Home > Νέα >  Σε δύσκολη θέση οι ΔΕΥΑ ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος- ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ κα. Κοτσελίδου

 Σε δύσκολη θέση οι ΔΕΥΑ ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος- ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ κα. Κοτσελίδου

Σύσκεψη προέδρων των ΔΕΥΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης στην Καβάλα

 Σε δύσκολη θέση οι ΔΕΥΑ ζητούν την

κατάργηση  της ρήτρας αναπροσαρμογής

στους λογαριασμούς ρεύματος

 ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ κα. Κοτσελίδου

► Έσχατη λύση η μετακύληση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς ύδρευσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ Καβάλα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σύσκεψη των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Η σύσκεψη έγινε στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, όπου μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης, η διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ κα. Κοτσελίδου, ο  πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης και δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης, πρόεδροι και διευθυντές των ΔΕΥΑ απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και άλλοι.

Το θέμα ήταν να υπάρξει μια περιφερειακή συνάντηση και να συζητηθούν για άλλη μια φορά τα έντονα προβλήματα που απασχολούν τις ΔΕΥΑ της χώρας, σχετικά με το ζήτημα των ιδιαίτερα αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είναι γνωστό, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ακόμα, οι ΔΕΥΑ δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμούς και προβληματίζονται με ποιο τρόπο θα μπορέσουν αφενός να ξεπληρώσουν τα χρήματα αυτά, αλλά και τι μπορεί να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα που έχουν όλες οι ΔΕΥΑ, τόνισε όμως ότι «το μόνο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε σήμερα είναι το ενεργειακό, το οποίο μαστίζει και την κοινωνία μας».

Όπως είπε μάλιστα, «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αρνούμαστε να μετακυλήσουμε το ενεργειακό κόστος στους πολίτες. Οι πολίτες είναι ήδη φορτωμένοι με πολλά βάρη και οι ίδιοι οπότε δεν μπορούμε να το μετακυλήσουμε. Θα πρέπει να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, για να μπορέσουν να αντέξουν οι ΔΕΥΑ. Οι περισσότερες ΔΕΥΑ που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, μας είπαν ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν όλες και δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ρήτρα πρέπει, όχι απλά να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να καταργηθεί τουλάχιστον για τις ΔΕΥΑ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι «ως Ένωση ΔΕΥΑ, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είχαμε εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο για την επικείμενη κρίση, χωρίς να γνωρίζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προφανώς επέτεινε αυτή την κρίση. Ήδη, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό του κόστους ενέργειας σε επιχειρήσεις που και πριν ήταν ένα πολύ σοβαρό ποσοστό στο λειτουργικό τους κύκλο, αλλά τώρα τα πράγματα γίνονται τελείως απαγορευτικά».

Ζήτησε ακόμα ο κ. Μαρινάκης, να υπάρξουν προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε «να μπορέσουμε ταχύτατα να αντικαταστήσουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος είναι ενεργοβόρος και δημιουργεί κακό περιβαλλοντικό αποτύπωμα γενικότερα».

Ζήτησε ακόμα ο ίδιος τη μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% που είναι σήμερα στο 6% κάτι που ζητάνε εδώ και δύο χρόνια, λέγοντας ότι «το κόστος για όλη την Ελλάδα είναι ένα ποσό ασήμαντο, περίπου 44 εκατ. ευρώ».

Κοτσελίδου: Αγωνία για την εξέλιξη του ενεργειακού

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια της Ένωσης ΔΕΥΑ, σημείωσε ότι ήταν μια περιφερειακή συνάντηση όπου συμμετείχαν πρόεδροι και διευθυντές των ΔΕΥΑ από την ΑΜΘ καθώς και δήμαρχοι.

Όπως είπε η κα. Κοτσελίδου, «εκείνο που εκφράστηκε απ’ όλους, ήταν η αγωνία με την εξέλιξη του ενεργειακού.  Ότι το κόστος ανεβαίνει μήνα με το μήνα, ότι με τα πρόσφατα μέτρα και από τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πλαφόν στην χοντρική τιμή του ρεύματος που ουσιαστικά θα αποτελεί την έμμεση αναστολή της ρήτρας και θα έχουν ένα κάποιο αντίκτυπο. Αυτό όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί στους λογαριασμούς για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

Τόνισε ακόμα η ίδια, ότι, «στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χρέος από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, το οποίο με κάποιο τρόπο δεν μπορεί να καλυφθεί και θα πρέπει να ρυθμιστεί. Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ισχύουν εφεξής και αφορούν τα προηγούμενα χρέη τους».

Μετακύληση του κόστους

Ερωτώμενη σχετικά με το αν κάποιες από τη ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, σκέφτονται να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στους λογαριασμούς ύδρευσης, η κα. Κοτσελίδου τόνισε ότι «αυτό το θέμα αναφέρθηκε βέβαια στη συζήτηση, προς το παρόν όμως δεν υπάρχει τέτοια επιλογή. Αν όμως αυτό φανεί να μην είναι διαχειρίσιμο, θεωρώ ότι κάποιες ΔΕΥΑ που δεν έχουν αποθεματικά να καλύψουν το κόστος, θα καταφύγουν σ’ αυτό. Θα είναι όμως η έσχατη επιλογή».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της επικοινωνίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η κα. Κοτσελίδου είπε ότι «υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και προσπαθούμε με την ενίσχυση και την στήριξή της, να πιέσουμε τα αρμόδια υπουργεία για να δοθούν. Η ΚΕΔΕ από την αρχή συμμετείχε σ’ αυτή την προσπάθεια στήριξης, γιατί οι ΔΕΥΑ είναι κομμάτι της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα αναπτυξιακό και ζωντανό. Οπότε θεωρούμε ότι, όντως ένα κομμάτι από την ΚΕΔΕ θα πρέπει να στηριχθεί, γιατί έχει ένα μέρος σημαντικό που μπορεί να παίξει ρόλο στη δρομολόγηση λύσεων».

Η κα. Κοτσελίδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα επίσης και στο ζήτημα της «νομικής διεκδίκησης λύσεων για το ενεργειακό των ΔΕΥΑ. Είναι μια επιλογή η οποία υπάρχει στο τραπέζι – χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση – και μπορεί κάποια στιγμή να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, όπως ήδη έχουν κάνει πολίτες και επιχειρήσεις».