Δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας στον «Π.Τ.»
«Επαληθεύεται ότι η Δράμα αποτελούσε
αποικία και τμήμα των Φιλίππων
κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής»
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις εργασίες φυσικού αερίου στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ αρχαιολογικά ευρήματα έχουν βρεθεί σε περιοχή της πόλης της Δράμας, τις ημέρες αυτές, κατά τη διαδικασία των εργασιών εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει προ ημερών ο «Πρωινός Τύπος», η σκαπάνη των εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου που γίνονται για πρώτη φορά στη Δράμα, παραχώρησε τη θέση της στην αρχαιολογική σκαπάνη.
Σε μια περιοχή της Δράμας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Εθνομαρτύρων και Δούκα Ζέρβα, ο εκσκαφέας του εργολάβου χτύπησε πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με μια πρώτη αξιολόγηση που κάνουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, πρόκειται για μια ρωμαϊκή κατοικία, στην οποία μάλιστα βρέθηκαν και κάποια χρηστικά αντικείμενα. Αρκετά σημαντικά μάλιστα, ώστε να μπορούν να συνδεθούν με την εποχή της κυριαρχίας της χώρας των Φιλίππων στην περιοχή. Πράγμα που σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, μπορεί να γίνει λόγος για τη σύνδεση της Δράμας στη ρωμαϊκή εποχή αλλά και παλαιότερα, με τη χώρα των Φιλίππων.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, τονίζει αρχικά πως, «σημαντικό είναι για εμάς ότι έχουμε τη δυνατότητα να το ερευνήσουμε και μάλιστα ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ προσφέρθηκε να βοηθήσει παρέχοντας ένα άτομο να βοηθήσει στο σχεδιασμό της έρευνας».
Όπως σημειώνει η ίδια αναφορικά με τα ευρήματα, «οι σπασμένες κεραμίδες που βρέθηκαν δηλώνουν καταστροφή και σίγουρα από κάτω μπορεί να υπάρχει κάποιο δάπεδο. Μπορεί να είναι λιθόστρωτο, μπορεί να είναι ψηφιδωτό που μάλλον όχι. Πιστεύουμε πάντως ότι πιθανότατα είναι μια απλή αγροικία ρωμαϊκής εποχής» και διευκρινίζει: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι η περιοχή αυτή ήταν κατοικημένη από ανθρώπους που ανήκαν στην αποικία των Φιλίππων. Αυτό διευκρινίζεται από τα αντικείμενα που βρήκαμε εκεί και φαίνεται ότι το σημείο αυτό, ανήκε στην αποικία της χώρας των Φιλίππων στη Ρωμαϊκή εποχή».
Εικόνα από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των έργων του δικτύου φυσικού αερίου. (Φωτο: ΕΦΟΑ Δράμας).
Η Δράμα τμήμα της χώρας των Φιλίππων
Η ίδια σημειώνει ότι «επαληθεύεται πλέον αυτό που πιστεύαμε για τη Δράμα, ότι αποτελούσε μέρος της χώρας των Φιλίππων. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ανοίγουν πολλοί δρόμοι, ώστε να εντάξουμε τη Δράμα δίπλα στους Φιλίππους. Και αυτό οφείλουμε να το δούμε όλοι οι φορείς της Δράμας σήμερα και να το προωθήσουμε. Σ’ αυτό το θέμα θα πρέπει να ενδιαφερθούν άμεσα όλοι οι φορείς της Δράμας, ώστε να ωθήσουν και να καταλάβουν το όφελος της Δράμας, ότι αποτελούσε τμήμα των Φιλίππων».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η Δράμα, βρισκόταν μεταξύ των δύο σημαντικών πόλων των Φιλίππων και της Αμφίπολης. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από μια επιγραφή σε έναν σταδιοδείκτη που βρέθηκε στο Καλαμπάκι, αποδεικνύοντας έτσι ότι η αρχαία Εγνατία περνούσε από το Καλαμπάκι και ο κάμπος της Δράμας αποτελούσε σημαντικό κομμάτι σύνδεσης αυτών των δύο πόλων».
Μιλώντας για τη σύνδεση της Δράμας μ’ αυτούς τους δύο σημαντικούς αρχαιολογικούς πόλους, η κα. Πουλιούδη επισημαίνει ότι «Θα πρέπει λοιπόν σήμερα, οι φορείς της Δράμας, να εκμεταλλευτούν τους δύο αυτούς πόλους της ιστορίας: Φίλιπποι και Αμφίπολη. Και επειδή είμαστε δίπλα στους Φιλίππους και ως ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Είναι σημαντικό αυτό και θα πρέπει όλοι να σηκωθούμε και να απαιτήσουμε πολλά πράγματα. Η Δράμα έχει τη δυνατότητα να βοηθηθεί από τα ευρήματα αυτά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά και αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν μέρος της χώρας των Φιλίππων».
Αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δράμα
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, στη Δράμα μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές σε διάφορα σημεία. Αυτές που γίνονται έχουν συνήθως σωστικό χαρακτήρα και γίνονται πάντοτε με γρήγορο ρυθμοί επειδή το απαιτούν οι ανάγκες του έργου.
Οι εργασίες του δικτύου φυσικού αερίου, ανέδειξαν τα πρώτα ευρήματα εντελώς τυχαία. Με τη συνέχιση των έργων, θα μπορούσαν να εμφανιστούν και άλλα τέτοια σημεία στην πόλη. Κυρίως στην περιοχή του λόφου πιθανότατα μαζί με αυτά, ή ακόμα και κοντά σε άλλες περιοχές του ιστορικού κέντρου.
Αξίζει να θυμηθούμε τις εργασίες του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στον κάμπο της Δράμας και όχι μόνο, όπου βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αξιολογούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και αναλόγως καταγράφονται, συλλέγονται και συντηρούνται.
Η Δράμα διαθέτει σημαντικό αριθμό ευρημάτων της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής και όχι μόνο, όπως βέβαια και τον γνωστό Ελληνιστικό Τάφο της οδού Τροίας.
Όμως, έχοντας τους ταφικούς χώρους μέσα στη Δράμα, καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσαμε να μιλούμε άνετα για έναν οικισμό ρωμαϊκής εποχής.
Τα ευρύματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα, δηλαδή τα ταφικά αντικείμενα (σαρκοφάγοι, ενεπίγραφες στήλες, ρωμαϊκές επιγραφές), έδειχναν ότι υπήρχε κοιμητήριο εκείνης της εποχής στην πόλη της Δράμας και η λογικότερη σκέψη ήταν ότι υπάρχει και οικισμός.
Όπως αναφέρει η κα Πουλιούδη για το θέμα αυτό: «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε εντοπίσει τη θέση του ρωμαϊκού οικισμού ή της ρωμαϊκής οικίας. Θα δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθεί η έρευνα με τα ευρήματα. Μπορούμε να μιλούμε για το τμήμα της αποικίας των Φιλίππων στην οποία ανήκε η χώρα της Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ρωμαϊκή κατοίκηση και σε αυτή κατοικούσαν άνθρωποι οι οποίοι στελέχωναν, την αποικία των Φιλίππων».
Τα εναύσματα λοιπόν των επιστημόνων για περαιτέρω έρευνα είναι πολλά, αλλά στην πραγματικότητα απαιτούν και την ανάλογη στήριξη της πολιτείας και των φορέων που την εκπροσωπούν. Σε επίπεδο στήριξης, για την ώρα, αυτό που θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί είναι το πρόβλημα της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της χωρίς καθυστερήσεις.