Μιλάει στον «Π.Τ» ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Δράμας
Προσπάθεια να κρατηθεί
σταθερή η τιμή
του ψωμιού μέχρι το Πάσχα
Κιοσσές: «Η Ελλάδα αγοράζει σιτάρι από την Ουκρανία περίπου το 20%˙ τα περισσότερα έρχονται από Μολδαβία, Ουγγαρία και άλλες χώρες» – «Κάποιοι που έβλεπαν που θα πάει το πράγμα, αγόρασαν ποσότητες και τώρα χτυπάνε τιμές»
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΟΗΕ, προειδοποιεί για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σε βαθμό που μιλάει για «κόλαση» επί της Γης. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ζητήσει πλέον την καταγραφή ποσοτήτων συγκεκριμένων προϊόντων τα οποία εισάγοντα, όπως άλευρα, ηλιέλαιο, ζωοτροφές και άλλα. Και αυτό, όπως ισχυρίζεται, γίνεται για την αποφυγή κερδοσκοπίας από μεγαλέμπορους εισαγωγείς.
Το σπουδαιότερο από την κατάσταση, είναι ότι ήδη, σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να πωλούν αλεύρι και ηλιέλαιο με πλαφόν. Αν και γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια να μην ξεφύγουμε σε καταστάσεις πανικού, εντούτοις κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα αποφευχθεί τις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει τα 201 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, από την Επανάσταση του 1821 και υπάρχει μια γενικότερη κουβέντα γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, του οποίου απόρροια είναι όλα αυτά που σήμερα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μεγάλη συζήτηση μεταξύ άλλων, γίνεται για το ψωμί και για το αλεύρι. Κι αυτό γιατί το ψωμί είναι το βασικότερο τρόφιμο διατροφής σε όλο τον πλανήτη και φυσικά το αλεύρι. Το ψωμί, που τα τελευταία χρόνια η τιμή του μόνο άνοδο γνωρίζει και απειλεί να ανέβει ακόμα περισσότερο.
Σε καθημερινό επίπεδο, οι αρτοποιοί είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, καθώς και αυτοί εντάσσονται αναγκαστικά στους τελικούς καταναλωτές των αλεύρων και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, από το να προχωρήσουν σε μετακύλιση του κόστους τους.
Από την μεγάλη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, στα ήδη δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και τώρα, η ακόμα χειρότερη κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.
Κιοσσές: Οι εξελίξεις είναι δυσμενείς…
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και η αισιοδοξία πλέον είναι ένα ιδιαίτερο προσόν. Τα ερωτήματα που θέτονται είναι πολλά και δύσκολα. Για το τι μέλλει γενέσθαι, ο «Πρωινός Τύπος» μιλάει με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Δράμας κ. Αργύρη Κιοσσέ, ο οποίος αναφέρει αρχικά «ότι οι εξελίξεις είναι δυσμενείς. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι τα σιτηρά, τα οποία έχουν ήδη ανέβει 60%. Σκεφτείτε ότι, στην χονδρική έβγαινε στα 50 λεπτά το κιλό και πήγε στα 75 λεπτά. Καταλαβαίνεται πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση, γι’ αυτούς που δουλεύουν μεγάλες ποσότητες. Αναγκαστικά τώρα θα πρέπει να γίνει μια μικρή αύξηση, γιατί μεταξύ άλλων είναι και το ενεργειακό κόστος».
Όπως εξηγεί ο κ. Κιοσσές, «στο αλεύρι είχαμε ήδη ένα πρόβλημα με το σκληρό σιτάρι στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο. Το σκληρό σιτάρι είχε πάρει αύξηση πριν από τον πόλεμο και πριν από το ενεργειακό ακόμα κι αυτό κυρίως επειδή δεν υπήρχε αυτάρκεια στην Ελλάδα, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξαν ζημιές και δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή. Εκεί αυξήθηκαν οι εισαγωγές και ανέβηκαν οι τιμές».
Ο ίδιος σημειώνει εδώ, ότι «μετά το ενεργειακό και τον πόλεμο, έχουμε πλέον και το θέμα με το μαλακό σιτάρι, μιας και το περισσότερο είναι εισαγωγής. Η Ελλάδα αγοράζει σιτάρι από την Ουκρανία περίπου το 20%, τα περισσότερα έρχονται από Μολδαβία, Ουγγαρία και άλλες χώρες. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που πολλές χώρες έχουν πάψει να πουλάνε και τα κρατάνε για τη δική τους αυτάρκεια. Και επειδή η Ελλάδα δεν έχει δική της αυτάρκεια στα σιτηρά, αναγκάζεται να αγοράσει με όποιες τιμές βρει και οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται πλέον με συμπράξεις».
Αυτάρκεια για τρεις μήνες
Στην ερώτηση αν υπάρχει αυτάρκεια παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κιοσσές σημειώνει: «Υπάρχει μια αυτάρκεια, αλλά οι προμηθευτές μας λένε μέχρι τέλος της σεζόν. Και μ’ αυτό εννοούν μέχρι να ξαναθερίσουν, για ένα τρίμηνο περίπου. Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η αυτάρκειά μας. Και πλέον γι’ αυτό έχουν αρχίσει να δίνουν μικρότερες ποσότητες, έβαλαν πλαφόν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο».
Θα υπάρξει νέα αύξηση στο ψωμί;
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα αύξηση στο ψωμί, διευκρινίζει ότι, «μαζί με το ενεργειακό σίγουρα θα υπάρξει μια αύξηση. Ήδη το ψωμί πωλούνταν στο 1,10 – 1,20 ευρώ, τώρα πήγε στο 1,30-1,40 ευρώ και για την ώρα προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές».
Αναφερόμενος στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, τονίζει ότι «τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας, μας υποσχέθηκαν, όσον αφορά το ενεργειακό, ότι ειδικά τα αρτοποιία θα έχουμε μεγάλη επιστροφή από αυτό. Θα επιδοτήσουν τις βιοτεχνίες με 135 ευρώ τη MWh και για τα αρτοποιία υποσχέθηκαν να δώσουν άλλα 100 ευρώ και να πάμε στα 235 ευρώ τη MWh. Ακόμα, μας υποσχέθηκαν και αναδρομικά για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Για να πούμε την αλήθεια, αυτή την ώρα, ο αρτοποιός έχει μια βοήθεια από το κράτος για να συγκρατήσει τις τιμές όσο μπορεί».
Ερωτώμενος για την κερδοσκοπία στον τομέα της αρτοποιίας και κυρίως στην χονδρική, τονίζει ότι «υπάρχει ένα μέρος αισχροκέρδειας. Για να πούμε την αλήθεια, οι πρώτοι που ανέβασαν τις τιμές είναι οι ισχυροί, οι μεγάλοι μύλοι. Αυτοί έχουν ξεφύγει πια, αλλά αυτοί είναι που κάνουν και το κουμάντο στην αγορά. Οι μικροί μύλοι, οι περιφερειακοί, οι τοπικοί, αυτοί είναι πιο συγκρατημένοι. Κάποιοι που έβλεπαν που θα πάει το πράγμα, αγόρασαν ποσότητες και τώρα χτυπάνε τιμές. Πιστεύω πάντως ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές».