Χωρίς εξελίξεις στην υπόθεση των ΔΕΥΑ της χώρας
Τη δημιουργία ενεργειακών
κοινοτήτων μέσω του Ταμείου
Ανάκαμψης ζητούν οι ΔΕΥΑ
► Ζητούν χώρο στο κορεσμένο ηλεκτρικό δίκτυο για φωτοβολταϊκά
► Παραμένει χωρίς επιδότηση το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021
Του Θανάση Πολυμένη
ΧΩΡΙΣ εξέλιξη παραμένει το ζήτημα της επιδότησης ή της οποιασδήποτε άλλης βοήθειας από την κεντρική κυβέρνηση προς τις ΔΕΥΑ της χώρας. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στο ηλεκτρικό μέσω της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής, οι ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα έχουν φτάσει στο σημείο να χρωστούν πάνω από 55 εκατ. ευρώ για ρεύμα.
Τα αυξημένα τιμολόγια έχουν ξεκινήσει ήδη από το περασμένο Αύγουστο και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, παρ’ όλα αυτά όμως, αν και η Ένωση ΔΕΥΑ ζητάει κάποια ιδιαίτερα μέτρα να παρθούν από την κυβέρνηση, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις επ’ αυτού.
Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα υπήρχε στο πρόγραμμα συνάντηση του προέδρου της Ένωσης ΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη (δήμαρχος Ρεθύμνης), με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου (δήμαρχο Τρικκαίων) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, το οποίο όμως αναβλήθηκε.
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των δημάρχων της χώρας στην ΚΕΔΕ και τέθηκε το θέμα των χρεών των ΔΕΥΑ. Στη συνάντηση αυτή, όπως μας ενημερώνει η Διευθύντρια της Ένωση ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), κα. Κοτσελίδου, «αναδείχθηκε κυρίως το θέμα του ενεργειακού κόστους, που ήταν και πρώτο στην ατζέντα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, ζήτησε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΕΔΕΥΑ, ώστε η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής να καλυφθεί μέχρι τα 210 ευρώ ανά MWμε κρατική επιδότηση».
Επιπλέον, αυτό που ζητήθηκε είναι, «να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα ενεργειακών ενοτήτων για αυτοπαραγωγή ρεύματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δοθεί χώρος στο ηλεκτρικό δίκτυο».
Το ζήτημα αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κυρίως με φωτοβολταϊκά και ένα από τα ζητήματα είναι ότι το δίκτυο γενικά είναι κορεσμένο. Αυτή είναι η πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης, ανέδειξε το πρόβλημα από την υπέρογκη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτησε από την Κυβέρνηση μεγαλύτερη αύξηση της επιδότησης από αυτήν που εξαγγέλθηκε για τον Απρίλιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής και μάλιστα αναδρομικά, κατ’ αναλογία αυτής που δόθηκε σε άλλους κλάδους όπως οι αρτοποιοί.
Όπως διευκρινίζει η κα. Κοτσελίδου, αυτό που σήμερα ισχύει, είναι ότι η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις ΔΕΥΑ, αυξήθηκε από τα 65 ευρώ στα 130 ευρώ ανά ΜW από εδώ και πέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτό καλύπτει μόνο από τον Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο και από εδώ και πέρα. Από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο δεν υπάρχει καμία κάλυψη».
Όπως υποστηρίζει η κα. Κοτσελίδου, «σε ορισμένους κλάδους σε μικρομεσαίες καταναλώσεις έδωσαν μεγαλύτερη επιδότηση και μάλιστα δόθηκε αναδρομικά, εξαιρώντας μάλιστα τα αρτοποιία. Ενώ οι ΔΕΥΑ που είναι και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις αλλά και ιδιαίτερα ενεργοβόρες δεν ενισχύονται όπως θα έπρεπε με δημόσια παρέμβαση».
Κατά την έκτακτη συνάντηση των δημάρχων στην ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, ανέφερε ότι οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις και μάλιστα επιχειρήσεις “αιχμής” που λειτουργούν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις 24 ώρες το 24ωρο και δεν μπορούν να πληρώνουν το κόστος από την ασυδοσία της αγοράς ενέργειας, ενώ ήδη έχουν υποστεί μια διαχρονική αδικία, αφού τιμολογούνται εδώ και 40 χρόνια με οικιακό τιμολόγιο.
Όπως είπε, οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν θέλουν να μετακυλίσουν το κόστος από την αύξηση της ενέργειας στους καταναλωτές τους και διαμαρτυρήθηκε για την στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι έχει κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος.