Ο εμπνευστής του Πελίτι Π. Σαϊνατούδη μιλάει στον «Π.Τ»
Με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή
Σπόρων στη γη του Πελίτι
στο Μεσοχώρι Παρανεστίου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, η 22η Γιορτή Σπόρων μετά από δυο χρόνια πανδημίας και καραντίνας.
Η φετινή Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, έγινε τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, «μας επισκέφθηκαν πάνω από 3.000 άτομα και μάλιστα πραγματοποιήθηκαν και τα περισσότερα από τα εργαστήρια που είχαμε προγραμματίσει».
Η Πράσινη Ομάδα Βουλγαρίας που εμπνεύστηκε από το Πελίτι και κάνει τη δική της γιορτή Σπόρων στη Σοφιά αυτό το Σαββατοκύριακο και γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια
Όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, «μας επισκέφθηκαν αντιπροσωπείες από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και από αλλού, ενώ σε όλα τα σεμινάρια υπήρξε μια σημαντική αλληλεπίδραση από τη συμμετοχή του κόσμου και γενικά το κλίμα ήταν πολύ καλό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολύ καλά πήγε και η διανομή των παραδοσιακών σπόρων και χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι κάποιοι δεν πρόλαβαν γιατί είχαν τελειώσει από τη μεγάλη ζήτηση.
Δωρεάν Διανομή παραδοσιακών σπόρων
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «από εδώ και πέρα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στη γη, για την καλλιέργεια των σπόρων μας και φυσικά στην ολοκλήρωση του κτιρίου για την αποθήκευση των σπόρων».
Αναφερόμενος τέλος στο συμπέρασμα που έβγαλε ο ίδιος από τη φετινή διοργάνωση, είναι ότι «όλος αυτός ο κόσμος που μας επισκέφθηκε, αποτελεί για εμάς ψήφο εμπιστοσύνης προς το Πελίτι, γιατί υπάρχει η ενεργειακή και οικονομική κρίση και πολλές άλλες κρίσεις μαζί, κι αυτό δηλώνει επιτυχία ότι τόσος κόσμος βρέθηκε στο Πελίτι. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, κάποιοι έφτασαν στο Πελίτι στις 7.30 το πρωί για να πάρουν σπόρους και είχαν ξεκινήσει από τα Ιωάννινα».
Όπως δηλώνει ο κ. Σαϊνατούδης, «ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω, στη φύση, σε κόσμο, σε μουσικές και σε χορούς, μετά από δύο χρόνια καραντίνας και πανδημίας και ανάγκη να μοιραστούν πράγματα και καταστάσεις».