Home > νέα > Αντιπαράθεση από τις αντιπολιτεύσεις για τις αναθέσεις που έγιναν στην Ονειρούπολη -Πολιτικός απολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Αντιπαράθεση από τις αντιπολιτεύσεις για τις αναθέσεις που έγιναν στην Ονειρούπολη -Πολιτικός απολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Πολιτικός απολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Αντιπαράθεση από τις αντιπολιτεύσεις

για τις αναθέσεις που

έγιναν στην Ονειρούπολη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Μ. Δευτέρας και ως πρώτο τακτικό θέμα, συζητήθηκε ο πολιτικός απολογισμός της τελευταίας διοργάνωσης της Ονειρούπολης, όπως είχαν ζητήσει οι αντιπολιτεύσεις.

Αρχικά, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Καλλινικίδης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό, επισημαίνοντας ότι, η Ονειρούπολη διεξήχθη με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ όπως είπε «τονώθηκε η αγορά και δικαιώθηκε η επιλογή μας να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση. Αποτέλεσμα ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας, του Σωματείου Εστιατόρων Επισιτιστικών Επαγγελμάτων που αναφέρονταν στην κίνηση της πόλης μας που ήταν ιδιαίτερα αυξημένη».

Όπως είπε μάλιστα, «όλα αυτά δείχνουν ότι είναι χρήσιμη και απαραίτητη και φυσικά έπρεπε να γίνει» η Ονειρούπολη, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις λέγοντας: «Άλλες ανταγωνίστριες πόλεις που μας αντέγραψαν, που προετοιμάστηκαν νωρίτερα, πολλά περισσότερα ευρώ δαπάνησαν, αλλά είχαν περιορισμένη κίνηση λόγω του κορωνοϊού όπως και στα Τρίκαλα και στο Βόλο. Η Δράμα και η εκδήλωση έπρεπε να σταθούν όρθιες και να μην εξαφανιστούν από τον εορταστικό χάρτη της Ελλάδας, διότι υπήρξαμε πρωτοπόροι».

Τόνισε ακόμα ότι «μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην επικοινωνία, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πάνω από 25 συνδέσεις με τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας και πάρα πολλά δημοσιεύματα» ενώ διευκρίνισε ότι, «έπρεπε να στηριχθεί ο θεσμός, διότι μετά από δύο χρόνια απουσίας θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα να επανέλθει. Προσβλέπουμε σε μια επαναφορά της Ονειρούπολης με τα καλύτερα δεδομένα. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το θεσμό της Ονειρούπολης, γιατί είναι ο μεγαλύτερος θεσμός προβολής της Δράμας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Ο κ. Μλεκάνης εκ μέρους της «πόλης+ζωής» είπε ότι ζήτησαν το «συνολικό απολογισμό» και όχι τον «πολιτικό απολογισμό», και είπε ότι το θέμα ήρθε χωρίς να υπάρχει καμιά επίσημη εισήγηση με δύο εισηγητές όμως, που σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για το θέμα.

Μίλησε ακόμα για τη διαπαραταξιακή επιτροπή λέγοντας ότι «μόνο διαπαραταξιακή δεν ήταν» και τόνισε ότι «για άλλη μια χρονιά αφέθηκε να περάσει τόσος πολύς χρόνος ούτως ώστε τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και μέσα στη διαπαραταξιακή να παρουσιαστούν τα θέματα ως επείγοντα με την απειλή του κινδύνου να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, αν καθυστερήσει ή αν ολιγωρήσουμε στις αναθέσεις για όλες τις δαπάνες με τον τρόπο που αυτές έγιναν». Όπως είπε μάλιστα, «ήταν σχεδιασμένα από την αρχή να γίνουν έτσι, για να γίνουν οι αναθέσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους, σε ημετέρους αποκλειστικά. Είχαμε το τραγικό της ανάθεσης σε οικογενειακές επιχειρήσεις μελών της δημοτικής αρχής. Αυτό είναι από τα πλέον παράδοξα που έχουν συμβεί στο Δήμο, από τα πλέον παράνομα που έχουν συμβεί στο Δήμο και πήγαμε να τα κουκουλώσουμε μετά, δεν ήξερα, ή δεν θα πάρω τα λεφτά και επιστρέφω τα χρήματα που πήρα».

Αναφερόμενος στα παιχνίδια, είπε ότι μπήκαν για άλλη μια φορά «παράνομα και χωρίς διαγωνισμό» και όπως είπε είναι τρίτη χρονιά που έγινε και αναρωτήθηκε «γιατί η δημοτική αρχή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει έγκαιρα όλες τις διαδικασίες; Γιατί δεν ήθελε… Γιατί αυτός ήταν ο στόχος της». Και όπως είπε, «εμείς θέλουμε να βγουν ονόματα, για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις αναθέσεις σε ΑΜΚΕ. Αυτό το φασούλι χωρίς να φαίνεται το φυσικό πρόσωπο, είναι ένας τρόπος να κυριαρχεί η αδιαφάνεια και να θεωρείς ότι λειτουργείς με διαφάνεια. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από την ΑΜΚΕ; Μήπως είναι πάλι σε στενά οικογενειακά περιβάλλοντα;» Και ρώτησε, «ποιος πήγε το χαρτάκι στην υπηρεσία του Δήμου λέγοντας ότι αυτή η ΑΜΚΕ θα πάρει την ανάθεση;».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης είπε ότι είχε ζητήσει ένα «μονοθεματικό» συμβούλιο αλλά «αυτό δεν έγινε».  Είπαμε ακόμα ότι «φύγαμε τελικά από τη διαπαραταξιακή, γιατί είδαμε πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να γίνουν έτσι και γι’ αυτό ήμασταν εκεί  να τα ελέγξουμε. Όταν είδαμε ότι ο κ. Καλλινικίδης μαζί με το δήμαρχο –συμμετείχε σε όλες τις διαπαραταξιακές – αποφάσισαν άλλα από αυτά πού εμείς προτείναμε, δεν μπορούσαμε παρά να διαχωρίσουμε τη θέση μας».

Όπως είπε, «όταν έγινε η πρόταση από τον κ. Τάσσου (σ.σ. το νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού) να πάμε να συζητήσουμε πήγαμε να συζητήσουμε και είπαμε και πάλι το τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουμε ρότα». Είπε πάντως ότι «αν και είναι πολύ αργά, θα πρέπει να γίνουν ραγδαίες αλλαγές και επειδή το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι – ο κ. Καλλινικίδης ήταν ένα όργανο –ο δήμαρχος έχει την ευθύνη και ο δήμαρχος είναι ο ίδιος, μη νομίζετε κ. Τάσσου ότι θα αλλάξει ραγδαία κάτι σε σχέση με την Ονειρούπολη. Γιατί η Ονειρούπολη, πάντοτε, χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο ψηφοθηρικό και πελατειακό. Κάποιοι άνθρωποι ζούνε από την Ονειρούπολη…» και αναφέρθηκε στις αναθέσεις σε συγγενικά πρόσωπα αντιδημάρχου.

Αναρωτήθηκε επίσης, πως έγινε και στην αρχή είχε ειπωθεί ότι θα δινόταν περίπου 90.000 ευρώ για τα παιχνίδια και τελικά φάνηκε «αν είναι έτσι», ότι ήρθαν μόνο 15.000 ευρώ! «Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να έγινε αυτό και τίθεται το ερώτημα, θα το είχαμε αποφύγει αυτό αν γινόταν διαγωνισμός; Μα φυσικά…», και τόνισε ότι «για ένα παιχνίδι όπως τα συγκρουόμενα, 15.000 ευρώ, είναι υπόθεση τριών ημερών το πολύ».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι «η ραγδαία αλλαγή για την Ονειρούπολη – και θα χάσουμε γι’ αυτό δύο χρονιές – περνάει μόνο από την αλλαγή της δημοτικής αρχής και τα επόμενα δυο-τρία χρόνια θα πάψει και να υφίσταται».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι βλέπει διαφορετικά την οργάνωση της Ονειρούπολης, επισημαίνοντας αρχικά ότι «δεν πρέπει να γίνει στον κήπο» αλλά σε κάποιο άλλο σημείο «γιατί οι δράσεις εκεί δημιουργούν πρόβλημα».  Είπε ότι «έπρεπε να έρθει στο Δήμο, αλλά σηκώσαμε τα χέρια, για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η δημοτική αρχή εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και καταλάβαμε πάρα πολύ καλά».

Συμφώνησε για όσα ειπώθηκαν από τους δύο προηγούμενους για τον οικονομικό απολογισμό και συνεχάρη τον κ. Τάσου για τον τρόπο που για πρώτη φορά δόθηκε αυτός. Συμφώνησε ακόμα, ότι, «για άλλα δύο χρόνια θα είναι μια χαμένη υπόθεση, δεν θα αλλάξει κάτι και μόνο  με μια διαφορετική δημοτική αρχή θα μπορεί να υπάρξει μια αναβάθμιση της γιορτής».

Με τη σειρά του ο κ. Καλαϊδόπουλος της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα», είπε ότι «η Ονειρούπολη δεν ήταν ποτέ αξιοπρεπέστατη. Πάντα ήταν ένας θεσμός με εξαπάτηση και με συμφέροντα. Αυτό το ξέρει ο καθένας, κυρίως αυτοί που διοικήσατε και στο παρελθόν ή και στο παρόν». Τόνισε ακόμα ότι «για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια, υπάρχει ένα χαρτί που δείχνει πού πήγαν τα χρήματα και το βλέπουμε». Όπως είπε συγκεκριμένα, «αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι κάνετε πολιτικό απολογισμό και όχι οικονομικό και μέχρι σήμερα, δεν πήγε ούτε ένας στον εισαγγελέα για τις καταχρήσεις που φαίνεται να υπάρχουν. Γιατί τα λέτε μόνο στα λόγια αυτά; Στην αγορά ακόμα υπάρχουν του Δήμου που πήρε υλικά και δεν τα πλήρωσε».

Τέλος ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους μας, είναι πώς μπορούμε να κάνουμε όλοι μια Ονειρούπολη αντάξια της αρχής όπως ξεκίνησε, πώς μπορούμε να ξαναφέρουμε τον κόσμο δίπλα μας, πώς μπορούμε να δώσουμε χαρά στα παιδιά, πώς μπορούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη από θεσμούς σαν την Ονειρούπολη».

Όπως είπε «μπορεί ο καθένας από εμάς να βρει εκατοντάδες θέματα για να πλήξει ένα θεσμό. Αν όμως γυρίσουμε το νόμισμα και δούμε τη θετική όψη, η οποία πρέπει να προκαταβάλει όλους μας, τότε όλοι θα ομολογήσουμε ότι πραγματικά, στην ουσία και από καρδιάς, όλοι μας θέλουμε να πετύχει αυτός ο θεσμός».

Όπως είπε, «αν συνεχίσουμε στη λογική ότι, πριν και μετά την Ονειρούπολη, κάνουμε συζητήσεις που δεν είναι θετικές για το θεσμό, τότε ένα είναι σίγουρο: ότι στο τέλος αυτό το θεσμό μόνοι μας θα τον καταργήσουμε».