Home > Πρώτο Θέμα > Ανησυχητικά τα σημάδια συρρίκνωσης της Δικαιοσύνης με επικείμενο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ανησυχητικά τα σημάδια συρρίκνωσης της Δικαιοσύνης με επικείμενο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Δράμας-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ανησυχητικά τα σημάδια συρρίκνωσης

της Δικαιοσύνης με επικείμενο

κλείσιμο του Πρωτοδικείου Δράμας

► Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα για μια νέα θέση εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα στη Δράμα: «Ας ανοίξουν πρώτα οι φυλακές και βλέπουμε αν χρειαστεί εισαγγελέας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΑΥΡΑ τα μαντάτα για τη Δικαιοσύνη στη Δράμα, καθώς απ’ ότι φαίνεται επίκειται νέα συρρίκνωση υπηρεσιών και μάλιστα πιθανό κλείσιμο του Πρωτοδικείου Δράμας με συγχώνευσή του στην Καβάλα.

Στις 17 Μαρτίου, με σχετικό ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου», είχαμε αναφερθεί στο θέμα της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου στην Κομοτηνή, το οποίο κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Με αποτέλεσμα να  υπάρξουν σημαντικά προβλήματα για δικηγόρους αλλά φυσικά και πολίτες της περιοχής μας.

Με ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στον «Πρωινό Τύπο» στις 31 Μαρτίου, αναφερθήκαμε στην επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου προς τον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητούσε την τοποθέτηση μιας ακόμα θέσης εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα. Ο λόγος, όπως δήλωνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος, το άνοιγμα του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αύξηση των δικογραφιών στη Δράμα.

Το αίτημα εξετάστηκε από τον Άρειο Πάγο προ ημερών και τελικά απορρίφθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό του, ο Άρειος Πάγος φαίνεται ότι τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει μια νέα θέση εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα στη Δράμα, καθώς δεν βλέπει το λόγο. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην απόφαση, ας ανοίξουν πρώτα οι φυλακές και βλέπουμε αν χρειαστεί άλλη μια θέση.

Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν αρκεί για τη Δράμα, καθώς στα σκαριά βρίσκονται και νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών στον χώρο της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Πρωτοδικείο της Δράμας να καταργηθεί και να συγχωνευθεί με εκείνο της Καβάλας. Και όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πάρα πολλά.

Η απόρριψη από τον Άρειο Πάγο

Αρχικά, όσον αφορά το ζήτημα της απόρριψης της μιας νέας θέσης εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα στη Δράμα από τον Άρειο Πάγο, την κατάσταση εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος.

Όπως επισημαίνει «απερρίφθη το αίτημα από το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και δεν προβλέπεται για τουλάχιστον το επόμενο έτος, όχι μόνο θέση αντεισαγγελέα που ζητούσαμε, ούτε καν αποσπασμένος προσωρινά για εξάμηνο. Και μάλιστα, χαρακτηριστικά λέχθηκε, ας ανοίξουν πρώτα οι φυλακές και μετά θα δούμε αν χρειαστεί ή όχι».

Κατάργηση του Πρωτοδικείου Δράμας

Αναφορά κάνει επίσης ο κ.  Πούλιος και στο ζήτημα της συρρίκνωσης σχηματισμών της Δικαιοσύνης επισημαίνονται σχετικά: «Ξεκινάει ένα σχέδιο το οποίο γνωρίζαμε ότι υπήρχε στα συρτάρια του Υπ. Δικαιοσύνης εδώ και πολλά χρόνια, που αφορούσε κυρίως την συγχώνευση κάποιων Δικαστηρίων, τα οποία κρίνονται οικονομικά ασύμφορα να λειτουργούν. Με καθαρά οικονομικά κριτήρια και μόνο, πράγμα που για το χώρο της Δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο κατά την άποψή μας. Δεν μπορεί στη Δικαιοσύνη το κριτήριο να είναι καθαρά και μόνο οικονομικό».

Όπως ιδιαίτερα επισημαίνει ο κ. Πούλιος, «με βάση αυτή τη λογική, υπάρχει μια έντονη  προώθηση αυτή τη στιγμή από το Υπ. Δικαιοσύνης, ώστε μέσα στην επόμενη τριετία, με ορίζοντα το 2025, να γίνουν συγχωνεύσεις πολλών δικαστικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε προς το παρόν ποιους αφορούν συγκεκριμένα, προφανώς όμως αφορά περιφερειακούς και μικρομεσαίους σε δυναμικότητα σχηματισμούς».

Όπως σημειώνει ο κ. Πούλιος, «αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων το προηγούμενο Σάββατο και είμαστε σε επαφή όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ήδη έχουν εκδοθεί οι πρώτες ανακοινώσεις από κάποιους, συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια και παίρνουν θέση αντίθετη απέναντι σε όλο αυτό το σχεδιασμό. Περιμένουμε βέβαια τις εξελίξεις, μιας  και όλο αυτό δεν έχει ακόμα επίσημο χαρακτήρα, αλλά είναι στο επίπεδο της προφορικής ενημέρωσης».

Οι πιθανότητες για τη Δράμα

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει για τη Δράμα όλη αυτή η πολιτική της συρρίκνωσης που ακολουθεί το Υπ. Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας επισημαίνει: «Θα μπορούσε να σημαίνει την παύση λειτουργίας του Πρωτοδικείου Δράμας και την συγχώνευσή του ενδεχομένως με της Καβάλας, με αποτέλεσμα να απομείνει μόνο το Ειρηνοδικείο, το οποίο θα είναι η τέλεια υποβάθμιση της παροχής Δικαιοσύνης στη Δράμα, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινούνται πολίτες, υπάλληλοι και διάδικοι κι εμείς, προκειμένου να απονέμεται Δικαιοσύνη στους Δραμινούς πολίτες».

Διευκρινίζει επίσης εδώ ο ίδιος, ότι «υπάρχει ένα σχέδιο απ’ ότι ξέρουμε – χωρίς να το έχουμε δει – το οποίο κατά πληροφορίες προβλέπει αυτό. Στους γενικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι αυτό, γιατί ήδη στο νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή  προς ψήφιση και αφορά τον μηχανισμό των δικαστικών λειτουργών – δηλαδή των δικαστών – υπάρχει άρθρο στο οποίο η δυνατότητα παύσης ή λειτουργίας κάποιου δικαστικού σχηματισμού, μεταφέρεται από τα κατά τόπους Εφετεία στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της  Επικρατείας. Σημαίνει δηλαδή, ότι, η απόφαση θα λαμβάνεται κεντρικά και όχι τοπικά όπως ήταν μέχρι τώρα.

Επίσης, υπάρχει και άλλο άρθρο το οποίο προβλέπει ότι για κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες, αποκλειστική αρμοδιότητα θα έχουν τα δικαστήρια μόνο Αθήνας και  Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως το πού βρίσκεται ο διάδικος τον οποίο αφορούν. Αυτά είναι δείγματα πάρα πολύ ανησυχητικά για εμάς που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί όλη αυτή η διαδικασία».