Home > Πρώτο Θέμα > Σύσκεψη για την πορεία του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Δράμας

Σύσκεψη για την πορεία του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Δράμας

Σύσκεψη για την πορεία του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Δράμας

Σε καλό σημείο η καταπολέμηση

κουνουπιών σε Δράμα και

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ανθρωπονόσους που μεταδίδει το κουνούπι διαβιβαστής

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει πρόγραμμα μελέτης για την σκνίπα και τις νόσους που μεταδίδει

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ στοιχεία για το πρόγραμμα αντιμετώπισης των κουνουπιών, κατέθεσε ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ), σε σύσκεψη ενημέρωσης για την εξέλιξη του προγράμματος που έγινε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Δράμας.

Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστου Τερτσούδη, του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ κ. Λουκά Γεωργίου, του περιφερειακού συμβούλου Δράμας κ. Κώστα Κινατζίδη υπεύθυνου των αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, της κα. Αλεξάνδρας Μπουραζάνη διευθύντριας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας, του κ. Νίκου Ιώβη διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ, του διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκου Λιάτση, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παρανεστίου, κα. Κουτεκίδου, εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού και της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

syskepsi koynoypia

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην ΠΑΜΘ

Τα στοιχεία που κατέθεσε αναφορικά με το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών ο κ. Γεωργίου είναι άκρως ενδιαφέροντα, ενώ εστίασε σε ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από τους Δήμους και τις Κοινότητες σε αρκετές περιπτώσεις,  που όμως φαίνεται να υπάρχει μάλλον αδιαφορία στα  θέματα αυτά. Πρόκειται για ανοικτές εστίες, στις οποίες οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα μπορούσαν να επέμβουν και να βοηθήσουν έτσι σημαντικά στη μείωση εστιών κουνουπιών.

Στα όσα ακούστηκαν τόσο από τον κ. Γεωργίου όσο και από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Τερτσούδη, φαίνεται ότι στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης η καταπολέμηση των κουνουπιών βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, όπως κυρίως και ο Νομός Δράμας, όπου σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι ο πληθυσμός των κουνουπιών φέτος είναι αρκετά χαμηλός, που σημαίνει ότι το πρόγραμμα δούλεψε αρκετά καλά.

Στα λεγόμενά του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «μέχρι το 2012 είχαμε πέντε κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο κ. Πατακάκης αναφέρθηκε στα 3 μεγάλα ρέματα, της Καλλιφύτου, στη λίμνη των Κουδουνίων και στο Ευρύπεδο στην Αγία Παρασκευή και το ρέμα Καλαμπακίου «δεν έχουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Υπήρχε ένα πρόβλημα με λύματα που έπεφταν στον Νέστο στο Παρανέστι, αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Υπηρεσία της ΠΕ Δράμας και το Δήμο Παρανεστίου.» Επίσης, τόσο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, όσο και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Παρανεστίου, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα από κουνούπια.

Ο ανάδοχος του έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών που ήταν παρών, σημείωσε ότι σε όλο το Νομό Δράμας υπάρχουν επτά παγίδες κουνουπιών, που όμως τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά, καθώς δεν υπάρχουν πολλές συλλήψεις κουνουπιών.

 

Το πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τερτσούδη, είπε ότι το πρόγραμμα βασίζεται στην προνυμφοκτονία και πηγαίνει αρκετά καλά. Οι επίγειοι ψεκασμοί ξεκίνησαν 3 Απριλίου και οι εναέριοι στις 13 Απριλίου 2017, ενώ οι πρώτες δειγματοληψίες είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο 2017.

«Σήμερα στη Δράμα υπάρχουν 3 ενεργά συνεργεία εκτός από το εναέριο, στην Καβάλα 7 συνεργεία, στην Ξάνθη 6, στη Ροδόπη 7 και στον Έβρο 10 ενεργά συν ένα συντονιστικό στο Νομό Έβρου, όπου το πρόβλημα είναι έντονο εξαιτίας των συνόρων με την Τουρκία. Απέναντι από τον Έβρο, στην Τουρκία, έχουμε 500.000 στρέμματα ορυζώνες, ενώ στον Έβρο έχουμε 9.000 στρ. στις Φέρες  και 1.300 στρ. στην Ορεστιάδα και 18.000 στρ. στην Καβάλα.»

 

Το πρόβλημα με τις σκνίπες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την σκνίπα ο κ. Πατακάκης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Γεωργίου, για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα του πληθυσμού της σκνίπας, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει πολλές αρρώστιες, κυρίως στο ζήτημα των ζωονόσων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Απαντώντας ο κ. Γεωργίου, είπε ότι «δυστυχώς η σκνίπα μεταδίδει περισσότερα νοσήματα στον άνθρωπο απ’ ότι τα κουνούπια, και στα ζώα. Το θέμα της σκνίπας αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να γίνεται επίκαιρο και στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε ιδιωτικές κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ευθύνη του κτηνοτρόφου, η προστασία του ζωικού του κεφαλαίου».

Είπε ακόμα ο κ. Γεωργίου, ότι, η Περιφέρεια, «από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μελετά προγράμματα, ώστε να εφαρμοστούν του χρόνου (το 2018), επιτήρησης για την σκνίπα. Η υπεύθυνη του αντίστοιχου ΚΕΕΛΠΝΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα. Μάραμα, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αναφοράς στην Περιφέρεια ΑΜΘ».

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Περιφέρεια ΑΜΘ

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έδωσε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Γεωργίου, επισημαίνοντας αρχικά ότι, αυτή η σύσκεψη γίνεται εξαιτίας του ότι τώρα, αυτή την εποχή, «είναι η περίοδος μετάδοσης, αρχίζουν και εμφανίζονται οι ανθρωπονόσοι, νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια διαβιβαστές».

Δίνοντας στοιχεία, είπε ότι το 2010 είχαμε ένα κρούσμα σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ του ιού του Δυτικού Νείλου, το 2011 δεν είχαμε κανένα, το 2012 είχαμε 76 κρούσματα εκ των οποίων τα 46 έδωσαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και 4 θανάτους. Το 2013 είχαμε 27 κρούσματα σε επίπεδο Περιφέρειας εκ των οποίων τα 11 είχαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ σημειώθηκαν και 3 θάνατοι. Το 2014 είχαμε 11 κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ σημειώθηκαν και 4 θάνατοι.

Όσον αφορά την ελονοσία, από το 2010 έως το 2014 στην ΠΑΜΘ σημειώθηκαν 4 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 2 στην ΠΕ Ξάνθης και τα 2 στην ΠΕ Έβρου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2015 και το 2016, ήταν 3.495.000 €, ενώ του τρέχοντος έργου τριετίας 2017-2019 συνολικά ανέρχεται στα 7.239.456 €.

Ανάμεσα στην ενημέρωση για το πρόγραμμα και τα διαδικαστικά του μέρη, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στις διάφορες προβληματικές ανθρωπογενείς πρακτικές, λέγοντας ότι δυστυχώς, οι απλοί πολίτες σχεδόν αδιαφορούν και δεν παίρνουν μέτρα για όσα τους αφορούν.

Ως παραδείγματα, έδειξε φωτογραφίες από σταυλικές εγκαταστάσεις, όπου ο φράκτης και η στέγη έχουν γίνει με ελαστικά αυτοκινήτου, επισημαίνοντας ότι τα ελαστικά κρατούν υγρασία μέσα τους και αποτελούν εστίες δημιουργίας κουνουπιών. Αναφέρθηκε σε στάσιμα νερά σε διάφορα σημεία τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από τους Δήμους, τις Κοινότητες ή τους πολίτες που είχε υπεύθυνοι γι’ αυτούς. Πολλές φορές μάλιστα, στην εναέρια καταπολέμηση, ανακαλύπτονται νέες ανθρωπογενείς πρακτικές εκεί  που δεν υπήρχαν και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο ο ψεκασμός. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να μην υπάρχουν ανοικτά στάσιμα ύδατα, να καθαρίζονται συστηματικά ποτάμια, χείμαρροι, να μην υπάρχουν ανοικτοί χώροι αποχετεύσεων και να μην ρίχνονται λύματα σε ανοικτούς χώρους.

Αναφορικά με το θέμα των αποχετεύσεων, η κα. Μπουραζάνη σημείωσε στην εισήγησή της, ότι το 98% των Κοινοτήτων του Ν. Δράμας, έχουν κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, όμως συνήθως οι αποχετεύσεις αυτές αδειάζουν τα λύματά τους σε σημεία έξω από τα χωριά.

Επίσης, ρώτησε ο κ. Πατακάκης να μάθει αν αυτοί οι επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί βλάπτουν τη μελισσοκομία της περιοχής. Ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα, το αντίθετο μάλιστα, οι μέλισσες γίνονται ακόμα περισσότερο παραγωγικές.