Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Αποχή από τις δίκες του Δημοσίου
αποφάσισαν οι δικηγόροι
στην Ολομέλεια των προέδρων
Πούλιος: Διαφωνούμε ότι το Υπ. Δικαιοσύνης λειτουργεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια
Στα τέλη Μαΐου το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για συγχωνεύσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ για τα όσα ετοιμάζει το Υπ. Δικαιοσύνης, σχετικά με τις συγχωνεύσεις δικαστικών θεσμών, εξέφρασε για άλλη μια φορά στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος.
Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα μας από τις αρχές Απριλίου, υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια, ότι το Υπ. Δικαιοσύνης προτίθεται να καταφύγει σε έναν «Καλλικράτη» στο χώρο της Δικαιοσύνης, συγχωνεύοντας διάφορα θεσμικά όργανα λειτουργίας της Δικαιοσύνης σε όλη τη χώρα.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις καταργήσεις, φημολογείται ότι μπορεί να είναι και το Πρωτοδικείο Δράμας. Για το λόγο αυτό, ήδη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος έχει ξεκινήσει σχετική εκστρατεία ενημέρωσης προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Δράμας αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει ζητήσει μια ακόμα θέση αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στη Δράμα και στο αίτημα αυτό ο Άρειος Πάγος απάντησε αρνητικά. Λέγοντας μάλιστα ότι «ας ανοίξουν πρώτα οι φυλακές». Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο ο Άρειος Πάγος δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει μια νέα θέση στη Δράμα.
Αποχή στο τέλος Μαΐου
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έχουν προκύψει, το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου, συνεδρίασε διαδικτυακά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Στη σύσκεψη αυτή μετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Πούλιος, μας εξηγεί ότι, οι δικηγόροι της χώρας προσανατολίζονται σε μια αποχή στο τέλος του μήνα, με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που έφερε προς ψήφιση το Υπ. Δικαιοσύνης.
«Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και ορισμένα άρθρα που αφορούν και τους δικηγόρους», μας λέει ο ίδιος και τονίζει: «Το ένα είναι ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα της ίδρυσης ή κατάργησης δικαστηρίων από τα κατά τόπους Εφετεία στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και το άλλο είναι ότι μεταφέρονται κάποιες υποθέσεις αποκλειστικά και μόνο στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης ανεξάρτητα από το πού γίνονται».
«Εμείς σ’ αυτά είμαστε αντίθετοι» επισημαίνει ο κ. Πούλιος και διευκρινίζει: «Και γι’ αυτό εμείς αποφασίσαμε, όταν θα εισαχθεί για ψήφιση περί τα τέλη Μαΐου, εκείνη την εβδομάδα να κάνουμε μια αποχή – 3ήμερη ή 5θήμερη – από δίκες του Δημοσίου. Αυτό, ως ένδειξη ότι εμείς δεν συμφωνούμε με όλη αυτή τη λογική».
Όπως τέλος σημειώνει ο ίδιος, «η μεγάλη μας διαφωνία είναι ότι, για το σχέδιο συγχώνευσης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει σύμβουλο την Παγκόσμια Τράπεζα, με καθαρά οικονομικά κριτήρια δηλαδή».
Για το θέμα αυτό μάλιστα, ο κ. Πούλιος είχε αναφερθεί και στην ενημέρωση που είχε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τα μέσα Απριλίου, σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας. Όπως είχε πει μάλιστα, «ο υπ. Δικαιοσύνης ας ανακοίνωσε με περηφάνια οφείλω να ομολογήσω, ότι τεχνικό σύμβουλο στη διαδικασία αυτή, έχει την Παγκόσμια Τράπεζα. Για το πώς θα γίνουν χωροταξικά τα Δικαστήρια στη χώρα μας, σύμβουλος επίσημος του Υπουργείου, είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. Δια στόματος υπουργού! Αυτό είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης».