Home > Πρώτο Θέμα > Για τα Τμήματα της Δράμας απαιτείται η σημαντική αρωγή της Πολιτείας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους

Για τα Τμήματα της Δράμας απαιτείται η σημαντική αρωγή της Πολιτείας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων εισηγείται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Για τα Τμήματα της Δράμας απαιτείται

η σημαντική αρωγή της Πολιτείας

για τη συνέχιση της λειτουργίας τους

► «Χωρίς την αρωγή της Πολιτείας, η κατάργηση των δύο Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Σπ. Μάμαλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ επικρατεί στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), του οποίου η Διοικούσα Επιτροπή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές των Τμημάτων της.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε συνεδρίαση της Διοικούσας την περασμένη Πέμπτη 31 Μαρτίου, πρόκειται να επέλθουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα η πρόθεσή της να μεταφέρει τρία Τμήματα της Σχολής Μηχανικής Θεσσαλονίκης στις Σέρρες.

Η απόφαση αυτή εάν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάργηση από τη Θεσσαλονίκη των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αποτελούνται σχεδόν από 6 χιλιάδες φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ και θα μεταφερθούν ή θα συγχωνευθούν με εκείνα των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.

Προς το παρόν πάντως, όσον αφορά τα δύο Τμήματα της Δράμας, το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, δεν φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα. Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα, για τα δύο Τμήματα της Δράμας: «Απαιτείται σημαντική αρωγή της Πολιτείας για την συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, τα οποία εμφανίζουν αριθμό εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μόνο 66 και 33 αντιστοίχως, εκ των οποίων 24 φοιτητές και 0 αντίστοιχα προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ. Χωρίς την αρωγή αυτή της Πολιτείας, η κατάργηση των δύο αυτών Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη».

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον καθηγητή του Τμήματος Οινολογίας κ. Μάμαλη, ο οποίος είναι και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, η οποία πήρε και τις σχετικές αποφάσεις.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Μάμαλης, «πουθενά δεν είπαμε κατ’ αρχάς, ότι θα κλείσουν τα δύο Τμήματα της Δράμας. Για τη Δράμα είπαμε ότι χρειάζεται η αρωγή της Πολιτείας, για να μπορέσουν να στηριχθούν τα Τμήματα, καθώς είχαμε λίγους εισακτέους. Αυτός που πρότεινε το κλείσιμο της Δράμας, είναι ο πρώην πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας κ. Μητρόπουλος, αυτό όμως δεν το δέχθηκε η Διοικούσα Επιτροπή».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάμαλης «η απόφαση της Δ.Ε. μιλάει για ενίσχυση των δύο Τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, αλλά και θα πρέπει να επιστρέψει το Τμήμα Οινολογίας και να καταργηθεί το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας. Παλαιότερα που ήταν μόνο Οινολογίας, είχαμε 120 άτομα κάθε χρόνο νέους φοιτητές, ενώ τώρα που έγινε Αγροτικής Βιοτεχνολογίας πήραμε μόνο 40 άτομα».

Όπως ιδιαίτερα επισημαίνει ο κ. Μάμαλης, «το Τμήμα έχασε την στόχευσή του, καθώς η Βιοτεχνολογία έχει άλλα πέντε υποτμήματα, ενώ το Οινολογίας ήταν μοναδικό στην Ελλάδα. Και ζητάμε να ξαναγίνει Τμήμα Οινολογίας όπως ήταν και για να μπορέσει να παραμείνει, ζητάμε την ενίσχυση του Υπουργείου Παιδείας».

Ερωτώμενος ποια είναι η ενίσχυση που χρειάζονται τα Τμήματα της Δράμας, διευκρινίζει ότι χρειάζονται ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό καθώς και σε υποδομές: «Αυτό ζητάμε, προσωπικό και  υποδομές. Αλλά και η Δράμα έχει ένα συγκριτικό μειονέκτημα: ούτε η πόλη έχει πολλές υποδομές, δεν έχει τη φήμη της φοιτητούπολης όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουν και να ενισχυθούν τα Τμήματα της Δράμας, ενώ αντίστοιχα το Φυσικό της Καβάλας δεν έχει νόημα να κρατηθεί, καθώς έχει δεχθεί μόνο 8 άτομα».

«Διευκρινίζει πάντως ο ίδιος, ότι, «η μόνη λύση για να κρατηθούν τα Τμήματα της Δράμας, θα πρέπει να παραμείνουν στο ΔΙΠΑΕ και να μην μεταφερθούν για παράδειγμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γιατί τότε σίγουρα θα κλείσει η Δασολογία, εφόσον το ΔΠΘ έχει Τμήμα Δασολογίας στην Ορεστιάδα».

Θα  πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε την «κατάργηση του Τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα με δεδομένο ότι ο αριθμός των εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι μόνο 26 φοιτητές εκ των οποίων οι 11 προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ».