Ενδιαφέροντα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Οι εξελίξεις στο έργο του ΒΑΑ,
τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης,
η Ποδηλατούπολη και τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Δευτέρας 6 Ιουνίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, οι παρατάξεις έθεσαν κάποια ενδιαφέροντα θέματα σε γενικότερο πλαίσιο.
Αρχικά, ο κ. Χαρακίδης έκανε μια αναφορά στα συνεχιζόμενα έργα του ΒΑΑ λέγοντας ότι είχε ζητήσει μια σχετικά ενημέρωση. Η απάντηση που του δόθηκε, ανέφερε το χρονοδιάγραμμα και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του έργου, το οποίο δεν μπορεί να τελειώσει στις 27 Ιουνίου οπότε και λήγει υποθετικά το έργο. Ο κ. Χαρακίδης ρώτησε αν τελικά θα ολοκληρωθεί το έργο την συγκεκριμένη ημερομηνία επισημαίνοντας ότι θα το σκεφτεί η παράταξή του αν δώσει νέα έγκριση για νέα παράταση. Τόνισε μάλιστα ότι, αυτή τη φορά θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από τη Διαχειριστή Αρχή της Περιφέρειας (ΕΣΠΑ) προκειμένου να προχωρήσει η νέα έγκριση.
Επίσης, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε και στο παλιό υπό αναβολή έργο του ΧΑΔΑ, λέγοντας ότι το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει από το «σημείο μηδέν», λέγοντας ότι αυτό παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα. Ρώτησε μάλιστα για ποιο λόγο μέχρι σήμερα, δεν φέρνει η δημοτική αρχή το θέμα στο Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει και τι σκέφτεται η δημοτική αρχή να κάνει.
Απαντώντας για το ΒΑΑ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Καψημάλης, είπε ότι «όντως υπάρχει μια όχληση στον κεντρικό ιστό της πόλης, το έργο είναι σε εξέλιξη και με πολλά υποέργα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, να τελειώσει το έργο στη συμβατική υποχρέωση μέχρι τέλος του Ιουνίου».
Σημείωσε επίσης ότι «πρόθεση του εργολάβου είναι να ολοκληρωθεί το έργο, και σημαντική καθυστέρηση υπήρξε κυρίως με τα έξτρα έργα του φυσικού αερίου στην περιοχή. Αν χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να πάμε ομαλά, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, εφόσον αιτηθεί κάποια μικρή παράταση».
Η κα. Κιόρτεβε ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου, καθώς το θέμα αφορά πολλούς γονείς, οι οποίοι εργάζονται και δεν μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους, ενώ αργότερα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μλεκάνης, ρώτησε για ποιο λόγο δεν επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα με την αναστολή λειτουργία των ΚΔΑΠ του Δήμου.
Να υπενθυμίσουμε ότι, το θέμα αφορά τα ΚΔΑΠ που σύστησε ο Δήμος Δράμας, αλλά επί της ουσίας δεν λειτούργησαν καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γονείς.
Η κα. Κιόρτεβε ζήτησε να έχει ενημέρωση σχετικά με τη λαϊκή αγορά, ενώ απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είπε ότι θα υπάρξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, ενώ υπήρξαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους μικροπωλητών, με παραγωγούς, απέστειλαν αίτημα στην Τροχαία της Δράμας αναζητώντας σχετικά στοιχεία» ενώ όπως είπε ολοκληρώνεται και ο νέος κανονισμός της λαϊκής αγοράς. Είπε ακόμα ότι σύντομα θα κοινοποιηθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη λαϊκή αγορά και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο σώμα.
Με τη σειρά του, ο κ. Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα των δημόσιων τουαλετών του Δήμου Δράμας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι αυτές βρίσκονται «σε μια αισχρή κατάσταση». Όπως είπε, ναι μεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού «και δεν μπορεί ο Δήμος να είναι με ένα πιγκάλ στα χέρια και να καθαρίζει».
Αναφέρθηκε μάλιστα για το γίνεται σε μια πόλη στην Γερμανία, λέγοντας ότι εκεί «επιχορηγούνται επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν δωρεάν τις τουαλέτες τους στο κοινό. Αυτή η δράση ονομάζεται καθαρές τουαλέτες, οι επιχειρήσεις δίνουν τον εξοπλισμό τους και ο Δήμος προχωράει σε μια έκπτωση όσον αφορά στα δημοτικά τέλη». Πρότεινε να γίνει κάτι παρόμοιο και στη Δράμα, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα παραδείγματα της ίδιας λογικής.
Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος έθιξε για άλλη μια φορά το ζήτημα της Ποδηλατούπολης στην περιοχή της ανάπλασης, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ανοίξει και να δοθεί προς χρήση από τον κόσμο, όχι κατ’ ανάγκη σε κάποιον ιδιώτη για να βγάζει κάποια χρήματα.
Να υπενθυμίσουμε μάλιστα ότι το θέμα έχει θίξει άπειρες φορές με δημοσιεύματά του και ο «Πρωινός Τύπος», ζητώντας την παραχώρηση του χώρου στο κοινό προς χρήση.
Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να τηρηθούν οι ώρες κοινής ησυχίας στα καταστήματα και κέντρα διασκέδασης για τις βραδινές ώρες, επισημαίνοντας ότι πολλοί δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα ακολουθούν αυστηρά το νόμο. Ζήτησε «να τηρηθεί ο νόμος και να το δούμε πολύ σοβαρά και στη Δράμα».
Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος έκανε αναφορά στα έργα του ΒΑΑ επί της 19ης Μαΐου αμφισβητώντας το πότε πραγματικά θα ολοκληρωθούν, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στη Δράμα.
Όπως είπε μάλιστα, η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία έχει τελειώσει, οπότε οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Δράμα θα πρέπει να φύγουν, ενώ όπως είπε κάποιοι μένουν σε σπίτια και μάλιστα εργάζονται παράνομα και κάποιοι τους καλύπτουν.
Τέλος, αναφορά έκανε στο Κυνοκομείο και τα αδέσποτα, λέγοντας ότι όσοι δαγκώνονται από αδέσποτα σκυλιά, θα πρέπει να αποζημιώνονται από το Δήμο, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα αδέσποτα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους ανθρώπους».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα που υπήρξε σχετικά με τη διεκδίκηση Κέντρου Νεοσυλλέκτων στη Δράμα. Το θέμα είχε φέρει με σχετικό δελτίο Τύπου η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή» και τόνισε ότι «το να διεκδικήσουμε σήμερα Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Δράμα είναι παρωχημένο. Οι εποχές που οι δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες επηρέαζαν για να γίνουν Κέντρα Νεοσυλλέκτων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Για το θεαθήναι αν θέλετε όμως, είμαι υπέρμαχος να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αλλά ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν είναι στη βούληση ούτε του δημάρχου, ούτε του βουλευτή, ούτε του αντιπεριφερειάρχη. Αυτό γίνεται με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων».