Αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Δράμα
Εκκωφαντική η απουσία της Δράμας
από το πόρισμα για την Επιτροπή
Ανάπτυξης της Θράκης
► Ξανθόπουλος: «Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ να μας πείσουν ότι συμπεριλαμβάνονται η Δράμα και η Καβάλα»
► Κεφαλίδου: «Μόνο η πραγματική διακομματική πολιτική βούληση μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή ΑΜΘ σε “αναπτυξιακό άλμα”»
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου, το πόρισμα της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Όταν αρχικά είχε ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής με επικεφαλής τη βουλευτή της Ν.Δ. κα. Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν ήδη υπάρξει αντιδράσεις, ότι στους στόχους της Επιτροπής, οι δύο Π.Ε. Δράμας και Καβάλας δεν συμπεριλαμβάνονταν.
Και τελικά, αυτή ήταν η σκληρή πραγματικότητα. Η Επιτροπή, υπό την κα. Μπακογιάννη, μελέτησε προτάσεις και άλλα, παρ’ όλα αυτά τελικά, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως για τη Δράμα και την Καβάλα.
Οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η κα. Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ, μίλησαν στη Βουλή, ενώ εξέδωσαν και σχετικά δελτία Τύπου. Κοινός τόπος και των δύο, ότι η Δράμα και η Καβάλα, απουσίαζαν πλήρως από τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, η οποία επί της ουσίας διέσπασε μια Περιφέρεια σε ένα κέντρο ανάπτυξης για τρεις Π.Ε. και οι άλλες στο πουθενά.
Θ. Ξανθόπουλος
Αυτό που επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος, είναι «η αγωνιώδης προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ να μας πείσουν ότι συμπεριλαμβάνονται η Δράμα και η Καβάλα. Όμως η έκθεση στο τίτλο αλλά και σε πολλά σημεία, αναφέρεται μόνο στη Θράκη. Είναι εκκωφαντική η απουσία της Δράμα και της Καβάλας από το πόρισμα». Και επεσήμανε με έμφαση:
«- Δεν κλήθηκε καν ο Δήμος Νευροκοπίου, για το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, του μοναδικού στην περιφέρεια ΑΜΘ.
– Η σιδηροδρομική Εγνατία εξελίσσεται ερήμην της Δράμας και Καβάλας. «Έμειναν έξω δυο μεγάλα αστικά κέντρα που μόνο θετικά μπορούν να προσφέρουν στην εμπορική σημασία της», είπε.
– Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος(ΔΙΠΑΕ), προχωρά σε αναμόρφωση του χάρτη, αφήνοντας εκτός τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Δράμας και Καβάλας «Το ανθρώπινο δυναμικό είναι καθοριστικός παράγοντας και κάθε μείωση της εκπαιδευτικής φροντίδας για τον πληθυσμό της περιοχής, υπονομεύει αυτή την προσπάθεια. Αυτό είναι το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της Θράκης όπου η Αν. Μακεδονία, η Δράμα και η Καβάλα, είναι φτωχοί συγγενείς», υπογράμμισε. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο αυτό θέμα των σχολών, ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη και σαφή απάντηση».
Ο κ. Ξανθόπουλος, ξεκαθάρισε επίσης, ότι η προεργασία του πορίσματος έγινε με την πολιτική ευθύνη της ΝΔ η οποία προσδιόρισε το πλαίσιο της Θράκης. «Και αναγκαστικά οι προτάσεις μας έχουν αυτή τη στόχευση. Δεν μπορούσαμε από μόνοι μας να αλλάξουμε το πλαίσιο. Οι λόγοι υστέρησης της Θράκης είναι δεδομένοι και εξαιτίας αυτής της υστέρησης απαιτείται φροντίδα υπερβάλλουσας ανάπτυξης για να έρθουμε στο μέσο όρο. Τίποτε τέτοιο όμως δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα», πρόσθεσε.
«Στις προτάσεις του δικού μας πορίσματος περιλαμβάνονται, η δημιουργία του τεχνολογικού campus, η βελτίωση των κάθετων υποδομών, η δημιουργία του οργανισμού ανάπτυξης και συνεργασίας της Αν. Ευρώπης με επίκεντρο την Θράκη. Ο στόχος είναι σε ορίζοντα 6 ετών να έχει αυξηθεί η παραγόμενη προστιθέμενη αξία στη περιοχή. Αυτά για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πώς προσεγγίσαμε τις εργασίες της περιοχής», κατέληξε».
Χ. Κεφαλίδου
Στην ομιλία της η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου σημείωσε ότι, «μόνο η πραγματική διακομματική πολιτική βούληση μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή ΑΜΘ σε “αναπτυξιακό άλμα”».
Μίλησε επίσης για το πόρισμα της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, τονίζοντας τον αυθαίρετο ακρωτηριασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ, με παράλειψη της Ανατολικής Μακεδονίας από κάθε συζήτηση, κάθε πρόταση, κάθε σχέδιο.
Η βουλευτής επεσήμανε ότι η εκπόνηση πολιτικών για την αναπτυξιακή ενίσχυση της περιοχής δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποσπασματικά, εξαφανίζοντας ανεπίτρεπτα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Περιφέρειας, την Ανατολική Μακεδονία.
«Η ΑΜΘ παραμένει από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της χρονίζουσας αδιαφορίας της Πολιτείας. Ακόμη και αυτή η περιορισμένη ανάπτυξή της, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση, αποτελεί έργο άοκνης προσπάθειας και δουλειάς από τον κόσμο της περιοχής».
Στη συνέχεια η βουλευτής τόνισε ότι «σε μια περιφέρεια που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, δεν μπορεί το όποιο σχέδιο ανάπτυξης να μην περιλαμβάνει ολόκληρους νομούς, της Δράμας και της Καβάλας.
Τα κίνητρα από μόνα τους δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά, αν δεν συνοδεύονται από βελτίωση των υποδομών, των συνθηκών διαβίωσης και επιχειρηματικότητας.
Παρά τις καλές προθέσεις, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό δείχνουν και τα τέσσερα διαφορετικά πορίσματα της Επιτροπής. Αυτό που παραδίδεται σήμερα, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τα κόμματα, αλλά εκεί εξαντλείται και η χρησιμότητά του».