Home > νέα > Εκπαίδευση 35 γυναικών προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια από την Ένωση Κυριών Δράμας

Εκπαίδευση 35 γυναικών προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια από την Ένωση Κυριών Δράμας

Ημερίδα έναρξης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Δράμα

Εκπαίδευση 35 γυναικών προκειμένου

να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους

σχέδια από την Ένωση Κυριών Δράμας

► Αύξηση του προϋπολογισμού του έργου από 90.000 στις 115.00 ευρώ

► Στην επόμενη περίοδο της Σ.Β.Α.Α. ο Δήμος ετοιμάζεται να διεκδικήσει 18 εκατ. ευρώ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ημερίδα έναρξης, ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα της ανάπτυξης δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Δράμα, το οποίο υλοποιείται από την Ένωση Κυριών Δράμας, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

Ο κύριος τίτλος του έργου είναι: «Ανάπτυξη δράσεων γυναικείας επιχειρηματικότητας – Επανένταξη – Ενεργοποίηση» στο Δήμο Δράμας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020».

Η ημερίδα έναρξης υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου, χθες, στο αίθριο του Σπιτιού Ανοικτής Φιλοξενίας της Ένωσης Κυριών.

Το έργο παρουσιάστηκε από την προϊσταμένη στο Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των στοιχείων υλοποίησης από τον ανάδοχο του έργου και ανοιχτή συζήτηση, την οποία συντόνισε ο κ. Κώστας Κόντος.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Τάσσου, ο πρώην βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Δράμας κ. Στούπας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Μουχτάρης, καθώς και εκπρόσωπος της βουλευτού Δράμας κας Κεφαλίδου και άλλοι.

Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Τσιαμούρα τόνισε ότι «πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που υλοποιούμε» και συνέχισε: «Όπως είναι γνωστό, η Ένωση Κυριών, από το 1995 που ίδρυσε το Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, ασχολείται με τη γυναίκα. Αυτή την περίοδο τρέχουμε δύο κορυφαία και επίκαιρα προγράμματα, το “Ώρα να Μιλήσεις” που ασχολούμαστε με τον θύτη και ένα άλλο στο οποίο έχουμε συνεργασία με πέντε κράτη για την διαδικτυακή έμφυλη βία».

Όπως σημειώνει η ίδια, «έρχεται σήμερα να κουμπώσει αυτό το πρόγραμμα, καθώς πιστεύουμε ότι η γυναίκα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, η γυναίκα πρέπει να βγει στην αγορά εργασίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη ζωή της».

Η κα. Τσιαμούρα, διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας που υλοποιείται μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), «είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για τις γυναίκες και ελπίζω και πιστεύω ότι όχι μόνο οι συμμετέχουσες θα εξασκηθούν και θα εκπαιδευτούν για να μπουν στο νόημα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά ακόμα καλύτερα, εμείς θα είμαστε κοντά τους προκειμένου να πετύχουν».

Στη διαπίστωσή μας ότι μέσω του προγράμματος θα δοθούν οι βάσεις για να κάνουν κάποια δουλειά σε τομείς που τους ενδιαφέρει, η κα. Τσιαμούρα σημειώνει: «Επειδή συνεργαζόμαστε με πολλούς φορείς που έχουν εξειδίκευση σ’ αυτά τα θέματα, σ’ αυτές τις γυναίκες θα δώσουμε τη δυνατότητα και εφόσον αποφασίσουν να στήσουν την εργασία τους, να τις βοηθήσουμε και μετέπειτα».

Για το έργο μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήγησε ότι «υπάρχει ένα συνεργατικό έργο με την Ένωση Κυριών Δράμας, υπάρχει μια άριστη συνεργασία καθώς είναι ένας φορέας που υλοποιεί πολύ καλά, τα προγράμματα που αναλαμβάνει από την Ευρώπη».

Όπως είπε, «μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε 35 γυναίκες να κάνουν μια δική τους επιχείρηση.  Με τέτοια εταιρικά σχήματα μπορούμε να προχωρήσουμε και τώρα και στο μέλλον. Πιστεύω ότι μέσα από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που είναι ένα έργο με πάρα πολλές δράσεις, θα βοηθήσουμε και θα αναβαθμίσουμε την πόλη μας και γενικά το Δήμο μας».

Όπως αποκάλυψε αργότερα μάλιστα, αν σ’ αυτή την περίοδο ο Δήμος έλαβε 8 εκατομμύρια ευρώ, στην επόμενη περίοδο θα διεκδικήσει 18 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσει να κάνει πολλά περισσότερα έργα. Στόχος είναι πάντως, μέσα από το πρόγραμμα της Σ.Β.Α.Α. της επόμενης περιόδου και η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, από την πλατεία Ελευθερίας και ολόκληρη την Εθνικής Αμύνης, την οδό Αθανασιάδη και το δημοτικό κήπο.

Εκπαίδευση 35 γυναικών

Αναφορικά με το έργο μίλησε η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας κα. Ιωσηφίδου, η οποία σημείωσε ότι «αυτή η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης βασίζεται σε ένα πολύ ισχυρό και πολύ καλά συνεργαζόμενο εταιρικό σχήμα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας με το Δήμο Δράμας, είναι η Ένωση Κυριών. Μαζί τους συνεργαζόμαστε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το 2004 και υλοποιούμε δράσεις χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως μας εξήγησε η κα. Ιωσηφίδου, «στο συγκεκριμένο έργο μιλάμε για δράσεις κατάρτισης 35 ανέργων γυναικών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, να ξέρουν με την ολοκλήρωση του έργου τα βήματα και τις διαδικασίες κατεύθυνσης για τη δημιουργία μιας ατομικής επιχείρησης και παράλληλα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συμβουλευτικές συνεδρίες, οι οποίες θα αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και τις δραστηριότητες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε με άριστο τρόπο να εκτελέσουν μια πιθανή επιχείρηση στο μέλλον».

Σημείωσε ακόμα η ίδια, ότι «το έργο αυτό ξεκίνησε με 90.000 ευρώ για την Ένωση Κυριών, ωστόσο επειδή οι δράσεις του ΕΣΠΑ συνεχιζόταν πολύ καλά, καταφέραμε και ανεβάσαμε τον προϋπολογισμό στα 115.000 ευρώ».

Όπως είπε η κα. Ιωσηφίδου, «υλοποιούμε το έργο της Σ.Β.Α.Α. με μεγάλη επιτυχία, βρισκόμαστε στο τέλος της Στρατηγικής και επειδή είμαστε ευχαριστημένοι ως Δήμος με το εταιρικό σχήμα, η πρόθεσή μας είναι στην επόμενη περίοδο, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και με μελλοντικούς εταίρους, να διεκδικήσουμε από την Περιφέρεια το ύψος των 18 εκατ. ευρώ για Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Ερωτώμενη σε ποιες θεματικές ενότητες στρέφεται κυρίως η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η κα. Ιωσηφίδου τονίζει: «Επειδή τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν από έρευνες διαπιστώσει ποιες είναι οι ανάγκες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, γίνεται παρουσίαση για το που θα στοχεύσει η κατάρτιση. Στο πρόγραμμα, προβλέπεται εξατομικευμένη συμβουλευτική για κάθε γυναίκα, να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία στα οποία χρειάζεται υποστήριξη μια γυναίκα και κατεύθυνση ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και φυσικά στο τέλος θα γίνει πιστοποίηση, όπου δηλαδή θα εξεταστούν από εγκεκριμένο φορέα, ο οποίος θα βεβαιώνει τις καταρτισμένες γνώσεις τους».

Ερωτώμενη αν υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα εκπαιδευτούν οι 35 γυναίκες, η ίδια εξηγεί: «Κυρίως ενίσχυση στην επιχειρηματικότητα. Από έρευνα που έχει γίνει, μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις τουρισμού, επισιτισμού, μικρών ατομικών επιχειρήσεων, δημιουργίας χειροποίητων προϊόντων κτλ., και προς τα εκεί θα προχωρήσει και η κατάρτισή τους. Θα μάθουν επίσης να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές που η τεχνολογία αποδείχθηκε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην εποχή. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ευελπιστούμε ότι, έστω και μία γυναίκα να καταφέρει να στήσει τη δική της επιχείρηση, για εμάς θα είναι ο στόχος».