Home > νέα > Από τη Διοίκηση Χωροφυλακής του 1913 μέχρι τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας του 2017! Ιστορικό της ΕΛΑΣ Δράμας με αφορμή τη λειτουργία της στο νέο ιδιόκτητο κτίριό της

Από τη Διοίκηση Χωροφυλακής του 1913 μέχρι τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας του 2017! Ιστορικό της ΕΛΑΣ Δράμας με αφορμή τη λειτουργία της στο νέο ιδιόκτητο κτίριό της

 

Ιστορικό της ΕΛΑΣ Δράμας με αφορμή τη λειτουργία της στο νέο ιδιόκτητο κτίριό της

Από τη Διοίκηση Χωροφυλακής

του 1913 μέχρι τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας του 2017!

ΣΕ ΝΕΟ δημόσιο κτίριο μεταφέρθηκε ήδη και ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας εδώ και μερικές ημέρες. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, στη συμβολή των οδών 1ης Ιουλίου και Χρυσοβέργη, στη Δράμα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, παρουσία και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Παλαιότερα έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε να στεγαστεί σε δικό της κτίριο και να μην βρίσκεται στην ανάγκη να ενοικιάζει διαφόρους χώρους, με τις υπηρεσίες της να βρίσκονται διασπασμένες σε διάφορα σημεία της πόλης. Άλλωστε η εφημερίδα μας έχει αναφερθεί – με άπειρα δημοσιεύματα – στην ανάγκη να αποκτήσει το δικό της ιδιόκτητο κτίριο η Αστυνομία Δράμας!

Μέχρι το 1999, το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας στεγαζόταν σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Κουντουριώτου 18, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας με τις υφιστάμενες υπηρεσίες της όπως το Αστυνομικό Τμήμα κτλ. (θα δούμε αναλυτικά παρακάτω), στεγαζόταν σε κτίριο επί της οδού Πτολεμαίων 15 στην πόλη της Δράμας.

Από το 1999, η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, μετακομίζει και στεγάζεται σε ένα ενιαίο κτίριο επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου 35 Α, μαζί πλέον με όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες της όπως το Αστυνομικό Τμήμα Δράμας, το Τμήμα Τροχαίας Δράμας και  το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας.

Leandros Zoidis

Ο αρχιτέκτονας Λέανδρος Ζωίδης, που έκτισε το κτίριο για το λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Έργο του αρχιτέκτονα Λέανδρου Ζωίδη

Το κτίριο στο οποίο μετεγκαταστάθηκε σήμερα η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, είναι το κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ) και αποτελεί έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες, του Λέανδρου Ζωίδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1900 στην Κομοτηνή και απεβίωσε το 1965. Ο ίδιος έχτισε και το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη Δράμα μεταξύ 1929-1933.

Ο Λέανδρος Ζωίδης, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, την εποχή που η πόλη συγκέντρωνε πλήθος εξεχουσών προσωπικοτήτων των επιστημών και των τεχνών. Τα χρόνια αυτά η αρχιτεκτονική παιδεία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου ήταν επηρεασμένη από την ιδεολογία και το έργο των αρχιτεκτόνων της Werkbund.

Τα έργα που τον προσδιόρισαν και τον κατέταξαν  ανάμεσα στους μεγάλους αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης  και του βορειοελλαδικού χώρου, είναι το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που αποτελεί ένα σημαντικό μεταβατικό έργο προς τον μοντερνισμό στην ιστορία της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, και τα Ηλύσια. Την περίοδο 1948-1950 σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Θέρμη.

«Την Μεταπολεμική περίοδο, απασχολείται με έργα στο πλαίσιο της Ανοικοδόμησης  (1945-1950), ενώ μετά το 1950 μελετά κυρίως Καπναποθήκες για τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού. Έργα αυτής της περιόδου είναι το Κινηματοθέατρο ΧΑΝΘ (Θεσσαλονίκη 1946), Κτίρια του Ε.Ο.Κ. (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αγρίνιο, κτλ.), η Έπαυλη Μοσκώφ (Πλαταμώνας Πιερίας), το Αγρόκτημα Πανεπιστημίου Θέρμης (Θεσσαλονίκη 1948), η Δεκατιανή Μονή Αγίας Θεοδώρας (Θεσσαλονίκη 1950), η Πολυκατοικία στην  Καρόλου Ντηλ 9 (Θεσσαλονίκη 1953) και το κτίριο του ΟΤΕ (Θεσσαλονίκη 1958)».

«Το 1964 σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη (μάλλον από τη Δράμα), αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο.»

[Σημ. Τα στοιχεία από τη Διπλωματική Εργασία της Δραμινής αρχιτέκτων Κοραλίας Παπαϊωάννου «Το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Ανάλυση – Τεκμηρίωση – Πρόταση Αποκατάστασης»]

Όπως επεσήμαινε μάλιστα σε πρόσφατα ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Δράμας, «η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν τελειώνει στα βυζαντινά μνημεία και τις νεοκλασικές κατοικίες, αλλά έχει συνέχεια στο χρόνο. Το κτίριο των γραφείων του ΕΟΚ αποτελεί νεώτερο έργο ενός μεγάλου αρχιτέκτονα, που οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε».

 

Μεταστέγαση στην οδό Γ. Παπανδρέου

Το έτος 1999 η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας μεταστεγάζεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 35Α, όπου συστεγάζονται πλέον και όλες οι υφιστάμενες Υπηρεσίες έδρας, Αστυνομικό Τμήμα Δράμας, Τμήμα Τροχαίας Δράμας και  Τμήμα Ασφαλείας Δράμας.

Το ίδιο έτος ιδρύθηκαν και οι δύο (2) Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κ. Νευροκοπίου Δράμας με έδρα το Οχυρό Δράμας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας με έδρα το Παρανέστι Δράμας.

Το 2012 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας στο Παρανέστι Δράμας και το έτος 2016 μετονομάστηκε σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας.

Το έτος 2014 η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας μετονομάζεται σε Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, Ν. 4281/08.08.2014 (Φ.Ε.Κ. Α-160) και συνεχίζει να στεγάζεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 35Α, έχοντας όλες τις ανωτέρω υφιστάμενες υπηρεσίες επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος, ενώ σταδιακά στο πέρασμα των χρόνων, καταργήθηκαν σχεδόν όλοι οι αναφερόμενοι Αστυνομικοί Σταθμοί, πλην των Αστυνομικών Σταθμών Φωτολίβους και  Καλαμπακίου.

 

Η μετακόμιση στο κτίριο του ΕΟΚ

Η πρώτη αυτοψία για το κτίριο στο οποίο επρόκειτο μετά από μερικά χρόνια να μετακομίσει μόνιμα πλέον η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, έγινε στα τέλη του 2014. Το κτίριο του παλιού Καπνομάγαζου επί της οδού Χρυσοβέργη και 1ης Ιουλίου, στο οποίο μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δράμας, τίθεται υπό την  υπηρεσία της Αστυνομίας πλέον και γίνεται η σχετική παραχώρηση από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Μετά από προσπάθειες όλων των Δραμινών Φορέων, βουλευτών, Αντιπεριφέρειας, Δήμου κτλ., εγκρίνεται ένας προϋπολογισμός 1.800.000 € και, στα τέλη του 2015 βγαίνει η προκήρυξη για την «Συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δράμα».

Αν και κατά τη διάρκεια του έργου ανακύπτουν διάφορα προβλήματα, παρ’ όλα αυτά ξεπερνιούνται και έχουν αίσιο τέλος, αφού από τα μέσα του 2017, αρχές Ιουλίου, ξεκινά η οριστική μετακόμιση πλέον όλων των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Μέχρι πρότινος η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας στεγαζόταν σε ιδιωτικό οίκημα – με ετήσιο μίσθωμα (78.951) ευρώ – το οποίο δεν κάλυπτε τις σύγχρονες ανάγκες στέγασης και λειτουργικότητας των Υπηρεσιών της.

Οι νέες εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού πάνω από (3.200) τ.μ., πληρούν τεχνικά όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και προϋποθέσεις καλύτερης εξυπηρέτησης για τους πολίτες.

 

Από τη Διοίκηση Χωροφυλακής μέχρι σήμερα

Με την ευκαιρία της μεταφοράς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας σε δικό της δημόσιο κτίριο, ο «Πρωινός Τύπος» ετοίμασε ένα ιστορικό, το οποίο ξεκινάει από τη Διοίκηση Χωροφυλακής που ιδρύεται στη Δράμα από το 1913 και φτάνει μέχρι και σήμερα, το έτος 2017.

Σημαντική προσφορά σ’ αυτό το ιστορικό, πέρα από το αρχείο της ίδιας της εφημερίδας, αποτέλεσαν οι πληροφορίες που με ευγένεια μας παραχώρησε η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, για τους σκοπούς του σημερινού ρεπορτάζ.

Το ιστορικό μας λοιπόν ξεκινάει από το 1913, από την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό. Από τότε, υφίσταται η Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας, ενώ αναλυτικότερη χωρογραφική κατανομή και διαχωρισμός ανώτερων διοικήσεων, διοικήσεων μοιραρχιών, υπομοιραρχιών, Τμημάτων και Σταθμών Χωροφυλακής, προκύπτει από το έτος 1919 και έπειτα, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα (Β.Δ.) υπ’ αριθμ. 103 της 13-5-1919, «περί εγκρίσεων της χωρογραφικής κατανομής της Χωροφυλακής».
Σύμφωνα λοιπόν με το Β.Δ. 103/1919, η Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας υπαγόταν στην Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής Μακεδονίας. Στη Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας υπάγονταν οι εμφαίνουσες στο ανωτέρω Βασιλικό Διάταγμα, Μοιραρχίες, Υπομοιραρχίες, Τμήματα και Σταθμοί (σελ. 818, 819, 820). Η προβλεπόμενη δύναμη της Διοικήσεως Χωροφυλακής Δράμας ήταν:  ένας (1) Ταγματάρχης, ένας (1) Ανθυπομοίραρχος, ένας (1) πεζός Ενωμοτάρχης, δύο (2) πεζοί Υπενωμοτάρχες και τρεις (3) πεζοί Χωροφύλακες.
Διοικητές Χωροφυλακής 1913-1959
Σύμφωνα με το αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διοικητές της Διοίκησης Χωροφυλακής Δράμας τα έτη 1913 – 1959, διετέλεσαν κατά σειρά οι κάτωθι:
1.  Ταγ/ρχης Νιδριώτης Ιωάννης
2.  Ταγ/ρχης Παπαδάκης
3.  Αντ/ρχης Τζάντζος Νικόλαος
4.  Ταγ/ρχης Καραμπέτσος Γεράσιμος
5.  Ταγ/ρχης Χλωρός Άνδρέας
6.  Μοίραρχος Βάβουρης Αριστείδης
7.  Ταγ/ρχης Βαλατσός Αλέξανδρος
8.  Ταγ/ρχης Κακαβάς Θεόδωρος
9.  Ταγ/ρχης Βογιάκης Γεώργιος
10. Ταγ/ρχης Σταυριανός Ιωάννης
11. Ταγ/ρχης Κουτογιάννης Θεόδωρος
12. Ταγ/ρχης Κακαβάς Θεόδωρος
13. Ταγ/ρχης Κουράκος Μιχαήλ
14. Ταγ/ρχης Κουκουράκης Μιχαήλ
15. Μοίραρχος Μαθιουδάκης Εμμανουήλ
16. Αντ/ρχης Μάργαρης Ιωάννης
17. Ταγ/ρχης Πολυκράτης Γεώργιος
18. Ταγ/ρχης Δημουλάς Γρηγόριος
19. Αντ/ρχης Λάζος Ηλίας
20. Ταγ/ρχης Ανδροβιτσανέας Δημήτριος
21. Ταγ/ρχης Βρετέας Γεώργιος
22. Ταγ/ρχης Τριανταφυλλίδης Πάρις
23. Ταγ/ρχης Ζωγράφος Ζώκος
24. Αντ/ρχης Τζανετάκος Σπυρίδων
25. Αντ/ρχης Φρεσκάκης Στέφανος
26. Ταρ/ρχης Ζάρκος Γεώργιος
27. Αντ/ρχης Βαζυντάρης Παναγιώτης
28. Αντ/ρχης Μανάρας Λουκάς
29. Αντ/ρχης Σκαλούμπακας Θεόδωρος
30. Αντ/ρχης Δήμας Αναστάσιος
31. Αντ/ρχης Μπρούσαλης Γεώργιος
32. Ταγ/ρχης Γεωργακόπουλος Σπυρίδων
33. Αντ/ρχης Ρούγας Αντώνιος

Ενοποίηση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων
Το έτος 1984 με την ενοποίηση των Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων, η Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας μετονομάζεται σε Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, Ν. 1481/1.10.1984 (Φ.Ε.Κ. Α-152).

Στεγάζονταν στην οδό Πτολεμαίων αριθμ. 15, όπου στο ίδιο κτίριο στεγάζονταν και οι υφιστάμενες Υπηρεσίες της έδρας, το Αστυνομικό Τμήμα Δράμας, στο οποίο υπάγονταν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Λιβαδερού – Ξηροποτάμου – Φωτολίβους – Σιταγρών & Μαυρολεύκης και το Τμήμα Τροχαίας Δράμας, ενώ το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας στεγάζονταν επί της οδού Κουντουριώτου αριθμ. 18.

Επίσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας υπάγονταν και πέντε (5) υπηρεσίες υπαίθρου επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος:

1) Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης Δράμας στο οποίο υπάγονταν οι Αστυνομικοί Σταθμοί Πετρούσας – Μικρόπολης – Καλής Βρύσης & Βώλακος,

2) Αστυνομικό Τμήμα Κ. Νευροκοπίου Δράμας στο οποίο υπάγονταν και οι Αστυνομικοί Σταθμοί Λευκογείων – Ποταμών – Παγονερίου & Περιθωρίου,

3) Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου Δράμας στο οποίο υπάγονταν και οι Αστυνομικοί Σταθμοί Καλαμαπακίου – Κυργίων – Νικηφόρου & Χωριστής,

4) Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου Δράμας στο οποίο υπάγονταν και ο Αστυνομικός Σταθμός Πρασινάδας

5) Αστυνομικό Τμήμα Σιδηρονέρου Δράμας.
Αστυνομικοί Διευθυντές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας 1974-2016
Σύμφωνα με το αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικοί Διευθυντές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας τα έτη 1974 – 2016, διετέλεσαν κατά σειρά οι κάτωθι:

  1. Αντ/ρχης Πιάς Χαρίλαος 1974-1975
  2. Αντ/ρχης Κωλέττας Χαρίλαος 1975-1978
  3. Αντ/ρχης Κιντώνης Απόστολος 1978-1979
  4. Αντ/ρχης Φλωρόπουλος Γεώργιος 1979-1982
  5. Αστ. Δ/ντής Παπαδόπουλος Παναγιώτης 1982-1985
  6. Αστ. Δ/ντής Τσατσούλης Κωνσταντίνος 1985-1986
  7. Αστ. Δ/ντής Τσιαμπαλής Αχιλλέας 1986-1987
  8. Αστ. Δ/ντής Τριανταφυλλούδης Χρήστος 1987-1989
  9. Αστ. Δ/ντής Αντωνακόπουλος Σταμάτης 1989-1989
  10. Αστ. Δ/ντής Μπακιρτζής Δημήτριος 1989-1993
  11. Αστ. Δ/ντής Καρανίκας Περικλής 1993-1994
  12. Αστ. Δ/ντής Μπαϊραμάκης Γεώργιος 1994-1995
  13. Αστ. Δ/ντής Καρανίκας Κωνσταντίνος 1995-1996
  14. Αστ. Δ/ντής Τσούφης Χρήστος 1996-1999
  15. Αστ. Δ/ντής Μακρίδης Κωνσταντίνος 1999-2000
  16. Αστ. Δ/ντής Μωυσιάδης Καλλίνικος 2000-2001
  17. Αστ. Δ/ντής Κυριακούδης Αριστείδης 2001-2003
  18. Ταξίαρχος Κυριακούδης Αριστείδης 2003-2004
  19. Αστ. Δ/ντής Κορμιστινός Θεόδωρος 2004-2005
  20. Ταξίαρχος Κορμιστινός Θεόδωρος 2005-2007
  21. Αστ. Δ/ντής Ανδριανάκης Δημήτριος 2007-2009
  22. Αστ. Δ/ντής Λουπεϊδης Εμμανουήλ 2009-2010
  23. Ταξίαρχος Μαραπίδης Παρασκευάς 2010-2011
  24. Αστ. Δ/ντής Τόλιος Βασίλειος 2011-2012
  25. Αστ. Δ/ντής Φλώρος Σπυρίδων 2012-2013
  26. Αστ. Δ/ντής Καϊπάκης Γεώργιος 2013-2016 (και συνεχίζει)