Home > Πρώτο Θέμα > Σε καλό επίπεδο η αντιπυρική προστασία στην περιοχή του Νομού Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας

Σε καλό επίπεδο η αντιπυρική προστασία στην περιοχή του Νομού Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας

Σε καλό επίπεδο η αντιπυρική

προστασία στην περιοχή

του Νομού Δράμας

► Αραμπατζής: Ένα από τα δύσκολα θέματα είναι η έλλειψη εποχικού προσωπικού και πυροφυλάκων

► Σημαντικό έργο η κατασκευή υδατοδεξαμένης και 25 κρουνών στην περιοχή του Κορυλόβου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΦΩΤΙΕΣ ήδη έχουν ξεκινήσει σε κάποια σημεία της χώρας, κυρίως στις νότιες περιοχές και όπως όλα δείχνουν, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό. Η αντιπυρική περίοδος είναι ήδη σε εξέλιξη και αρκετές περιοχές στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν τους μηχανισμούς τους.

Για το  θέμα της αντιπυρικής προστασίας, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκεται ο Νομός Δράμας ως προς αυτό το ζήτημα, ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας κ. Ιωάννη Αραμπατζή.

Όπως αρχικά επισημαίνει ο κ. Αραμπατζής, «προς το παρόν η περιοχή μας βρίσκεται στο δείκτη επικινδυνότητας 1 και δεν έχουμε πλήρη ανάπτυξη όλου του σχεδίου, το οποίο πηγαίνει κλιμακωτά. Όσο αυξάνεται ο δείκτης, τόσο αυξάνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται. Αυτή τη στιγμή, η ετοιμότητα είναι όλων των υπηρεσιών – σύμφωνα και με τα τελευταία ΣΟΠΠ που έχουν γίνει – είναι δεδομένη, και όλοι έχουν κάνει όλα αυτά που όφειλαν να κάνουν».

Ερωτώμενος για ζητήματα συνεργασίας με τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, σημειώνει «ότι με τους Δήμους έχουμε πολύ καλή συνεργασία και έχει υπάρξει συνεννόηση για την περισυλλογή των σκουπιδιών. Για παράδειγμα, έχουν γίνει σχετικές δράσεις και από το Δήμο Δοξάτου, το Δήμο Προσοτσάνης και της Δράμας, ώστε να μαζευτούν κάποιες άτυπες χωματερές σε διάφορα επικίνδυνα σημεία και πολλά έχουν καθαριστεί ή καθαρίζονται αυτές τις μέρες».

Ερωτώμενος αν οι Δήμοι όντως κάνουν αυτά που λένε, τονίζει ότι γίνονται, ενώ σημειώνει ότι έχει ζητηθεί από τους Δήμους να προσλάβουν πυροφύλακες, αλλά και κάποιο προσωπικό για καθαρισμό πρασίνου και βλάστησης.

Αναφορικά μ’ αυτό, σημειώνει ότι «το βασικό θέμα είναι να έχουμε πυροφύλακες, γιατί εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πλέον και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πυροφυλάκια που είχαμε από παλιά. Έτσι οι Δήμοι θα μας βοηθήσουν σ’ αυτό το θέμα».

Όπως λέει επίσης «στο θέμα αυτό βρίσκονται σε μια διαδικασία απ’ όσο γνωρίζω και η Προσοτσάνη και η Δράμα και το Δοξάτο. Ήδη η Δράμα έχει βγάλει δύο πυροφύλακες στον Κορύλοβο και σύντομα θα έχουμε από Προσοτσάνη και Δοξάτο εντός των ημερών στις περιοχές τους και είμαστε σε αναμονή για το Νευροκόπι».

Διευκρινίζει επίσης στο σημείο αυτό, ότι όλα τα απαραίτητα μηχανήματα είναι ήδη συντηρημένα από τους Δήμους και την Περιφέρεια, όπως και οι υδροφόρες των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απαραίτητο προσωπικό

Ρωτήθηκε ο κ. Αραμπατζής, αν το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επαρκεί για την αντιπυρική περίοδο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής, «σ’ αυτό το θέμα λίγο πονάμε! Έχουμε έλλειψη προσωπικού σε πυροσβέστες, για το καλοκαίρι δεν έχουμε εποχικούς, μας έχουν μείνει μόνο δύο άτομα, ο ένας στο κλιμάκια του Παρανεστίου και ένας στο κλιμάκιο του Νευροκοπίου. Οι υπόλοιποι ή κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη ή κάποιοι άλλοι έγιναν πενταετής και μετά έγιναν μόνιμοι με μια διαδικασία που έκανε το Σώμα και έχουμε ξεμείνει από εποχικούς».

Σημειώνει ακόμα ότι, «δυστυχώς δεν ενισχυθήκαμε ούτε με τις τακτικές μεταθέσεις που έγιναν φέτος, κάποιοι θα έρθουν τον Οκτώβριο μεν, αλλά μέσα την αντιπυρική δεν έχουμε προσωπικό και θα είμαστε όσοι είμαστε κατά τη διάρκεια του έτους. Και αυτό αποτελεί ένα μειονέκτημα, γιατί είχαμε ανάγκη από κάποια άτομα, τα οποία δυστυχώς δεν μας έστειλε η πολιτεία».

Καταλήγοντας στο θέμα αυτό, διευκρινίζει ότι, «αποτέλεσμα της έλλειψης έμψυχου υλικού, είναι ότι το υπάρχον προσωπικό επωμίζεται με επιφυλακές όταν υπάρχουν συμβάντα ή αυξημένη ετοιμότητα, μπαίνουν σε επιφυλακή έξτρα οκτάωρα, τα οποία θα τα πληρωθούν ως ρεπό όταν η υπηρεσία τα χορηγήσει, κυρίως το χειμώνα. Είναι η απλήρωτη υπερεργασία, όπως λένε και οι συνδικαλιστές μας».

Αναφορικά με τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, τονίζει ότι όλα τα οχήματα και ο εξοπλισμός, είναι συντηρημένα, ενώ έχουν έρθει και νέα οχήματα και είναι σε καλό επίπεδο.

Συμβάντα στη Δράμα

Στη διαπίστωσή μας ότι στην περιοχή της Δράμας δεν έχουμε μεγάλα συμβάντα με δασικές πυρκαγιές όπως σε άλλες περιοχές, ο ίδιος σημειώνει ότι «στη Βόρεια Ελλάδα γενικά, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες και αυτό είναι κυρίως που μας σώζει».

Ερωτώμενος για το ποια σημεία είναι αυτά που κυρίως θεωρούνται επικίνδυνα, αναφέρεται στα αλσύλλια. «Έχουμε τα αλσύλλια τα οποία φυλάμε με περίπολα και με τους πυροφύλακες που τοποθετούν οι Δήμοι. Είναι αυτά τα σημεία για τα οποία έχει βγει και η απαγόρευση προσέγγισης τις ημέρες υψηλού κινδύνου και είναι 6-7 σε όλο το Νομό. Αυτά βρίσκονται δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και από μια αμέλεια κάποιου ή κάποιου με ψυχολογικά προβλήματα ή εμπρηστές,  είναι σημεία που τα προσέχουμε ιδιαίτερα. Ακόμα σημεία αναψυχής όπου ο κόσμος πηγαίνει συχνά. Ο κόσμος πιστεύει ότι προσέχει ιδιαίτερα».

Ευαισθητοποίηση του κόσμου

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κόσμος είναι γενικότερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα δασικών πυρκαγιών, ο κ. Αραμπατζής επισημαίνει: «Θεωρώ ότι ο κόσμος στο θέμα της προσοχής είναι ευαισθητοποιημένος. Αν κρίνουμε ότι κάθε μέρα τον Κορύλοβο – για παράδειγμα – τον επισκέπτεται πολύς κόσμος, έχουμε πολύ σπάνια συμβάντα. Παλαιότερα είχαμε κάποια περίπτωση, είχε συλληφθεί ένα άτομο και αποδείχθηκε ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Γενικά πάντως, συμβάντα από αμέλεια που μας έχουν απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελάχιστα ή για παράδειγμα στην Καλλίφυτο είχαμε μια δυο περιπτώσεις πρόπερσι, στην Προσοτσάνη δεν έχουμε τίποτα, στα Κύργια επίσης παλαιότερα μια τέτοια περίπτωση επίσης από αμέλεια. Γενικά, ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, ο κόσμος είναι όντως ευαισθητοποιημένος, μας ειδοποιεί και αν χρειαστεί επεμβαίνουν και πολίτες αμέσως».

Ιδιαίτερη σημασία δίνει σ’ αυτό το σημείο για τις διάφορες εθελοντές ομάδες, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό έργο φυλώντας τα αλσύλλια.

Υδατοδεξαμενή και κρουνοί στο άλσος Κορυλόβου

Επίσης, τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Αραμπατζής, στο θέμα της κατασκευής μια υδατοδεξαμενής από το Δήμο Δράμας στην περιοχή του άλσους Κορυλόβου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ζητήσει από το Δήμο Δράμας την κατασκευή μιας υδατοδεξαμενής στην περιοχή του δρόμου προς το Μοναστηράκι και στη συνέχεια την τοποθέτηση 25 κρουνών περιμετρικά από την περιοχή του Μοναστηρακίου, του περιφερειακού δρόμου Κορυλόβου μέχρι και το Πανόραμα.

Η ΔΕΥΑ Δράμας έχει ετοιμάσει τη μελέτη, η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να βρει τη χρηματοδότηση και προφανώς σε κάποιο χρονικό διάστημα θα έχουμε ευχάριστα νέα. Όπως είπε ο κ. Αραμπατζής, «έτσι θα έχουμε νερό από κρουνούς σε όλη την περιοχή του Κορυλόβου από όλες τις πλευρές, για να μπορέσουμε αν συμβεί κάτι να επέμβουμε άμεσα. Όταν υλοποιηθεί αυτό, θα είναι ένα επιπλέον μέτρο προστασίας του Κορυλόβου, ανέφερε