Αντιδράσεις από την απόφαση
του ΔΙΠΑΕ για αλλαγές
στα πανεπιστημιακά Τμήματα
Δηλώσεις των εκπροσώπων του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου παραχώρησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΔΙΠΑΕ, αναφορικά με το ζήτημα των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι, χαρακτήρισαν την απόφαση της Διοικούσας «στερούμενη επιστημονικής – ακαδημαϊκής λογικής» και επισημαίνουν ότι, «η πρόταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατατεθειμένες προτάσεις των τμημάτων και των σχολών του Πανεπιστημίου για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες φοιτητές».
Να υπενθυμίσουμε εδώ, αναφορικά με τα δύο Τμήματα της Δράμας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, η Διοικούσα του ΔΙΠΑΕ ζήτησε την «αρωγή της Πολιτείας», διαφορετικά – όπως αναφέρει – στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συλλόγων, τόνισαν επίσης: «Ζητάμε να ενισχυθούν τα τμήματα, να ξεπαγώσουν οι θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού, οι οποίες δεν προσφέρονται ακόμη, θέλουμε επαρκή χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα πραγματική, ώστε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο πραγματικά ακαδημαϊκά και να σεβαστεί η Πολιτεία αλλά και η διορισμένη διοίκηση του ιδρύματος, που προχώρησε σε αυτή την απόφαση, τον κόπο που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοι για αναβάθμιση στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της έρευνας», επισήμανε ο κ. Σταμάτης.
Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ ήταν η απάντηση του Ιδρύματος στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας προς τις διοικήσεις όλων των ΑΕΙ να μελετήσουν αλλαγές (συγχωνεύσεις ή καταργήσεις) στα τμήματά τους -με βάση 15 κριτήρια, που τους έθεσε μαζί με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ)- και να στείλουν τις προτάσεις τους εντός προθεσμίας που έληξε στις 31 Μαρτίου. Τα κριτήρια αυτά εστιάζουν κυρίως στο αν υπάρχουν τμήματα με παρεμφερές αντικείμενο στο ίδιο ΑΕΙ, ή τμήματα που ανήκουν σε τομείς χαμηλής ζήτησης.
Οι προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ
Οι προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για τη Δράμα ήταν:
– Απαιτείται σημαντική αρωγή της Πολιτείας για τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, «τα οποία εμφανίζουν αριθμό εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 μόνο 66 και 33 αντιστοίχως, εκ των οποίων 24 φοιτητές και 0 αντίστοιχα προέρχονται από την κατηγορία των ΓΕΛ» και «χωρίς την αρωγή αυτή της Πολιτείας η κατάργηση των δύο αυτών Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ