγενά. Η πρώτη φορά που η Πανωραία ανέβηκε στο θέατρο ήταν από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη το 2016 σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Ο Νάσος Βαγενάς που φέτος τιμήθηκε από το περιοδικό Αναγνώστης για την προσφορά του στα νεοελληνικά γράμματα έχει δώσει στην Πανωραία έντονο βιωματικό αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Ο Δραμινός ποιητής μιλάει για την ποιητική σοφία των απλών ανθρώπων με αφορμή τη θεία του με την οποία έζησε τα παιδικά του χρόνια. Έτσι αναβιώνει τη Δράμα και  την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 αλλά και τη ζωή μιας βαθιά φιλοσοφημένης γυναίκας σε σχέση με τους γύρω της, την πραγματικότητα, τα γεγονότα και τους ανθρώπους. Η φιλοσοφική αυτή διάθεση οφείλει πολλά στις σκληρότατες, απάνθρωπες συνθήκες των πολέμων που γνώρισαν οι άνθρωποι της περιόδου, δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμηθεί εδώ ο ρόλος της προσωπικότητας.

Η παράσταση της ομάδας του Ρεθύμνου παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Ιουλίου στο ΚΠΙΣ Νιάρχος.

Στην Πανωραία της ομάδας Αντίβαρο συμμετέχουν οι Βιβή Χατζηκωτούλα, Στέλλα Σειραγάκη, Γιάννης Χατζηβασιλείου, Μιχάλης Καραμπάς. Η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Μανώλη Σειραγάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια της Κάλης Καραδάκη.