Ανακοινώθηκαν οι εισακτέοι στις πανεπιστημιακές σχολές
Συνολικά 300 εισακτέοι προβλέπονται
για τις σχολές Δασολογίας και Αγροτικής
Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα
► Δηλώσεις του κοσμήτορα της Σχολής κ. Σαμαρά στον «Π.Τ.»
► Αναγκαία η ενίσχυση της Οινολογίας με προσωπικό για να γίνει αυτοδύναμο το Τμήμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ τα δύο Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος – κατά την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά γνώρισαν την χαμηλότερη ίσως είσοδο φοιτητών, παρ’ όλα αυτά κατάφεραν για άλλη μια χρόνια να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Ήδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Υπ. Παιδείας με σχετικό ΦΕΚ που εξέδωσε, ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά Σχολή και Πανεπιστημιακό Τμήμα σε όλη τη χώρα. Για τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα στη Δράμα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, ορίζονται συνολικά 350 νέοι εισακτέοι φοιτητές , οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: 200 εισακτέοι στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και 150 στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι, το 2021, οι εισακτέοι είχαν οριστεί στους 230 για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και 185 για το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Φέτος είναι μειωμένοι κατά 30 άτομα στο Οινολογίας και 35 στο Δασολογίας.
ΤΟ 2019, είχαν εισαχθεί στη Δράμα περί τα 427 άτομα, ενώ το 2021 εισήχθησαν τα λιγότερα άτομα που έχουν εισαχθεί ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας, από τους αποφοίτους των ΓΕΛ, στο Τμήμα Δασολογίας περίμεναν 159 φοιτητές, παρ’ όλα αυτά δεν εισήχθη ούτε ένας, πράγμα που θεωρήθηκε μεγάλο πλήγμα για το Τμήμα της Δράμας. «Και αυτό σημαίνει ότι, τα δύο Τμήματα της Δράμας πιθανόν να τεθούν ακόμα και υπό αμφισβήτηση στο άμεσο μέλλον» γράφαμε πέρυσι στο σχετικό δημοσίευμα.
Αντίστοιχα από τους μαθητές των ΕΠΑΛ περίμεναν 19 και εισήχθησαν και οι 19, από το ΓΕΛ 10% 2019 περίμεναν 7 και εισήχθησαν 2, από το ΓΕΛ 10% 2020 περίμεναν 9 και εισήχθησαν 3 και από το ΓΕΛ 10% παλαιό 2020 περίμεναν 1 και εισήχθηκε 1.
Χαρακτηριστική ήταν επίσης και η χαμηλή εισαγωγή φοιτητών, στο πολύπαθο Τμήμα Οινολογίας της Δράμας, καθώς και εδώ φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής γενικά το αποψίλωσε, μιας και στις 196 κενές θέσεις, από τα ΓΕΛ εισήχθησαν μόνο 24, ενώ από τα ΕΠΑΛ μόνο 19 άτομα.
Η αναγκαία αρωγή της Πολιτείας
Στις 31 Μαρτίου, συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία πήρε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Όσον αφορά τα δύο Τμήματα της Δράμας, αποφάσισε την παραμονή τους ως έχουν, ζητώντας όμως την άμεση «αρωγή της Πολιτείας» και μάλιστα τονιζόταν ότι: «Χωρίς την αρωγή της Πολιτείας, η κατάργηση των δύο Τμημάτων εμφανίζεται ως αναγκαία συνέπεια εκλογίκευσης του ακαδημαϊκού χάρτη».
Είναι τοις πάσι γνωστό, ότι, κυρίως του Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όσον αφορά την ενίσχυση του εκπαιδευτικού δυναμικού και μόνιμο προσωπικό. Φυσικά, οι λίγοι εισαχθέντες θορύβησαν αρκετά τα δύο Τμήματα και το ΔΙΠΑΕ, το οποίο βέβαια αποφάσισε την παραμονή του στην υφιστάμενη κατάσταση.
Ως έχει η υφιστάμενη κατάσταση
Σήμερα, μετά την ανακοίνωση των εισακτέων για την επόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά, αυτό που φαίνεται θετικό και αισιόδοξο, είναι ότι προς το παρόν δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τη Δράμα. Τα δύο Τμήματα θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους και μάλιστα ελπίζουν στην ενίσχυση του Τμήματος Οινολογίας με μόνιμο προσωπικό που είναι το σημαντικότερο απ’ όλα.
Από εκεί και πέρα, στόχος είναι τα δύο Τμήματα να ενισχυθούν και με περισσότερους φοιτητές στη συνέχεια, αλλά και να διαχωριστεί το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας σε Οινολογίας, καθώς αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο τους φοιτητές και τα δύο αντικείμενα θεωρούνται άσχετα μεταξύ τους.
Σαμαράς: Να ξαναδούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής
Μιλώντας τη Δευτέρα στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ. Σαμαράς, επισημαίνει ότι φέτος έχουμε μια μικρή μείωση στον αριθμό των εισακτέων που ανακοινώθηκαν από το Υπ. Παιδείας στα δύο Τμήματα της Δράμας και σημειώνει ότι, «στο έτος που πέρασε, οι εισακτέοι ήταν πολύ λιγότεροι, επειδή υπήρχε το θέμα της βάσης εισαγωγής. Κατ’ αρχάς, με τη μείωση αυτή, ελπίζω και εύχομαι ότι θα καλυφθεί ο αριθμός των ατόμων ακόμα κι αν είναι ελάχιστα μικρότερος. Εξακολουθεί να είναι όμως μεγαλύτερος από τον αριθμό των φοιτητών που είχαν εισαχθεί πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δηλαδή, με τα όρια που έχουν τεθεί, το 80% της βάσης της αντίστοιχης ειδικότητας ως ελάχιστο όριο, αυτό είναι στην πραγματικότητα το φράγμα των φοιτητών που δεν τους αφήνουν να έρθουν για να πληρώσουν ακόμα κι αυτές τις θέσεις».
Όπως επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, «θα πρέπει να ξανασκεφτούμε και να ξαναδούμε το θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» και στην ερώτηση αν από εδώ και πέρα μπορεί να αλλάξει κάτι, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «αυτό βέβαια για κάποια άλλη χρονιά στο μέλλον. Τα Τμήματα έχουν ζητήσει το ελάχιστο όριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, το 80%. Αυτό πρέπει κανείς να σκεφτεί να αναθεωρήσει και αυτό βέβαια δεν είναι θέμα του Τμήματος, αλλά της γενικότερης πολιτικής του Υπ. Παιδείας».
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς, επισημαίνει ότι «είναι θετικό, παρά τα όσα λέγονται – που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε μια τέτοια προοπτική, είτε πρόταση από τη μεριά της Διοικούσας – δεν έγινε καμιά αλλαγή ως προς τα δύο Τμήματα της Δράμας. Αντίθετα, για κάποια άλλα Τμήματα για τα οποία υπήρξε η πρόθεση να κλείσουν, ούτε αυτά κλείνουν, είναι μέσα στο μηχανογραφικό κανονικά».
Χωρίς αλλαγές φέτος
Ερωτώμενος για το αν υπάρξουν κάποιες αλλαγές, τονίζει ότι αυτές θα γίνουν σε κάποια επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ευχόμενος «να ενισχυθούν αυτά τα Τμήματα στις προτιμήσεις των φοιτητών, κι αυτό γιατί είναι δύο Τμήματα που είναι στην πηγή της αντίστοιχης επιστημονικής περιοχής και η Οινολογία και η Δασολογία. Νομίζω ότι αυτά είναι ανάγκη που έχουμε ως χώρα. Και λαμβάνοντας υπόψη και το γίνεται σε άλλες χώρες, όπου κάνουν αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητες που έχει μια περιοχή, νομίζω ότι αυτή η λογική ακολουθείται και εδώ. Πάντως θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε το αντικείμενο των σπουδών, ώστε και τα παιδιά να το προτιμήσουν».
Αναφορικά με το ζήτημα της ενίσχυσης του μόνιμου προσωπικού στο Οινολογίας, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι «έχουν αρχίσει να έρχονται συνάδελφοι, να βγαίνει δηλαδή το ΦΕΚ διορισμού στο Τμήμα Οινολογίας, έχει ήδη βγει ένα ΦΕΚ, έχει γίνει η μετακίνηση ενός συναδέλφου και περιμένουμε και άλλες δύο θέσεις. Οπωσδήποτε όμως δεν καλύπτουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ώστε να γίνει το Τμήμα Οινολογίας αυτοδύναμο. Χρειάζεται και άλλη υποστήριξη, η οποία θα πρέπει να είναι κατευθυνόμενη».
Ερωτώμενος για το πώς δούλεψαν τα δύο Τμήματα της Δράμας κατά την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά, επισημαίνει ο ίδιος, ότι, «σε σχέση με το ακαδημαϊκό προσωπικό, όπως και τις άλλες χρονιές για την Οινολογία, μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών καλύφθηκε από τους εξωτερικούς συνεργάτες. Οι φοιτητές ήρθαν και παρέμειναν, έστω κι αν ήταν λιγότεροι. Τη συνέχεια θα τη δούμε και στην επόμενη ή τις επόμενες χρονιές και θα δούμε τότε συμπεράσματα».