Δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Χατζηγιάννη στον «Π.Τ.»
«Η ΔΕΥΑ Δράμας δεν θα πληρώσει
τη ρήτρα αναπροσαρμογής στον
τελευταίο λογαριασμό ρεύματος»
► Στις 212.000 ευρώ ο τελευταίος λογαριασμός της ΔΕΥΑ Δράμας με ρήτρα αναπροσαρμογής 171.000 ευρώ
► Έντονη διαμαρτυρία για την καθυστέρηση αντιμετώπισης της κατάστασης από την πολιτεία από την Ένωση ΔΕΥΑ και τα αιτήματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΘΕΜΑ τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, συνεδρίασε χθες το πρωί, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Δράμας. Το πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς από τη ΔΕΗ, παραμένει σημαντικό και πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.
Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, ενώ η ΔΕΥΑΔ πλήρωνε ρεύμα μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, πλέον με την ρήτρα αναπροσαρμογής αναμένεται να πλησιάσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας κ. Χατζηγιάννης, ο τελευταίος λογαριασμός έφτασε τις 212.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 171.000 ευρώ είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης, «εμείς μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει 825.000 ευρώ. Το θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι δεν χρωστούσαμε και δεν χρωστάμε μέχρι τώρα τίποτα. Από εδώ και πέρα, από τον τελευταίο λογαριασμό του Απριλίου, είπαμε να μην πληρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν μπορεί να μας ζητάει 171.000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής, γιατί έτσι θα τελειώσουμε μια ώρα γρηγορότερα».
Επισημαίνει ακόμα ο κ. Χατζηγιάννης, ότι «προς το παρόν περιμένουμε να πάρει κάποιες αποφάσεις η κυβέρνηση, γιατί το θέμα το γνωρίζουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και αφορά όλη τη χώρα».
Όπως εξήγησε πάντως, «η Ένωσης ΔΕΥΑ πιέζει την κυβέρνηση για να βγάλει μια γενική λύση. Προσωπικά πάντως δεν πιστεύω ότι θα εξαλειφτεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Έστω και μειωμένη πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει».
Επισημαίνει για άλλη μια φορά ο κ. Χατζηγιάννης, ότι «σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ είμαστε σε καλή θέση μιας και δεν χρωστάμε πουθενά, όπως για παράδειγμα η Καβάλα, στην οποία είχε κοπεί το ρεύμα» και λέει χαρακτηριστικά ότι, «είναι αδιανόητο για μένα να δημιουργηθεί πρόβλημα εκ του μη έχοντος, εκεί που δεν υπήρχε».
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι, «το ζητούμενο είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε καμιά αύξηση στο νερό που πίνουν οι Δραμινοί με τίποτα και το κρατάμε με νύχια και με δόντια. Δεν μπορεί τόσα χρόνια να έχουμε μια από τις καλύτερες δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τώρα να φτάσει να έχει θέματα».
Συνεδρίαση της Ένωσης ΔΕΥΑ
Στο μεταξύ, συνεδρίασε προχθές και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ΔΕΥΑ, προκειμένου να προβάλει τη διαμαρτυρία της για όσα συμβαίνουν με το ζήτημα αυτό. Στα αιτήματά της μάλιστα, η ΕΔΕΥΑ ζητάει μεταξύ άλλων να αυξηθεί αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2022 όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής, να ρυθμιστούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση και άλλα.
Το Δ.Σ. της Ένωσης αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργείων μετά και την παροχή από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν κατά την σύσκεψη στις 5 Απριλίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο ενεργειακό πρόβλημα των Δ.Ε.Υ.Α. μερών τόσο από τα Υπουργεία όσο και από την Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ελπίζει ότι οι αποφάσεις αυτές θα δώσουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του υπέρογκου ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. για το οποίο οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη. Αυτός, εξάλλου, είναι ο λόγος που δεν επιθυμούν να μεταφέρουν το κόστος στους πολίτες, διότι εκτός από το ότι υπηρετούν την κοινή ωφέλεια, θεωρούν ότι δεν είναι δίκαιο οι πολίτες εν μέσω γενικότερων ανατιμήσεων να αναλάβουν ένα κόστος που δεν τους αναλογεί. Για τους πολίτες, άλλωστε, ζήτησε και την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6%.
Τι ζητάει η Ένωση των ΔΕΥΑ
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι για να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει:
- Να αυξηθεί αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2022 όπως έγινε με άλλους κλάδους, η επιδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος που δημιουργήθηκε από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
- Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
- Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
- Να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και δράσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προσδοκά ότι η Πολιτεία σε εύλογο χρονικό διάστημα και με βάση όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν και τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., θα λάβει τις αποφάσεις που θα συμβάλουν στο να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και να αποκτήσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. ενεργειακή αυτάρκεια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της για να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες της περιφέρειας της χώρας μας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν καθαρό και υγιεινό νερό, προσιτό σε όλους, και καθαρό περιβάλλον.