Την Τρίτη 17 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας
Αφηγηματική παράσταση και πομπή
στο μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων
του Δημοτικού Κήπου της Δράμας
Για την αφηγηματική παράσταση μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Σιδηροπούλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ την επόμενη εβδομάδα, η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ήδη, το 2019 τιμήθηκε με ιδιαίτερες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα όπως και στη Δράμα, η επέτειος των 100 χρόνων.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι δύο εκδηλώσεις για το 2020 και το 2021 ήταν χαμηλού προφίλ λόγω της πανδημίας, ενώ οι φετινές εκδηλώσεις στη Δράμα, περιλαμβάνουν μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας.
Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαΐου και ώρα 20.00 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας θα τιμηθεί η ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού με μια αφηγηματική παράσταση την οποία θα παρουσιάσει η κα. Γεωργία Σιδηροπούλου.
Στη συνέχεια, θα ακούσουμε λίρα από Πόντιους καλλιτέχνες και με το τέλος των εκδηλώσεων, θα υπάρξει πομπή προς το μνημείο της Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο, επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, όπου θα ακουστούν ποντιακά τραγούδια σχετικά με την γενοκτονία.
Επίσης, την επόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, θα τελεστεί θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Γενοκτονίας στο δημοτικό κήπο.
Για την αφηγηματική παράσταση σχετική πάντα με την γενοκτονία, μίλησε στον «Π.Τ.» η κα. Σιδηροπούλου, η οποία όπως μας εξηγεί «είναι μια αφηγηματική παράσταση, η οποία πραγματεύεται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Πόντο, μέσα από τα μάτια και την ψυχή της υποφαινόμενης».
Όπως σημειώνει η ίδια, «είναι ένα έμμετρο έργο που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας γιατί είναι στη δημοτική και πραγματεύεται τις αρετές και τις αξίες του Πόντου, ως μέλη μιας οικογένειας. Για παράδειγμα, η παράδοση είναι η μάνα».
Το έργο είναι ένας μονόλογος και τον έχει γράψει η ίδια η κα. Σιδηροπούλου και όπως τονίζει «είναι ένα πόνημα με πραγματικότητες οι οποίες πρέπει να ειπωθούν» και όπως λέει, πρόκειται για ακούσματα από παππούδες και γιαγιάδες, αλλά και άλλους ανθρώπους που έζησαν αυτά τα χρόνια και γενικότερα, είναι ο απόηχος όλων των αφηγημάτων και όλων των προσπαθειών που έχουν γίνει για την Γενοκτονία και γενικότερα για τον πολιτισμό του Πόντου».
Ιδιαίτερα σημειώνει η κα. Σιδηροπούλου, ότι «για το συγκεκριμένο πόνημα έχει γράψει μουσική ο μεγάλος Έλληνας μουσικός, το μεγαλύτερο και παγκοσμίου φήμης βιολί της Ελλάδας ο κ. Νίκος Χατζόπουλος.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 2014 και αργότερα το 2015 μαζί με άλλες ομάδες ανθρώπων μαζί με μαρτυρίες και μια διαφορετική παρουσία σε μια περισσότερο θεατρική αφήγηση.
Σημαντική θα είναι επίσης και η παρουσία μιας ομάδας νέων παιδιών από τη Δράμα, τα οποία παράλληλα θα φιλοτεχνούν ένα ζωγραφικό έργο, βασιζόμενοι σ’ αυτά που θα ακούν από την παράσταση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παράστασης, μια χορεύτρια θα συμμετέχει με μια σύγχρονη χορευτική παρουσίαση.
Τέλος, όπως η ίδια σημειώνει, με χαρά δέχτηκε την πρόταση για την παρουσίαση της αφηγηματικής παράστασης στη Δράμα, μετά από μια άψογη παλαιότερη συνεργασία που είχε με τον Δραμινό πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κεσαπίδη.