Home > νέα > Ερωτήματα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς από την παράταξη «Project για τη Δράμα» – Αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Ερωτήματα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς από την παράταξη «Project για τη Δράμα» – Αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Ερωτήματα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς

από την παράταξη «Project για τη Δράμα»

Παρόντες και εκπρόσωποι παραγωγών και μικροπωλητών στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΡΩΤΗΜΑ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, έφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, με θέμα τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Το ερώτημα αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και τις αλλαγές που έγιναν με το διαχωρισμό της σε δύο θέσεις, εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid.

Όπως αναφέρεται στο ερώτημα που έθεσε γραπτώς ο κ. Τσιαμπούσης προς το σώμα, «με την υπ’ αριθμό 43943/ 5-5-2020 εισήγηση του Γενικού γραμματέα Εμπορίου και προστασίας καταναλωτή με θέμα «Καθορισμός νέου χώρου λειτουργίας παράλληλης υπαίθριας αγοράς του νόμου 4849/2021 (Α 171) και το νόμο 4682/2020, ΦΕΚ 76/Α/3-4-2020, που αφορούσε την αντιμετώπιση του COVID-19, λήφθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν.4682/2020, η απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 10514/6-5-2020 να δημιουργηθούν δύο παράλληλες λαϊκές αγορές, στο σημείο που λειτουργούσε η αδειοδοτημένη και όπως την ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαϊκή Αγορά στην περιοχή της 19ης Μαΐου και στην περιοχή της Ανάπλασης επί της οδού Χελμού».

Σημειώνεται ακόμα, ότι «στην απόφαση εκείνη δεν υπήρχε πρόβλεψη της κατανομής των θέσεων στην κάθε αγορά αναλόγως των προϊόντων που πωλούνταν, με αποτέλεσμα να γίνει στην ουσία διαχωρισμός της αγοράς σε μια αγορά παραγωγών (επί της 19ης Μαϊου) και μιας αγοράς εμπόρων, στην Ανάπλαση.

Ωστόσο, με το νόμο 4849/2021 και συγκεκριμένα στο άρθρο 25, παρ. 6, ορίζεται ο τρόπος κατανομής των θέσεων, σε περίπτωση παράλληλων αγορών λόγω πανδημίας ή έκτακτης ανάγκης, τρόπος που όμως δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση των παράλληλων αγορών στο δήμο μας».

Ο κ. Τσιαμπούσης ερωτά τη δημοτική αρχή «για ποιον λόγο από το Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί όσα ορίζει ο νόμος 4797/2021 για τις παράλληλες αγορές; Για ποιον λόγο από τις 18 Μαρτίου έως σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί όσα ορίζει η ΚΥΑ για την κατάργηση των παράλληλων λαϊκών αγορών; Σε περίπτωση ατυχήματος ή ατυχούς συμβάντος στην δεύτερη λαϊκή αγορά που λειτουργεί στην οδού Χελμού, ποια η ευθύνη του δήμου Δράμας;

Εξαρτάται η απόφαση κατάργησης της παράλληλης λαϊκής αγοράς εκ μέρους της δημοτικής αρχής από την απόφαση μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς της Δράμας, για την οποία η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, ούτε έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία (απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, απόφαση Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) παρά μόνο έχει διενεργηθεί μια αμφιβόλου ποιότητας και σκοπών ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση από την ιστοσελίδα του δήμου, τα αποτελέσματα της οποίας επίσης δεν έχουμε επίσημα στη διάθεσή μας;»

Αναβολή συζήτησης

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους των παραγωγών ο πρόεδρος κ. Χρυσοστομίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Ορφανίδης, καθώς και η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κα. Παπαδοπούλου.

Ο κ. Τσιαμπούσης δήλωσε ότι το ερώτημα δεν δημοσιοποιήθηκε και του «κάνει εντύπωση πώς έφερε τη μισή λαϊκή αγορά», ενώ από τις παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ζητήθηκε να συζητηθεί ως έκτακτο.

Μάλιστα, ο κ. Μλεκάνης μίλησε για «επιθυμία των ανθρώπων της λαϊκής αγοράς να συζητηθεί» και ότι «το αίτημά του είναι η ενοποίηση των δύο λαϊκών που λειτουργούν παράνομα».

Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ενοποίησης, παρ’ όλα αυτά, το σώμα δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης για τη λαϊκή αγορά. Αν και κατ’ αρχήν υπήρξε ζήτημα συζήτησης ως έκτακτο θέμα, τελικά αναβλήθηκε να συζητηθεί ως πρώτο τακτικό θέμα για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως, το επόμενο διάστημα, η λαϊκή αγορά θα απασχολήσει έντονα το Δημοτικό Συμβούλιο, αφενός γιατί παραγωγοί και μικροπωλητές ζητούν να λειτουργούν όλοι μαζί σε ένα χώρο, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασιστεί και η τελική θέση της λαϊκής αγοράς, ή επί της οδού 19ης Μαΐου ή επί της οδού Χελμού.